Paarse wortel-kokossoep

Frisse wortel-kokossoep met gember en limoen

Een frisse en romige wortel-kokossoep met gember en limoen. Voor extra spectaculair effect maak je hem met paarse in plaats van oranje wortel
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Ehm. Em. Die soep is paars. Dat klopt! Ik vond paarse wortels in mijn groentetas. Geen zorgen, natuurlijk kun je deze wortel-kokossoep net zo makkelijk en lekker met oranje wortels maken.

Paarse wortel-kokossoep

Frisse wortel-kokossoep

Ik had tijdens het extreem vroege voorjaar half februari enorm trek in een frisse soep. Dat werd deze ortel-kokossoep. Aards en zoetig door de wortel, fris door de gember en limoen, romig van de kokosmelk. Voor een extra frisse smaak heb ik kafirlimoenblad gebruikt, bij de toko in de vriezer te vinden als djeroek poeroet. In de vriezer blijft het ook jaren goed op smaak, dus koop gerust een keer een zakje.

Liever een wat meer verwarmende wortelsoep? Heb ik ook voor je! Deze kruidige met appel is mijn persoonlijke favoriet, en deze pittige met linzen vind ik ook heerlijk.

Wortelsoep met limoen

Omdat ik paarse wortel gebruikt heb, kreeg ik er een heel cool effect bij. Wanneer je namelijk limoensap door de donkerpaarse soep roert, wordt die in één klap KNALroze. Zeker leuk om een keer te proberen dus!

Paarse wortel-kokossoep

Ik heb hier het recept voor oranje wortels gegeven. Dat is in principe hetzelfde als voor paarse wortels, maar het loont wel om voor intens paarse soep ook rode ipv gewone ui te gebruiken.

Ik heb de soep voor het serveren getopt met koriander en crispy chili oil. Die koop ik bij de groothandel of bij de toko. Kun je bij jou in de buurt geen crispy chili olie vinden, dan kun je hem vervangen door wat sesamolie en srisracha. Ook zonder is de soep trouwens heerlijk.

Paarse wortel-kokossoep

Zo maak je 4 kommen wortel-kokossoep met gember en limoen:

 • Wachttijd: 45 minuten
 • Kooktijd: 15 minuten
 • 2 (rode) uien
 • 1 tl mosterdzaad
 • 400 gr (paarse) wortel
 • 4 cm gember
 • 1 tl gemalen koriander
 • 400 ml romige kokosmelk
 • 1/2 tl fijn zout
 • 4 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
 • 1 limoen
 • Om te garneren: verse koriander, crispy chili olie

Zo maak je het

Snipper de ui en snijd de wortels in plakjes van ca. 1 cm dik. Verhit daarna de olie in een pan met een dikke bodem en bak hierin het mosterdzaad tot de zaadjes beginnen te poffen. Voeg dan meteen de ui toe en fruit de ui tot hij glazig ziet.

Romige wortel-kokossoep

Snijd ondertussen de wortel in plakjes van ca. 1 cm dik en hak de gember fijn. Voeg wanneer de ui glazig ziet de wortel toe, tegelijk met de gember, de gemalen koriander en het limoenblad toe en schep alles goed om.

Houd 1 lepel kokosmelk apart en voeg de rest met het zout, de limoenblaadjes en 400 ml water toe. Breng dan de soep rustig aan de kook en laat hem op zacht vuur pruttelen tot de wortel helemaal zacht is. Dat duurt bij mij altijd minstens 3 kwartier, maar het kan ook iets langer of korter zijn. Houd de boel dus goed in de gaten.

Wortelsoep met gember, kokos en limoen

Pureer dan de soep tot een glad geheel. Maak oranje soep meteen op smaak met limoensap, serveer de paarse met partjes limoen ernaast zodat iedereen zelf de magie kan zien. Garneer ten slotte de kommen wortel-kokossoep met een sliertje kokosmelk plus koriander en chili olie naar smaak.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt