Abrikozenclafoutis

Abrikozenclafoutis met amandel en oranjebloesem

Het ultieme zomerse toetje: clafoutis met fruit. Deze abrikozenclafoutis heeft een bijzondere twist door de amandel en oranjebloesem.

Je zou het misschien niet zeggen als je deze abrikozenclafoutis ziet, maar toen ik klein was, aten we vroeger regelmatig kersenclafoutis als toetje. Mijn vader maakte die altijd. Niet te zoet, want hij houdt niet van zoete desserts. Hoe lekker ik clafoutis ook altijd gevonden heb, ik had het zelf nog maar zelden gemaakt. Gek genoeg maak ik al jaren regelmatig een hartige clafoutis, maar de zoete versie schoot er meestal bij in.

Abrikozenclafoutis

Tot ik vorig jaar een Frans tijdschrift boordevol recepten voor clafoutis op schoot kreeg. Niet alleen kwamen er toen al snel een hartige én een zoete clafoutis bij op de site, ook was mijn interesse gewekt. Deze abrikozenclafoutis krijgt door de amandel en oranjebloesem een bijzondere twist.

De clafoutis is helemaal melkvrij, en kan bovendien glutenvrij. Vervang je de eieren bovendien door lijnzaadeieren (niet getest), dan is deze clafoutis vegan.

Abrikozenclafoutis

Zo maak je 6-8 stukken abrikozenclafoutis:

  • Wachttijd: 35 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • 400 gr abrikozen
  • bakspray (of boter) om in te vetten
  • 50 gr suiker
  • 25 gr amandelmeel
  • 20 gr bloem
  • 2 tl oranjebloesemwater
  • 180 ml amandelmelk (vervang evt door koemelk)
  • 2 eieren
  • 2 el amandelschaafsel

Zo maak je het

Verwarm de oven op 190 graden. Vet een ovenschaal of bakvorm met vaste bodem (anders gaat ie lekken) van 24-28 cm in met boter of bakspray.  Halveer en ontpit de abrikozen en schik ze met de bolle kant naar boven in de ovenschaal.

Clafoutis met abrikozen

Meng in een kom de suiker, amandelmeel en bloem met een snufje zout. Voeg al kloppend met een garde het oranjebloesemwater en de melk toe. Kluts daarna één voor één de eieren door het beslag. Giet het beslag voorzichtig tussen en over de abrikozen. Bestrooi de abrikozenclafoutis met het amandelschaafsel. Bak de clafoutis in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar.

Clafoutis serveren

De abrikozenclafoutis is lauw of op kamertemperatuur het lekkerst. Als je hem als ontbijt wilt eten, kun je hem de dag van tevoren maken en op het aanrecht laten staan tot de volgende ochtend. Serveer je de clafoutis als toetje, dan is een dot crème fraîche er heerlijk bij.


Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.5 / 5. Aantal: 4

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt