Tarte flambée (flammekueche, flammkuch, vlamkoek)

Vlamkoek

Er moet me nodig iets van het hart. Tarte flambée (ook wel flammekueche, flammküche, flammkuch of een variatie daarop) is de nieuwste rage in culi Nederland. Alleen, van delicious. tot de NRC, niemand weet hoe een echte tarte flambée wordt gemaakt of smaakt. Althans, dat blijkt niet uit hun receptuur. Dit recept is voor echte tarte flambée, flammekueche, flammkuch, dus vlamkoek.

Flammekuche

Ik weet wel hoe die hoort te smaken, want ik kom al mijn hele leven in een piepklein dorpje in de noordelijke Elzas. En daar blijkt pas echt dat niet Duitsland (zoals Nederlandse bronnen beweren), maar de Elzas de home turf van de vlamkoek (want zo heet hij in het Nederlands) is. Naar ons Franse dorpje rijden per weekendavond – er wordt alleen in het weekend gebakken – tientallen, zo niet honderden Duitsers uit omliggende steden, soms wel anderhalf uur enkele reis weg, om vlamkoek te eten. De enige echte.

Vlamkoek (tarte flambée, flammmekueche)
Tarte flambée

Nou durf ik niet te beweren dat mijn vlamkoek net zo smaakt als de vlamkoek daar. Ik heb namelijk geen houtgestookte oven waar ook wel een paard in zou passen, noch heb ik een oven die 450 graden wordt. Ik maak ze niet al mijn leven lang, heb geen oudtante die de deegpers bedient tot het deeg dun genoeg is om de krant door te lezen en in Nederland wordt geen biebleskaes (bibeleskäs) verkocht, dus moet ik een andere topping verzinnen. Maar dan nóg komt mijn recept vlamkoek veel dichter in de buurt van het origineel dan wat er in Nederland aan de man wordt gebracht. Daarom mijn recept.

Zelf flammkuche maken

Dan nog wat over de variatiemogelijkheden: je mag er geperste knoflook over verdelen, en/of gruyère. Niet die onzin met munster, die eet je als dessert, niet op je tarte flambée. Wat ook kan is de hartige boel weglaten en op je kwarklaag dunne plakjes appel, bestrooid met kaneelsuiker leggen. Mag je je flammekueche na afloop ook nog flamberen met calvados.

Zo, nou klaar met die Nederlandse onzin, bakken! Let op: zonder pizzasteen gaat dit beduidend minder goed dan met.

Wachttijd: 1 uur
Bereiding: 40 minuten

Ingrediënten voor 2 vlamkoeken:

    Voor het deeg

  • 250 gr bloem
  • 1/2 zakje gedroogde instant gist
  • 1/4 tl fijn zout
  • Voor de vlamkoeken

  • 250 gr biologische spekjes (Niet smokkelen. Gewone spekjes hebben verhoudingsgewijs teveel vet)
  • 3 middelgrote uien, geraspt of heel fijn gesneden
  • 4 el volle Frans kwark
  • 1 el crème fraîche

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars Loading...

Het deeg voor je flammekuche maken

Kneed de bloem, de gist en het zout met ca. 175 ml water dooreen tot een soepel deeg. Laat het deeg op een tochtvrije plek gedurende 1 uur afgedekt rijzen. Ondertussen kun je de oven opstoken en de uien voorbereiden.

De tartes flambées voorbereiden

Begin met het opstoken van je oven: 220 graden op onder- en bovenwarmte en met de pizzasteen (als je die hebt) erin. Mijn ervaring is dat zo’n steen drie kwartier nodig heeft om goed heet te worden, dus zet de oven vroeg aan!

Blancheer ondertussen de uien. De handigste manier om dat te doen is door ze in een zeef of vergiet te doen, die in een pan of kom past. Kook voldoende water, schenk dat over de zeef-in-pan en laat 1 minuut staan. Water uit de pan, zeef er weer bovenop en rustig laten uitlekken.

Zelf tarte flambée maken

Verdeel het deeg in twee ballen en rol die zo dun mogelijk uit. Dus als je denkt: “”dat is dun!”, ga je gewoon nog even door. Als je deeg scheurt, moet je even opnieuw beginnen. Ik leg mijn deeglappen meestal op bakpapier: geheel onorthodox voor vlamkoek, maar wel erg handig als het je eigen oven is.

Meng dan de kwark en crème fraîche. Smeer op elke deeglap de helft van dit mengsel. Bestrooi ze vervolgens elk met de helft van de spekjes en de helft van de uitgelekte uien.

De vlamkoeken bakken

Schuif de tartes flambées één voor één in de oven. Afhankelijk van je oven moeten ze 8-12 minuten bakken, of tot de randjes zo bruin zijn als je durft. De foto is daarvoor geen maatstaf, in ons dorp zijn de randjes bijna zwart, maar ik had gasten.

Serveer de flammekueche op een houten plank, in stukken gesneden en met servetten. Borden en bestek zijn uit den boze, droge witte wijn (liefst Elzas natuurlijk) een must.

Vlamkoek (tarte flambée, flammmekueche)

5 thoughts on “Tarte flambée (flammekueche, flammkuch, vlamkoek)”

  1. ben op ontdekkings tocht. Ik vraag mij af hoeveel Kh. EW V ed, zit er wel niet in deze maaltijden, die er
    heerlijk uitzien zitten.

    Gr. RIa

    • O daar heb ik werkelijk geen idee van! Ik kook gewoon altijd gevarieerd en met echte ingrediënten, en meestal met veel groente. Dan kan af en toe een plank dun brooddeeg met spekjes erop volgens mij helemaal geen kwaad :)

      En leuk om te lezen dat je het er goed uit vindt zien!

  2. Beste Em,
    Dit gerecht is een Flammkuchen of tarte flambée niet kueche of küche.
    Met vriendelijke groet,
    A. Ludolph

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.