Mealpreppen en dubbele porties in je weekmenu

Wanneer je een weekmenu maakt, is het verstandig om ook te kijken of je moet of kun voorbereiden voor andere dagen (mealpreppen), of bijvoorbeeld een dubbele portie kunt maken voor in de vriezer.

Maar hoe pak je dat nou eens handig aan? Welk eten leent zich goed voor de vriezer En welke gerechten kun je wel en niet (deels) voorbereiden?

Natuurlijk kan ik niet in jouw keuken en hoofd kijken, maar ik heb hier zeker wel ideeën over en tips voor! Daarom neem ik je graag mee in mijn keuken en hoofd!

Weekmenuplanner

Mealpreppen

Eerst over mealpreppen, oftewel maaltijden één of meer dagen van tevoren voorbereiden. Ik vind dit altijd erg fijn. Niet alleen omdat het makkelijk is om op de avond zelf minder werk te hebben, maar ook omdat het ervoor zorgt dat ik bijvoorbeeld maar één keer de oven gebruik in plaats van meerdere keren. Of ik maak één pan granen in plaats van twee.

De oven gebruik ik het meest voor mealpreppen. Ik zet hem dan simpelweg op hetelucht, dan kan ik op twee etages tegelijk eten maken. Denk bijvoorbeeld aan een traybake op de ene bakplaat en groenten voor een pastasaus of bijgerecht op de andere bakplaat.

Een voorbeeld: op woensdag is mijn vrije dag. Dan maak ik graag een traybake of een gerecht met groente uit de oven, want dat duurt even.

Doorgaans maak ik dan, als de oven toch aan staat, meteen nóg een groente klaar in de oven, voor donderdag of vrijdag. Op die dagen hebben we minder tijd om te koken, dus het is handig om het grootste gedeelte dan al gedaan te hebben.

Ook voor de lunch vind ik het handig om groente uit de oven klaar te hebben: een simpele salade krijgt een enorme boost van wat geroosterde zoete aardappel en neem ik gemakkelijk mee naar kantoor.

Ditzelfde trucje passen we trouwens vaak toe op zondag, zodat we op maandag en/of dinsdag na allebei een dag werken en kind ophalen snel aan tafel kunnen.

Weekmenu

Dubbele porties maken

Sommige gerechten lenen zich natuurlijk perfect om in te vriezen of anders te bewaren. Soep en pastasaus maak ik het liefst met grote pannen tegelijk, zodat ik lekker over heb. Datzelfde geldt voor stoofvlees, wafels en nog veel meer.
Daar moet je bij het inkopen natuurlijk wel een beetje rekening mee houden: niks zo suf als te weinig tomaten in blik voor je pastasaus, of maar 1 bouillonblokje voor 3 liter soep.

Als je dat doet, is dit overigens wel een fantastische manier van zorgen dat je sommige dagen weinig werk in de keuken hebt. En laten we wel wezen: troep heb je toch die eerste keer. Dus of je nou 4 of 8 wortels in stukken hakt, of 10 minuutjes extra bezig bent met stoofvlees aanbraden, die tijdsinvestering is het altijd wel waard.

Ook hiervoor geldt natuurlijk wel dat het verstandig is om deze maaltijden te maken op dagen dat je wat meer tijd hebt. Na een lange werkdag heb ik ook geen zin meer om voor een weeshuis te gaan koken en daarna ook nog alles in bakjes en zakjes te gaan frutten.

Weekmenu

Weekmenu’s maken

Kan je wel wat houvast gebruiken bij het maken van je weekmenu? Download dan mijn gratis weekmenuplanner!

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt