Bastilla is een zoet-hartige Marokkaanse pastei, doorgaans het pronkstuk op tafel. Logischerwijs leek dat me perfect voor een kerstdiner. Traditioneel wordt deze gevuld met duif, maar ook kip wordt vaak gebruikt. Ik was dan ook benieuwd of ik een vegetarische bastilla zou kunnen maken. Dat bleek gelukkig goed te kunnen! In plaats van vlees is deze bastilla met linzen gemaakt. Die hebben immers een stevige bite en een hartige smaak. De combinatie van hartig en zoet heb ik bij dit gerecht altijd intrigerend gevonden. Ook in deze vegetarische versie is dat heerlijk. Zo lekker dat zelfs mijn dreumes een flinke punt bastilla opat.
Bastilla met linzen
Ik serveer de bastilla met linzen als onderdeel van een tafel vol heerlijke gerechten, zoals geroosterde pompoen en kastanjes met pistou en tomatensalade met granaatappel en munt. Natuurlijk kun je nog meer gerechten toevoegen. Ik kocht een paar hapjes bij mijn favoriete Marokkaanse winkel, maar ook Libanese moussaka en falafel passen hier heerlijk bij. Je kunt je Midden-Oosterse kerstdiner dus zo uitgebreid maken als je zelf wilt.
Marokkaanse pastilla
Over de spelling van dit gerecht kun je overigens twisten: ik kom de naam pastilla net zo vaak tegen als bastilla. Ik houd die laatste maar aan, omdat dat (nou ja, b’stilla) de versie is die ik las in het kookboek waarin ik voor het eerst over bastilla las, het onvolprezen De Middellandse Zee – Een culinaire reis van Joyce Goldstein. Dat boek staat al jaren bij mijn ouders in de kast, met nog meer delen uit dezelfde Time Life serie. In die prachtige boeken las ik voor het eerst over de keukens van de Provence, Italië en dus de landen rondom de Middellandse Zee.
Met name dat laatste boek is trouwens verrassend modern! Baba ganoush, humus, falafel, tahin, ze staan er allemaal in, alleen waren ze destijds nog volslagen onbekend in Nederland. Zo grappig om te zien hoe zeer we nu aan die gerechten gewend zijn!
Zelf bastilla maken
Bastilla maken is wel even een werkje. Ook bastilla met linzen staat niet in een handomdraai op tafel, hoewel het minder werk is dan de versie met gevogelte. Dat is het echter helemaal waard. Dit gerecht is niet alleen prachtig om te zien, het is ook nog eens geweldig lekker. Daarnaast is het gelukkig helemaal niet moeilijk om te maken, zolang je de stappen maar gewoon volgt. Dit gerecht is trouwens melk- en dus lactosevrij als je kiest voor olijfolie ipv boter.
Zo maak je 1 bastilla met linzen van 24 cm doorsnede:
- Wachttijd: 20 minuten
- Kooktijd: 50 minuten
- 125 gedroogde linzen of 1 blik gekookte linzen
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 2 handen platte peterselie
- 1 tl kaneel
- 1 tl gemberpoeder
- 2 tl gemalen komijn
- 1/2 tl cayennepeper
- 1/2 tl kurkuma
- 1/8 tl saffraan
- 1/2 tl zout
- 1 ei
- 60 gr boter of 60 ml extra vierge olijfolie
- 50 gr amandelschaafsel
- 1 el kristalsuiker
- 5 vellen filodeeg
- poedersuiker en kaneel om te garneren
Zo maak je het
Kook de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking, of spoel de linzen uit blik af en laat ze uitlekken. Vang in dat laatste geval 100 ml van het vocht uit het blikje op. Gebruik anders 100 ml kookvocht.Ontdooi het filodeeg
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Hak de peterselie fijn. Fruit de ui in een hapjespan op middelhoog vuur, tot de ui glazig ziet. Voeg dan de knoflook toe en bak mee tot die begint te geuren. Doe dan de peterselie, de linzen en het linzenvocht, 1/2 tl kaneel, de rest van de specerijen en het zout in de pan. Bak het geheel tot alles goed warm is. Draai dan het vuur uit. Kluts het ei en meng het door het linzenmengsel. Roer goed zodat er geen klontjes gebakken ei in het mengsel komen te zitten.
Zet nu de oven vast aan op 180 graden.
Zelfgemaakte pastilla
Smelt in een koekenpan 40 gr van de boter, of doe verhit 40 ml olijfolie. Voeg hieraan de amandelen toe en bak ze tot ze beginnen te bruinen. Doe dan de suiker en de resterende 1/2 tl kaneel erbij en roer goed om, tot de suiker is opgelost. Zet even weg.
Smelt de rest van de boter, of zet de overgebleven olijfolie klaar. Neem dan een springvorm of ovenschaal van 24 cm doorsnee en bestrijk deze dun met boter of olie. Leg hier een vel filodeeg op. Bestrijk ook dit dun met boter of olie en leg er weer een vel op, in een iets andere hoek, zodat de puntjes naast elkaar liggen. Herhaal met een derde vel.
Schep dan de linzenvulling in de vorm. Bedek die vervolgens met de amandelen. Vouw de punten en uitstekende randen van het filodeeg over de vulling heen en bestrijk ze met olie of boter. Leg hierop nog een vel filodeeg. Bestrijk dit weer met boter of olie en bedek met het laatste vel filodeeg. Stop de randen mooi in en bestrijk weer met olie of boter.
Bastilla bakken
Bak de bastilla in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Laat de bastilla even rusten en haal hem dan uit de vorm. Dat gaat het makkelijkst als je een springvorm hebt gebruikt. Garneer de bastilla met poedersuiker en kaneel.
Je kunt de bastilla warm of op kamertemperatuur serveren.
Laat hier weten wat je er van vindt