In het nieuwste boek van Ottolenghi, Ottolenghi Test Kitchen vond ik een recept voor shakshuka van zoete aardappel. Nou ben ik dól op shakshuka én op zoete aardappel, dus ik zag het meteen voor me. En inderdaad: niet te doen zo lekker. Zoet, hartig, spicy en romig: alles tegelijk.
Snellere shakshuka van zoete aardappel uit Ottolenghi Test Kitchen
Ottolenghi intimiderend? Een beetje, soms. Het grote voordeel is dat ik nadat ik zijn recepten één keer heb gekookt, ik meestal wel een shortcut weet te verzinnen. Niet omdat het originele recept niet waanzinnig lekker is (dat is het doorgaans wel), maar omdat ik nu eenmaal houd van redelijk snel aan tafel kunnen. Zo ook bij deze shakshuka van zoete aardappel.
Door de knapperige zoeteaardappelschillen weg te laten en de ingelegde rode ui uit een grote pot in mijn koelkast te vissen, is dit gerecht ineens veel sneller klaar. De zoete aardappel gaar je één of meer dagen van tevoren en bewaar je tot gebruik in de koelkast. Ingelegde rode ui is zo ongeveer overal lekker bij, dus ik maak altijd een heleboel ineens. In de koelkast blijven ze maanden goed.
Zoete aardappel in de shakshuka
Je kunt de zoete aardappel garen op een manier die jou uitkomt: roosteren in de oven, stomen – al dan niet in de stoomoven, koken in water (wel het minst lekker), je ziet maar. Het grootste voordeel daarvan is weer dat de zoete aardappel al gaar is. Dat scheelt minstens 3 kwartier op de dag van bereiden!
Als je de zoete aardappels trouwens in de oven roostert, doe dat dan bij voorkeur mét schil. Pellen als ze gaar zijn is écht lekkerder dan eerst schillen en dan roosteren.
Zo maak je shakshuka van zoete aardappel voor 4 personen:
- Kooktijd: 30 minuten
- 3 tenen knoflook
- 1 tl komijnzaad
- 1 kg zoete aardappels, geschild en gegaard op de manier die jouw voorkeur heeft
- 2 el olijfolie
- 150 geraspte cheddar of harde mozzarella
- 1 el citroensap
- 1 tl grof zeezout
- 4-8 eieren
- 25 gr ongezouten boter
- 3/4 el sriracha
- ingelegde rode uien
- verse koriander
Zo maak je het
Hak de tenen knoflook zijn. Kneus het komijnzaad grof in een vijzel. Prak vervolgens de zoete aardappels glad. Meng ze vervolgens met de knoflook, de komijn, 1 el olijfolie, de kaas het citroensap, het zout en versgemalen zwarte peper naar smaak.
Giet de overgebleven el olijfolie in een grote koekenpan waar je een deksel voor hebt. laat de olie goed over de bodem van de pan uitlopen. Schep dan het aardappelmengsel in de pan en strijk het met een lepel gelijkmatig uit.
Shakshuka van zoete aardappel maken
Zet de pan op halfhoog vuur en laat de puree ca. 7-10 minuten bakken tot de onderkant begint te kleuren en de puree begint te pruttelen. Maak dan 4-8 holletjes in de puree (afhankelijk van hoeveel eieren je wilt gebruiken).
Breek in elk holletje een ei. Bestrooi licht met zout en peper, zet het deksel op de pan en bak de shakshuka nog 4-5 minuten, tot de eiwitten gestold zijn maar de dooiers nog vloeibaar zijn.
Shakshuka met spicy botersaus
Smelt terwijl eieren bakken de boter in een pannetje of in de magnetron. Roer de sriracha er helemaal doorheen.
Schep om te serveren de sriracha over de eieren, verdeel rode ui over de shakshuka en bestrooi het geheel met vers korianderblad.
Laat hier weten wat je er van vindt