Simpele shakshuka met bleekselderij

 Sint 2020 Sint 2020

Wie mij al langer volgt, weet dat ik met enige regelmaat met mijn handen in het haar zit wat ik nú weer moet maken met bleekselderij – “konijnenvoer” aldus mijn echtgenoot. Gelukkig ben ik zo creatief in de keuken dat ik mijn hele gezin doorgaans enthousiast kan laten smikkelen van gerecht met bleekselderij. Deze simpele shakshuka was het gevolg van creatief denken met bleekselderij en viel ook weer zo in de smaak!

Shakshuka is een stoofgerecht uit het Midden-Oosten, waarin doorgaans paprika in tomatensaus wordt gestoofd, waarna het eieren in gegaard worden. Van Dr. Shakshuka uit Tel Aviv leerde ik (via TLV en Somebody feel Phil) dat je de saus in principe van zo ongeveer alles kunt maken. Deze versie met bleekselderij is door een flinke lading kruiden echt een feestje! Wist je trouwens dat er in de Italiaanse keuken ook een dergelijk gerecht bestaat?

Simpele shakshuka met bleekselderij

Snelle shakshuka met bleekselderij

En hoe simpel deze shakshuka is? Binnen een kwartier zit alles in de pan om te gaan stoven, en dan heb je aan het eind nog 5 minuten hands-on tijd. Tussendoor moet de shakshuka wel en tijdje pruttelen, want de bleekselderij moet lekker zacht worden. Kun je ondertussen lekker iets anders gaan doen.

En wil je met eigen ogen zien hoe snel en simpel je deze shakshuka met bleekselderij maakt? Bekijk dan deze stories waarin ik het laat zien!

Simpele shakshuka met specerijen

Laat de lijst met ingrediënten voor deze shakshuka je trouwens niet afschrikken! Het lijkt misschien veel, maar een groot deel heb je waarschijnlijk wel in huis, en wat je niet hebt, ga je hierna vermoedelijk nog veel waker gebruiken. De kruiden zijn bovendien écht nodig om een rijke, diepe smaak aan je shakshuka en je bleekselderij te geven.

Simpele shakshuka met bleekselderij

Alle kruiden zijn gewoon te vinden in de supermarkt. Pimtentón vind je ook wel als gerookt paprikapoeder. Als je kunt kiezen, neem dan de bitterzoete variant.

Ook rozenharissa vind je in de supermarkt. Ik schrijf hier vrij weinig voor, omdat ik die van Belazu gebruik, die behoorlijk pittig is. Als je rozenharissa van Souq hebt, kun je beter een volle eetlepel nemen, omdat die veel milder van smaak is.

Zo maak je simpele shakshuka met bleekselderij voor 2 personen:

  • Wachttijd: 45 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • 1 ui
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 tl ras-el-hanout
  • 1 tl pimentón
  • 1,5 tl gewoon paprikapoeder
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1,5 tl gemalen koriander
  • 1/4 tl kaneel
  • 1 tl rozenharissa (of 1 el, zie tekst)
  • 1 struik bleekselderij
  • 2 blikken tomaatstukjes of tomatenpulp (400 gr per stuk)
  • 50 gr rozijnen
  • 2-4 eieren
  • optioneel, ter garnering: 1/2 tl sumac, grof gehakte koriander

Zo maak je het

Snipper de ui en verwarm een pan met dikke bodem of een tajine op middelhoog vuur. Doe een scheutje neutrale olijfolie in de pan en laat door en door warm worden. Doe dan de gesnipperde ui in de pan, draai het vuur wat lager en laat de ui rustig fruiten terwijl je af en toe roert.

Pel ondertussen de knoflook en snijd hem in dunne plakjes. Was daarnade bleekselderij en snijd hem in dunne schijfjes. Voeg wanneer de ui glazig ziet alle kruiden en de knoflook toe en fruit ze even mee, tot het heerlijk begint te geuren.

Shakshuka met bleekselderij

Doe dan de bleekselderij in de pan en schep alles goed om. Voeg dan de blikken tomaat en de rozijnen plus 1/2 tl fijn zout toe. Draai het vuur helemaal laag, zet het deksel op de pan en laat de shakshuka drie kwartier tot een uur rustig pruttelen.

Maak dan 2-4 kuiltjes (kijk even wat er past) in de tomatensaus en breek hier de eieren in. Draai het vuur naar middelhoog en laat de eieren garen in de saus.

Wil je het helemaal mooi doen, gebruik dan een trucje uit TLV . Scheid hiervoor de eieren en laat eerst het wit bijna helemaal stollen voor je de dooiers erop legt en mee laat garen.

Bestrooi de simpele shakshuka als je wilt met wat sumac en gehakte koriander. Lekker met pita’s of couscous!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 16 november 2020

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply