Kookboekrecensie De makkelijke Franse keuken

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Als kerstcadeautje voor mezelf kocht ik in december De makkelijke Franse keuken van Karin Luiten. Francofiel als ik ben kon ik dat boek natuurlijk niet laten liggen!

Wat ik helemaal niet wist is dat Karin lang geleden in Frankrijk gewoond heeft en dat daar haar liefde voor de Franse keuken is ontstaan. Ook komt ze heel regelmatig in Frankrijk, onder meer in het huis van vrienden.

Kookboekrecensie de makkelijke franse keuken

De makkelijke Franse keuken

Heel herkenbaar: ik heb óók in Frankrijk gewoond, kwam jarenlang regelmatig bij vrienden in de buurt van Lille over de vloer (tot ze naar Nederland verhuisden) en ik ben vaak in het Franse tweede huis van mijn ouders te vinden.

Dit boek is me dan ook op het lijf geschreven. Uit alle hoeken van dit heerlijke land heeft Karin gerechten verzameld, en zó opgeschreven dat iedereen ze kan maken. Dat is een kunst, want veel klassieke Franse gerechten zijn complex om te maken.

Toen ik zag dat Karin taartjes met citroen én frambozen in het boek heeft opgenomen, was ik helemaal verkocht: ik kan ook nooit kiezen tussen tartelettes aux framboises en tartelettes au citron meringuées.

Koken uit De makkelijke Franse keuken

Ik zette het meest kritische publiek dat ik ken, mijn ouders en mijn zoon, een aantal gerechten uit het boek voor. Ze waren onverdeeld enthousiast!

De toasts met radijs, de pommes souflées met laurier, de morbiflette, de tarte frangipane, alles viel in goede aarde.

Kookboekrecensie de makkelijke franse keuken

Recepten uit De makkelijke Franse keuken

Hoog op mijn lijstje staan nog de fougasse, de steak tartare aux carottes, de croustade aux oignons nouveaux en de gratin d’agrumes.

Sommige gerechten ken ik niet alleen al, ze staan ook op de site, zoals de tian de légumes, petits farcis, ratatouille, brioche en clafoutis, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. Dat heb je nu eenmaal met francofielen onder elkaar!

Franse plaatjes

Van de fotografie wordt ik erg vrolijk, zowel die van de recepten als de ultiem Franse beelden. Het énige jammere vind ik de tarte flambée: ik kom vaak in de Elzas, en courgette en biet op een vlamkoek is daar echt een doodzonde…

Conclusie

Houd jij van de Franse keuken? Dan mag dit boek in jouw kast niet ontbreken. Ook als je een ervaren kok bent, is dit boek een enorme bron van inspiratie en fijne recepten!

De makkelijke Franse keuken is uitgegeven door Nieuw Amsterdam en kost €27,99. Het boek is onder andere te koop bij bol.com (affiliate link).

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt