Abrikozenclafoutis met amandel en oranjebloesem

Je zou het misschien niet zeggen als je deze abrikozenclafoutis ziet, maar toen ik klein was, aten we vroeger regelmatig kersenclafoutis als toetje. Mijn vader maakte die altijd. Niet te zoet, want hij houdt niet van zoete desserts. Hoe lekker ik clafoutis ook altijd gevonden heb, ik had het zelf nog maar zelden gemaakt. Gek genoeg maak ik al jaren regelmatig een hartige clafoutis, maar de zoete versie schoot er meestal bij in.

Tot ik vorig jaar een Frans tijdschrift boordevol recepten voor clafoutis op schoot kreeg. Niet alleen kwamen er toen al snel een hartige én een zoete clafoutis bij op de site, ook was mijn interesse gewekt. Deze abrikozenclafoutis krijgt door de amandel en oranjebloesem een bijzondere twist.

Abrikozenclafoutis met amandel en oranjebloesem

De clafoutis is helemaal melkvrij, en kan bovendien glutenvrij. Vervang je de eieren bovendien door lijnzaadeieren (niet getest), dan is deze clafoutis vegan.

Wachttijd: 35 minuten
Bereiding: 15 minuten

Ingrediënten voor 6-8 stukken abrikozenclafoutis:

  • 400 gr abrikozen
  • bakspray (of boter) om in te vetten
  • 50 gr suiker
  • 25 gr amandelmeel
  • 20 gr bloem
  • 2 tl oranjebloesemwater
  • 180 ml amandelmelk (vervang evt door koemelk)
  • 2 eieren
  • 2 el amandelschaafsel

Wat vond je van dit recept? 1 Star 2 Stars 3 Stars 4 Stars 5 Stars (1 reacties) Loading...


Verwarm de oven op 190 graden. Vet een ovenschaal of bakvorm met vaste bodem (anders gaat ie lekken) van 24-28 cm in met boter of bakspray.  Halveer en ontpit de abrikozen en schik ze met de bolle kant naar boven in de ovenschaal.

Clafoutis met abrikozen

Meng in een kom de suiker, amandelmeel en bloem met een snufje zout. Voeg al kloppend met een garde het oranjebloesemwater en de melk toe. Kluts daarna één voor één de eieren door het beslag. Giet het beslag voorzichtig tussen en over de abrikozen. Bestrooi de abrikozenclafoutis met het amandelschaafsel. Bak de clafoutis in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar.

Clafoutis serveren

De abrikozenclafoutis is lauw of op kamertemperatuur het lekkerst. Als je hem als ontbijt wilt eten, kun je hem de dag van tevoren maken en op het aanrecht laten staan tot de volgende ochtend. Serveer je de clafoutis als toetje, dan is een dot crème fraîche er heerlijk bij.

Abrikozenclafoutis met amandel en oranjebloesem


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.