Deze quiche met druiven en blauwe kaas was een experiment voor de verjaardag van mr. Em. Hij had een heerlijk uitziend recept voor quiche met vijgen en blauwe kaas gevonden, maar kennelijk was hij dit jaar te vroeg jarig voor vijgen. Waar we ook zochten: geen vijgen begin augustus. Nu zijn we niet voor één gat te vangen, en quiche met druiven leek me erg leuk en lekker. Ik had al vaak genoeg recepten gelezen voor bijvoorbeeld focaccia met druiven, dus het leek me dat ze ook wel in een quiche moesten kunnen. Dat bleek gelukkig te kloppen!
Quiche met druiven
De quiche met druiven en blauwe kaas bleek een perfect geheel: romige, hartig vulling, zoete, openbarstende druiven en natuurlijk een fijne krokante korst. Alle reden dus om deze quiche binnenkort (weer) te maken.
Quichedeeg maken
Voor het deeg ben ik afgeweken van mijn gebruikelijke recept. In plaats daarvan maakte ik het korstdeeg uit Veg!. Anders dan regulier korstdeeg, bevat dit wat melk, waardoor het geheel nóg soepeler en makkelijker te verwerken wordt. Ik verloochen natuurlijk niet graag mijn eigen recepten, maar dit deeg is wel echt een blijvertje.
Quiche met blauwe kaas
Welke blauwe kaas je gebruikt, laat ik helemaal aan jou. Als zwangere heb je helaas niet heel veel keus, omdat (lekkere) blauwe kaas vaak van rauwe melk is gemaakt. Prettige uitzondering op de regel dat je geen rauwmelkse kaas mag is echte roquefort: die wordt gemaakt van 100% schapenmelk en is daarom gegarandeerd vrij van listeria. Natuurlijk wordt de blauwe kaas in deze quiche verhit, dus is er sowieso geen probleem. Het is vooral de vraag welke blauwe kaas jij (graag) in je koelkast hebt.
Bakken met druiven
Ik gebruikte voor deze quiche druiven zonder pit. Je zou natuurlijk ook voor druiven mét pit kunnen kiezen, die hebben vaak nog meer smaak. Het grote nadeel daarvan vind ik echter dat je dan óf in elke hap een paar krakende pitjes hebt (dat vind ik zó vies dat ik Hollandse appeltaart niet meer aanraak, wegens incidentele pitjes in de rozijnen) óf alle druiven moet gaan ontpitten. Heb je wel oren naar dat klusje, doe dat dan vooral.
Blind bakken
Voor deze quiche met druiven en blauwe kaas is het verstandig de korst blind te bakken. Daarvoor heb je blindbakvulling nodig: gedroogde peulvruchten die je uitsluitend gebruikt om blind te bakken, of echte blindbakkorrels. Verder heb je bakpapier of aluminiumfolie nodig om te voorkomen dat de vulling aan het deeg gaat plakken.
Zo maak je een quiche met druiven en blauwe kaas van 24 cm:
- Kooktijd: 1 uur 30 minuten
- 1 portie korstdeeg, volgens het recept hieronder, dit recept, je eigen recept of uit de (Franse) supermarkt
- 125 ml room
- 3 eieren
- 150 gr blauwe kaas
- 100 gr rode druiven zonder pit
- 1 tl gedroogde salie
Zo maak je het
Korstdeeg maken
Het korstdeeg uit Veg! is ongelooflijk eenvoudig te maken en te converteren naar andere formaten. Het recept dat in het boek wordt gegeven, is veel te veel voor een vorm van 24 of 28 cm. De hoeveelheid die ik hier geef, is precies genoeg voor een vorm van 28 cm en gul voor een vorm van 24 cm. Doordat alle hoeveelheden zo makkelijk deelbaar zijn door 5, kun je het heel eenvoudig omrekenen. Ik geef hieronder tussen haakjes de hoeveelheden voor een quiche van 28 cm.
Ingrediënten voor korstdeeg voor een quiche van 24-28 cm
- 150 (200) gr bloem
- 75 (100) gr koude boter, in blokjes
- 45 (60) ml koude melk
Meng de bloem en de boter met een flinke snuf zout tot een grof, korrelig geheel. Dit gaat het makkelijkste in de keukenmachine, maar met twee messen lukt het ook. Voeg dan scheutje voor scheutje de ijskoude melk toe, tot je een zacht en soepel deeg hebt. Je hoeft het deeg verder niet te kneden: dek de mengkom af of wikkel het deeg in vershoudfolie en zet gedurende minimaal 30 minuten in de koelkast.
Voor de instructies om het deeg blind te bakken, zie het recept hieronder. Heb je deegrandjes over, dan kun je daarvan heerlijke zoete of hartige koekjes bakken.
Quiche met druiven en blauwe kaas voorbereiden
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol je geruste korstdeeg uit tot het groter is dan de quichevorm. Vet de quichevorm in, leg het korstdeeg in de vorm, druk het aan en snijd de randen bij. Ik laat het deeg meestal iets over de rand hangen, dat zorgt ervoor dat het deeg tijdens het blindbakken niet inzakt. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg aluminiumfolie of bakpapier over de bodem en stort je blindbakvulling erop. Zorg dat deze vulling langs de rand wat hoger ligt, ook weer om te voorkomen dat je deeg inzakt.
Quichedeeg bakken
Bak het korstdeeg blind gedurende 15 minuten. Maak ondertussen de vulling. Klop daarvoor de eieren los met de room en zout en peper naar smaak. Was en droog je druiven. Snijd de blauwe kaas in kleine blokjes.
Haal je vorm uit de oven, vis de vulling eruit, druk eventuele bubbels plat en snijd met een scherp mesje de randjes van het deeg bij. Snoep de randjes meteen op, dat is lekker. Verhoog de oventemperatuur naar 200 graden.
Quiche vullen met druiven en blauwe kaas
Verdeel de blauwe kaas over de bodem van de quiche. Schenk de eierroomvulling er voorzichtig overheen. Verdeel de druiven gelijkmatig over de vulling. Bestrooi met de gedroogde salie.
Bak de quiche 25-30 minuten, tot de korst mooi goudbruin is en de vulling mooi gerezen en gekleurd.
Tips
- Je kunt deze quiche ook voorbereiden: maak hem helemaal, en verwarm hem voor het serveren gedurende 10 minuten op 150 graden.
- Tot mijn spijt is het me tot nu toe niet gelukt om van het bovenstaande korstdeeg een melkvrije variant te maken. Ik heb het natuurlijk wel geprobeerd, met kokosvet en sojamelk. Helaas was dat een ramp: het deeg werd heel erg brokkelig ipv soepel, het kromp zodanig tijdens het bakken dat er enorme scheuren in de hele bodem ontstonden en het smaakte vies. Voor een melkvrij korstdeeg, kun je dan ook beter dit recept gebruiken en de boter vervangen door 100% plantaardige margarine.
Laat hier weten wat je er van vindt