In één van mijn favoriete tijdschriften – Saveurs Green – kwam ik een recept tegen voor een koude soep met komkommer en appel. Die was lekker, maar hij was me niet lekker genoeg, dus ik besloot lekker te gaan tweaken om er een perfect recept van te maken. En dat is gelukt!
Al jaren staat er een recept voor koude komkommersoep met meloen en yoghurt op mijn site. Ik meende daarmee wel voorzien te zijn qua komkommersoep, maar de combinatie van appel en komkommer in een koud soepje is zo mogelijk nóg lekkerder!
Sowieso houd ik nogal van koude soep, want van salmorejo, gazpacho en avocadosoep word ik óók heel blij.
Komkommersoep met olijvencrumble
De soep garneer je met wat olijfolie en kleine blokjes komkommer. Voor nog net wat meer pep en textuur gebruik je olijvencrumble. Die maken is even een klusje, maar je kan ze ongeveer onbeperkt bewaren. En heb je ze niet, dan is deze komkommersoep nog steeds lekker. Liever meer crunch? Gebruik dan hartige granola.
Voor dit recept heb je een blender nodig. Met een staafmixer kán het ook, maar dan wordt je soep wel net wat minder glad. En het is harder werken. Gebruik trouwens het liefst troebel appelsap voor deze soep: dat smaakt nét wat minder zoet dan gefilterd sap.
Zo maak je frisse komkommersoep met appel en munt voor 2 personen:
- Kooktijd: 15 minuten
- 2 komkommers
- 2 bosuitjes
- 200 ml troebel appelsap
- 2 tl vers citroensap
- 1 el extra vierge olijfolie, plus extra om te garneren
- 1/4 tl fijn zeezout
- 1,5 tl gedroogde munt
- 3 takjes verse munt
- olijvencrumble om te garneren
Zo maak je het
Was de komkommers. Halveer 1 komkommer en leg 1 helft apart. Snijd de overige 1,5 komkommer in enkele grote stukken. Halveer deze in de lengte en schraap de zaadlijsten er met een theelepeltje uit.
Doe de schoongeschraapte stukken komkommer in de blender. Snijd de bosuien in grove stukken en doe ze met het appelsap, het citroensap, de olijfolie, het zout, de gedroogde munt en de verse munt in de blender.
Pureer dan het geheel tot een gladde soep. Proef en maak op smaak met versgemalen zwarte peper.
Snijd ten slotte de overgebleven halve komkommer in piepkleine blokjes. Garneer de soep met de blokjes komkommer, de extra olijfolie en olijvencrumble
Laat hier weten wat je er van vindt