Winterse erwtensoep wordt gemaakt van spliterwten. Mijn vegan zomerse erwtensoep met kokos en limoen maak je van doperwten. Het zoete en aardse daarvan past prachtig bij het zoete en romige van de kokos en het frisse van de limoen.
Frisse erwtensoep
Wat deze erwtensoep wat mij betreft extra leuk maakt, is dat hij op elke temperatuur lekker is. Koude zomerdag? Serveer hem zo uit de blender. Lekker warm: serveer hem lauw. Bloedjeheet? Zelfs met ijsblokjes erin is hij heerlijk!
Nou moet ik zeggen dat ik ook wel heel dol ben op allerlei soorten koude soep, van gazpacho tot avocadosoep en van komkommersoep tot salmorejo. Heb jij dat niet zo, dan zou ik deze erwtensoep gewoon lekker lauw of warm opeten.
Vegan erwtensoep
Om de soep perfect glad te maken, is een blender hier het handigst. Heb je die niet, doe dan de ingrediënten in een grote maatbeker en pureer met een staafmixer zo glad mogelijk. Het kan goed zijn dat het geheel dan net wat minder glad wordt dan in een blender.
Zo maak je zomerse erwtensoep met kokos en limoen voor 2 personen:
- Kooktijd: 25 minuten
- 1 tl korianderzaad
- 2 tl neutrale olie
- 1 ui
- 2 tl lichte miso
- 450 gr diepvriesdoperwten
- 200 ml kokend water
- 1 limoen
- 200 ml volvette kokosmelk
Zo maak je het
Rooster het korianderzaad op middelhoog vuur in een hapjespan of wok zonder vet. Snipper ondertussen de ui.
Doe het korianderzaad wanneer het begint te geuren in een schaaltje en verhit de olie in de pan. Fruit de ui op zacht vuur in de olie tot deze glazig ziet. Voeg dan de miso, de erwtjes en het kokende water toe.
Zet het vuur vervolgens hoog en laat het geheel aan de kook komen. Laat alles rustig koken tot de erwtjes nog felgroen zien, maar ook warm zijn. Dit duurde bij mij ongeveer 5 minuten.
Erwtensoep met limoen en kokos
Knijp ondertussen de limoen uit. Dit gaat het makkelijkste door de limoen in kwarten te snijden en die uit te knijpen. Op die manier komt er veel meer sap uit dan met een citruspers!
Doe dan de kokosmelk in de blender, maar houd 1 el achter. Schenk of schep ook de inhoud van de pan voorzichtig in de blender. Pureer tot een gladde soep.
Serveer getopt met de rest van de kokosmelk en het geroosterde korianderzaad.
Laat hier weten wat je er van vindt