Kookboekrecensie Puur & Makkelijk

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Van de uitgever kreeg ik een tijdje geleden het boek Puur & Makkelijk toegestuurd voor een recensie. Ik viel natuurlijk meteen voor de titel, want die past perfect bij Em’s Real Food! Pure ingrediënten en toch simpel, wie wil dat niet?

kookboekrecensie puur & makkelijk

Puur & Makkelijk bevat recepten van eetcafé en inmakerij Cornersmith in Sydney, Australië. Dat merk je aan een paar dingen: de verkrijgbaarheid van sommige ingrediënten (zoals matsutake-paddenstoelen), en – op sommige punten – de vertaling die niet helemaal lekker loopt.

Fotografie Puur & Makkelijk

Om met het leukste te beginnen: de foto’s. Wat is de fotografie van dit boek waanzinnig gaaf! De foto’s spatten zowat van de pagina’s af, en zelfs van de foto’s op de schutbladen tussen de hoofdstukken krijg ik al trek.

Die trek werd niet minder bij het verder doorbladeren van het boek: bitterzoete tabouleh, gazpacho met kersen (helemaal in mijn straatje met lichtzoete gazpacho), tomaten-vijgensalade met labneh, gehaktballetjes met tuinbonen en yoghurt, allerlei soorten marmelades, eigenlijk wil ik zo’n beetje alles wel maken.

Koken met de seizoenen

De foto’s voor lente en zomer zijn heerlijk licht en fris, precies zoals ik ze zelf het mooist vind. Van vrijwel ieder gerecht is er een foto te vinden. De foto’s voor herfst en winter zijn wat donkerder, maar nog steeds lekker fris, en door de donkere uitstraling beter passend bij het seizoen.

Want ja, dit kookboek is ingedeeld per seizoen. Daar wringt het wel een klein beetje: zo staat een gerecht met rabarber hier in het winterhoofdstuk, terwijl rabarber hier alleen in het voorjaar verkrijgbaar is.

Een boek over inmaken

Naast hoofdstukken over de seizoenen bevat Puur & Makkelijk een uitgebreid hoofdstuk met informatie over (veilig) inmaken. Van “wat te doen als je jam niet dik wordt?” en fermenteren tot het voorkomen van botulisme, het zit er allemaal in.

De recepten voor het inmaken variëren van – zoals je zou verwachten – chutneys en jam, tot superoriginele gerechten zoals in zuur ingelegd druiven en maïssalsa. Ik had nooit gedacht dat je zoveel verschillende gerechten zou kunnen inmaken!

Receptuur

Het belangrijkste bij een kookboek is natuurlijk de receptuur. Ik heb nog maar weinig recepten uit dit boek gemaakt, maar bijvoorbeeld bij de tabouleh eindigde ik met idioot veel vinaigrette, die ook nog eens uitgesproken zuur was. Ik heb het in mijn versie natuurlijk aangepast, maar het is wel iets waar ik een vraagteken bij had.

Ik ga ervan uit dat dit niet tekenend is voor het hele boek, andere recepten zagen er bij lezing ieder geval wel gewoon in verhouding uit. Laat je hierdoor dus niet tegenhouden dit fraaie boek aan te schaffen.

Conclusie recensie Puur & Makkelijk

Ik vind Puur & Makkelijk een prachtig vormgegeven, inspirerend boek. Ik heb een heleboel geleerd over inmaken en van de foto’s krijg ik direct trek. Dat gezegd hebbend, denk ik dat Puur & Makkelijk wat minder geschikt is voor beginnende thuiskoks. Heb je al wat ervaring in de keuken, dan is dit boek echt een aanrader.

Puur & Makkelijk is uitgegeven door Good Cook en kost €25,95. Je koopt het boek bij je lokale boekhandel of via bol.com. Koop je het boek via die laatste link, dan krijg jij het boek voor de gewone prijs, en ontvang ik een klein percentage commissie.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt