De lekkerste bruschetta is wat mij betreft niet met tomaat alleen, maar met tomaat en…. granaatappel! Een crossover dus, tussen Italiaans en Midden-Oosters.
Bruschetta met tomaat
Even een pet peeve vooraf: je zegt dus broesketta. Meervoud: broeskettuh. Want jahaaaa, ch is een k in het Italiaans. Dus als je hierna nog broesjetta of broesjettaas zegt ben je af 😉
Verschil tussen crostini en bruschetta
Wat het verschil is tussen crostini en bruschette leerde ik pas kort geleden.: bruschette smeer je voor het roosteren in met olie, crostini erna. Bruschette wrijf je bovendien na het roosteren in met knoflook.
Tomaat met granaatappel
Tomaten en granaatappel combineerde ik voor het eerst in een recept uit Plenty More (aff.) van Ottolenghi. Later leerde ik dat deze combinatie ook altijd in de Turkse salade ezme gaat, maar op een knapperig broodje is dit dus ook heerlijk!
Zo maak je 10-15 crossover bruschette:
- Kooktijd: 40 minuten
- 1 afbakciabatta of een (afbak)stokbrood
- 4 el extra vierge olijfolie
- 400 gr smaakvolle, rijpe tomaten
- 1/2 kleine rode ui
- 1 teen knoflook
- platte peterselie naar smaak
- 1/2 tl gemalen piment
- 2 tl wittewijnazijn
- 1 1/2 el granaatappelmelasse
- 60 gr granaatappelpitten (smokkelen met pitjes uit de vriezer is helemaal ok!)
Zo maak je het
Bruschetta maken
Bak de ciabatta (als je die gebruikt) volgens de instructies op de verpakking. Laat afkoelen en snijd in niet al te dunne plakken en laat deze even drogen.
Snijd ondertussen de tomaten in kleine blokjes. Snipper de rode ui. Hak de peterselie grof. Snijd de knoflook doormidden
Verwarm de oven voor op 200 graden. Gebruik 1 eetlepel van de olijfolie om de broodjes aan weerszijden met olie en bak op een rooster tot ze beginnen te bruinen, maar nog zacht zijn aan de binnenkant. Dit duurde bij mij 10-12 minuten. Wrijf de broodjes daarna in met het snijvlak van de knoflook.
Bruschette met tomaat en granaatappel
Meng voor de vinaigrette de azijn, melasse, de resterende 3 el extra vierge olijfolie met de piment en een snuf zout tot een gladde saus.
Meng in een kom de tomaatblokjes, de ui, de pitjes en de peterselie met de vinaigrette.
Tomatensalade op bruschetta
Schep de salade op de bruschette en dien onmiddellijk op.
Laat hier weten wat je er van vindt