Al jaren ben ik dol op Vietnamees eten. De combinatie van fris en pittig vind ik zó heerlijk! Aan van alles in de Vietnamese keuken zie je dat Vietnam een kolonie van Frankrijk geweest is. Het bekendste gerecht is de banh mi: Frans stokbrood, belegd met typisch Vietnamese smaakmakers. De klassieke versie wordt gemaakt met veel vlees, zoals worst. Deze tempeh banh mi is vegan, en vind ik stiekem nóg lekkerder.
Deze vegan banh mi is heel makkelijk te maken. Het enige wat je nodig hebt, is wat tijd, maar tijdens het marineren kun je rustig iets anders gaan doen. Sterker nog, zowel de groenten als de tempeh kun je al drie dagen van tevoren in de marinade zetten, als je ze daarna dan maar in de koelkast bewaart.
Vegan banh mi
Ook de mayonaise op de tempeh bahn mi is uiteraard vegan. Ik koos voor de vegan mayo van Jean Bâton, omdat ik daar veel goede verhalen over had gehoord, en die is inderdaad ontzettend goed. Wij proefden geen verschil met reguliere mayonaise. Omdat ik van frisse mayo houd, heb ik voor op de vegan banh mi nog wel wat limoensap toegevoegd.
Vietnamees broodje tempeh
Wil je je tempeh trouwens liever nog krokanter dan in dit recept? Frituur dan de tempeh zoals in dit recept, en bak hem daarna met de marinade, in plaats van vooraf te marineren.
Voel je trouwens vrij om andere rauwkost te gebruiken dan ik deed. Met name radijsjes zijn natuurlijk niet jaarrond lekker.
Zo maak je tempeh bahn mi voor 2 personen:
- Voorbereidingstijd: 15 minuten
- Wachttijd: 10 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- 100 gr wortel
- 1/2 komkommer
- 10 radijsjes
- 4 el rijstazijn
- 1 el limoensap
- 2 el suiker
- 1 tl zout
- 2 tenen knoflook
- 2 cm verse gember
- 1 el sojasaus
- 1 el hoisinsaus
- 1/2 el limoensap
- 1 tl sriracha
- 2 el neutrale olie
- 1 wit Frans stokbrood
- 3 el vegan mayo (Jean Bâton)
- 1 tl limoensap
- 10 gr verse koriander
- 10 gr verse munt
Voor de rauwkost
Voor de tempeh
Voor de tempeh bahn mi
Zo maak je het
Banh mi met groente
Begin met de ingelegde rauwkost. Rasp hiervoor de wortel of snijd deze in dunne reepjes. Snijd de komkommer in de lengte doormidden, verwijderd de zaadlijsten met een lepeltje en snijd de rest in dunne reepjes. Schaaf of snijd dunne plakjes van de radijsjes.
Wil je alle groenten mooi op kleur houden, doe ze dan in verschillende kommetjes. Maakt het je niet zo uit, doe je dan bij elkaar in een kom. Meng in een klein kommetje de rijstazijn, het limoensap, de suiker en het zout met 4 el water. Roer goed los, tot de suiker (vrijwel) is opgelost. Verdeel deze marinade over de groenten. Laat de groenten zo minimaal een half uur marineren terwijl je ze af en toe omschept.
Banh mi met gemarineerde tempeh
Rasp voor de tempehmarinade de knoflook en de gember boven een grote kom. Meng met de sojasaus, de hoisinsaus, het limoensap, de sriracha en 1 el van de olie. Snijd het blok tempeh 1 x doormidden, en snijd er vervolgens plakken van ca. een halve cm dik van. Schep de plakken tempeh goed om met de marinade, zodat elke plak is bedekt met een laagje marinade. Laat zo 20 minuten staan.
Snijd het stokbrood in stukken. Meng de mayo met het limoensap en besmeer het stokbrood ermee.
Verhit in een grote koekenpan de rest van de olie. Bak hierin op middelhoog vuur de plakken tempeh in een enkele laag. Het kan zijn dat dit in twee porties moet. Draai de tempeh af en toe om en zorg dat hij een knapperig donkerbruin korstje krijgt.
Verdeel ondertussen de ingelegde rauwkost en de verse kruiden over de broodjes. Beleg de broodjes met gebakken tempeh.
Laat hier weten wat je er van vindt