Vega chicken katsu & waffles

Say what now?! Jazeker. Chicken & waffles meets chicken katsu. En dan vega. En snel en makkelijk. Comfort food voor gevorderden: krokant en knapperig, zoet, pittig, hartig, en dankzij de sesamcoleslaw ook nog fris. Geloof mij: dit wil je.

ega chicken katsu & waffles

Chicken & waffles

Jaren geleden had ik al wel van chicken & waffles gehoord, maar het klonk me net iets té bizar samen. Little did I know… Vijf jaar geleden trof ik het gerecht aan op een New Yorkse menukaart, en was ik, onder invloed van zwangerschapshormonen, even in de verleiding. Maar met mijn labiele hormonale maag koos ik toch maar voor een “veiliger” combinatie.

Spijt van! Want chicken & waffles is niet alleen heel lekker, het gerecht heeft ook een heerlijke geschiedenis. Mara Grimm schreef het hele verhaal onlangs op in het Parool, maar de samenvatting alleen is ook al heerlijk. New Yorkse jazzmuzikanten in de jaren ’30 gingen om middernacht, na hun gigs, uit eten. Bij hun favoriete restaurant kregen ze dan alvast wafels, die normaal alleen het ontbijt waren. Met maple syrup, en restjes fried chicken van het diner. Een klassieker werd geboren, and the rest is history.

Chicken & katsu

Enter: de 21e eeuw met ook nog eens chicken katsu. Japanse gefrituurde kip met een pittige, tomaten-sojasaus, tonkatsu, ook wel “Japanse barbecuesaus”. Toen ik een tijdje geleden voor het eerst chicken katsu at, was ik meteen om: zó lekker.

Vega chicken katsu & waffles

Chicken katsu & waffles

Maar chicken & waffles durfde ik nog altijd niet aan. Tót ik onlangs op een terras suikerbroodwentelteefjes (!) met gefrituurde kip en tonkatsu uitkoos. Toen was ik om. En hoe! En met wafels is het nóg lekkerder Zoet, knapperig, krokant, pittig, umami: dit gerecht heeft echt álles wat je zoekt in comfort food.

Vega chicken katsu

Ik heb ervoor gekozen om in plaats van gefrituurde echte kip vegetarische kipschnitzels te gebruiken. Ten eerste omdat ik liever vega eet, en ten tweede omdat die dingen écht goed zijn tegenwoordig. Ten slotte is zelf kip frituren nogal een werkje, terwijl je dit gerecht met vega kip snel op tafel zet. Liever echte kip? Geen probleem, maak dan gefrituurde kip volgens het recept van Francesca Kookt. Ik zou hier kipdijfilet met panko gebruiken.

ega chicken katsu & waffles

Katsu & waffles

De basis voor dit gerecht zijn mijn maïsbroodwafels. Die kun je prima van tevoren maken en zelfs invriezen, dus als je dat wilt, doe dat vooral! Heb je écht geen tijd, dan werkt dit gerecht zelfs met (eier)wafels uit de supermarkt. Mijn maïsbroodwafels zijn alleen wel lekkerder, want hartig en knapperig.

Vega tonkatsu

Katsu-saus, tonkatsu, wordt normaalgesproken gemaakt met Worcestersaus. Dat is (helaas) niet vega(n), omdat er ansjovis in zit. Gelukkig is dat gemakkelijk te ondervangen!

Zo maak je vega katsu chicken & waffles voor 2 personen:

  • Kooktijd: 35 minuten

    Om te serveren

  • 4 (maïsbrood)wafels (zie tekst)
  • 2 vega kipschnitzels
  • maple syrup
  • Voor de tonkatsu

  • 4 el ketchup
  • 1 el sojasaus
  • 1/4 tl fijne Franse mosterd
  • 1/8 tl uipoeder
  • 1 el appelcider- of rijstazijn
  • 1 el maple syrup
  • 2 cm verse gember
  • optioneel: 1 tl sriracha
  • Voor de sesam coleslaw

  • 2 el mayonaise
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl limoensap
  • 150 gr geraspte spits- of witte kool
  • 1 tl (gemengd) sesamzaad

Zo maak je het

Begin met de wafels, als je die zelf maakt. Geen maïsmeel in huis? Dan zijn deze wafels een heerlijk alternatief. Wel zonder de bessen natuurlijk.

Meng dan voor de sesamcoleslaw de mayo met de sesamolie en het limoensap. Meng de geraspte kool en het sesamzaad door de dressing en zet apart.

Vega katsusaus

Maak daarna de katsusaus. Meng hiervoor in een kommetje de ketchup met de sojasaus, de moster, het uipoeder, de azijn en de maple syrup. Rasp de gember boven het kommetje en meng het geheel tot een gladde saus.

Proef en voeg als je de saus scherper wilt de sriracha toe. Proef nogmaals en maak desgewenst verder op smaak.

Vega kip met wafels

Bak ondertussen de kipschnitzels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de gebakken vega kip in repen. Dit gaat het beste met een groot, glad, scherp mes. Beter dan met een kartelmes!

Serveer de wafels met de reepjes kip, de katsusaus en maple syrup, plus natuurlijk met de coleslaw ernaast.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 2

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Leave A Reply

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

NIEUW! Em's real food nieuwsbrief!
Schrijf je snel in!

Maximaal 1x per maand inspiratie van Emma in je mailbox.