Lekkerste focaccia

De lekkerste focaccia

Ultiem luchtige en toch knapperige focaccia. Serieus de lekkerste focaccia die ik ooit gemaakt heb. Het gerecht waar mensen op ons laatste feestje voor bléven terugkomen naar de tafel met snacks. Need I say more?

De lekkerste focaccia op de site

Ja, er stond al een recept voor focaccia op de site. Zeker. Maar als foodie ben ik altijd op zoek naar nóg betere versies, en dus maakte ik de afgelopen jaren heel wat andere focacciarecepten. Nooit waren ze goed genoeg om het tot op de site te redden.

Tot nu! Deze focaccia is echt de lekkerste die ik ooit gemaakt heb, en het recept heb ik niet zomaar uit mijn hoge hoed getrokken: ik heb het gebaseerd op de viral focaccia van Lace Bakes, die werkelijk het meest fluffy deeg ooit maakt.

Slow food focaccia

Let op: voor de lekkerste focaccia moet je wel even de tijd nemen, want het deeg moet minimaal een nacht rusten in de koelkast en daarna nog rijzen. Begin dus een dag van tevoren.

Het beste kun je voor dit recept bloem met een eiwitgehalte van minimaal 11% gebruiken, 12% is nog beter. Ik neem zelf altijd deze biologische bloem en die werkt perfect!

Lekkerste focaccia

Zo maak je 1 focaccia van ca. 22 x 35 cm:

  • Voorbereidingstijd: 30 minuten
  • Wachttijd: 10 uur
  • Kooktijd: 20 minuten
  • 500 gr bloem
  • 4 gr instant gist
  • 1 tl maple syrup (of honing, dan is de focaccia niet meer vegan)
  • 10 gr fijn zout
  • 5 el extra vierge olijfolie, plus extra om in te vetten
  • 420 lauw water

Zo maak je het

Dag 1

Doe de bloem in een ruime kom. Voeg de gist, de maple syrup, het zout, 1 el olie en het water toe. Meng met een lepel of spatel tot alles goed gemengd is.

Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg 10 minuten rusten. Doe dan een stretch&fold: maak je handen nat, pak het deeg aan 1 rand beet en trek het over het midden. Herhaal dit vanaf de tegenoverliggende kant en ga zo rondom door. Dek daarna het deeg weer af met een theedoek en laat 10 minuten rusten.

Vet dan een bord lichtjes in met olie en stort het deeg erop. Herhaal de stretch&fold. Vet de kom ook in met olie en leg het deeg erin, met de vouwen naar beneden. Wrijf nog wat olie over het deeg. Dek dan de kom af met een (siliconen)deksel of vershoudfolie en zet de kom gedurende minimaal 8 uur in de koelkast.

Dag 2

Vet een ovenschaal van 22 * 35 cm lichtjes in met olie. Frommel en vel bakpapier op en leg dat in de schaal. Schenk 2 el olijfolie in de vorm en verdeel die er doorheen.

Stort het deeg in de vorm. Smeer je handen in met olie en Vouw 1/3 van het deeg naar het midden toe. Herhaal met de anderen 1/3. Keer de blob deeg om zodat de vouw naar beneden ligt.

Dek de bakvorm af met een dienblad of een andere bakvorm en laat het deeg op kamertemperatuur rijzen tot het de bodem van de onderste vorm vult. Dit duurt afhankelijk van de temperatuur 1,5-2,5 uur. Het is ook niet erg als je het deeg iets langer laat rijzen dan nodig, daar kan het prima tegen.

Focaccia bakken

Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven tot 220 graden.

De topping mag je uiteraard zelf kiezen, maar zorg ervoor dat je in ieder geval 2 el olijfolie over het deeg verdeelt.

Ik meng mijn olie het liefste met fijngehakte gepofte knoflook en bestrooi het geheel daarna met grof zeezout.

Bak de focaccia in ca. 25 minuten goudbruin. Hoe lang het precies duurt hangt af van de precieze temperatuur van je oven én de temperatuur waar het deeg op is gerezen, dus houd je focaccia goed in de gaten!

Laat je focaccia iets afkoelen voor je hem snijdt.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt