Voor het eerst in mijn leven zat ik met een courgette-overschot. Ervaren moestuiniers hebben dat iedere zomer, maar op de één of andere manier produceren mijn courgetteplanten steevast alleen mannelijk bloemen, en dus geen courgettes. Ik had echter iets te ruim ingekocht op de markt. Nou ja. Ik had er twee over. Na het maken van courgettes van de barbecue, courgette-maïskoekjes, courgettecrumble én courgettesalade. Dus maakte ik courgettecake met walnoten en koffie.
Cake met courgette uit een boek
Omringd door courgettes herinnerde ik me namelijk mijn courgette-chocoladecake. Bovendien had ik net de boekenserie Barista! uit. Tijdens het lezen daarvan was het water me in de mond gelopen bij het lezen van de beschrijving van een courgettecake met walnoten en koffiefrosting. De koffiefrosting zag ik niet zo zitten, want ik wilde liever een knapperig suikerlaagje bovenop, zoals Smitten Kitchen dat doet. Dat inspiratie opdoen in leesboeken doe ik trouwens vaker, dus als het zo doorgaat wordt dat nog een serie!
Zoete courgettecake
Om het geheel wel lekker zoet, maar niet barstenvol suiker te maken, baseerde ik het recept op mijn vaste recept voor bananenbrood. Dat had als bijkomend voordeel dat er niet een enorme hoeveelheid olie of boter in hoefde, zoals in veel Amerikaanse recepten voor zucchini bread. Sterker nog: er gaat geen vet in. Stiekem vergeten, maar deze courgettecake is ook zonder vet zo heerlijk mals dat ik het ook echt nodig vind.
De walnoten en het knapperige suikerlaagje zorgen voor een lekkere bite. De koffiesmaak is heel subtiel, en de gember en kaneel geven het geheel een kruidige toets. Doordat er fruit én groente in zit, weinig suiker en alleen volkorengranen, mag ik hem van mezelf als ontbijt.
Courgettecake bewaren
Bewaren doe je het beste in de cakevorm, afgedekt met een theedoek. In plastic of in de koelkast wordt het suikerlaagje namelijk zacht. Wil je de courgettecake langer dan 2 dagen bewaren, doe hem dan wel in de koelkast, of snijd er plakken van en doe die in de vriezer. Op die manier heb je altijd ontbijt bij de hand.
Zo maak je 1 courgettecake met walnoten van ca. 25 cm:
- Wachttijd: 45 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- 300 gr courgette
- 75 gr walnoten
- 1 grote banaan
- 75 gr suiker
- 30 ml sterke espresso
- 1 tl vanille-extract
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl gemalen gember
- 2 eieren
- 125 gr havermout
- 140 gr volkorenmeel
- 1,5 tl bakpoeder
- 1 el rietsuiker of kristalsuiker
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp de courgette grof. Hak de walnoten grof. Doe de banaan met de suiker, gember en kaneel in de mengkom van de mixer en prak of klop tot een vrijwel gladde massa. Voeg de eieren en espresso toe en kluts die er doorheen.
Cake met havermout
Weeg in een andere kom de havermout en het volkorenmeel af en doe er daarna het bakpoeder en een snuf zout bij. Spatel of klop dan de droge ingrediënten door de het natte mengsel. Roer dan de courgette en de walnoten erdoor tot alles gelijkmaitg is verdeeld.
Cake met courgette
Vet een cakevorm van 25 cm in met boter of bakspray. Verdeel dan het cakebeslag gelijkmatig in de vorm. Bestrooi ten slotte met de rietsuiker. Bak de courgettecake in 45-50 minuten goudbruin en gaar, tot een prikker er zonder beslag eraan uitkomt. Doordat dit een vrij vochtige cake is, zal de prikker niet droog zijn als de courgettecake gaar is.
Audrey zegt
Ik heb zoiets nog nooit gegeten, dus ik ben wel heel benieuwd hoe het smaakt in vergelijking met gewone cakes! Mals klinkt alvast goed.
Em's Real Food zegt
Wat leuk, ga je de cake snel maken? Hij smaakt net zoals gewone cake. Niet heel zoet overigens, want dat zijn mijn cakes nooit.
N zegt
Je kunt de suiker ook vervangen door zoetstof neem ik aan? Dit doet niets aan de structuur / gaarheid neem ik aan?
Emma van der Deijl zegt
Dag Nancy,
Dankjewel voor je vraag! Ik zou het niet weten, dat heb ik nooit getest. Ik weet wel dat suiker structuur geeft tijdens het bakken, dus het zou goed kunnen dat de suiker weglaten wel van invloed is op de textuur van de cake.
Groetjes,
Emma