Tajine met gehaktballetjes en paprika

Tajine met gehaktballetjes en paprika

Midden-oosterse tajine met gehaktballetjes en groenten
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Een gouwe ouwe in een nieuw, fris jasje, deze tajine met gehaktballetjes en paprika! Het verhaal hieronder wilde ik jullie echter niet onthouden, want dat is van mijn eerste paar dagen in Luxemburg. Ik hoef het maar te lezen en ik voel de hectiek alweer. Extra lekker dus om het vanuit mijn luie stoel te lezen. Met aan mijn hand een trouwring en aan mijn voeten een spelende H. Het kan verkeren!

Tajine met gehaktballetjes en paprika

Tajine met gehaktballetjes en paprika

Kruidige gehaktballetjes in een goedgevulde groentesaus, met een zoet accent van de abrikozen. Misschien wel mijn favoriete tajinegerecht. Hoewel ik ook dol ben op tajine met vis, en op tajine met couscousballetjes. Wellicht laat het zich dan gewoon verklaren door een grote liefde voor Marokkaans eten, dat kant natuurlijk ook!

Gehaktballetjes draaien

Van gehaktballetjes draaien, word ik altijd lekker rustig. Hoe hard ik dat vier jaar geleden nodig had, lees je hieronder.

“Nou, daar zit ik dan, in Luxemburg, maar met mijn laatste recept uit Nederland. Tot dusver laat mijn verblijf zich hier samenvatten in één woord: hectisch. Het ging via aankomen, alle spullen naar boven slepen, stad verkennen en auto droppen op een P&R, studio inrichten.

De volgende dag een introductie-ochtend, voorstelrondje, pasje regelen, parkeervergunning voor werk  regelen, yoga en pilates boeken op de sportschool van werk, auto halen op enge donkere lege P&R, boodschappen doen, met de auto naar de garage van werk, met de bus naar werk en de dag daarna inschrijven bij gemeente, geen parkeervergunning krijgen omdat auto op naam van mr. Em staat , internet in studio fixen, met de auto anderhalf uur in de file op weg naar werk door kapotte vrachtwagen dwars over drie rijbanen, heel, heel, heel veel Frans lezen en o ja, sporten. En ik ben hier pas drie dagen… Je begrijpt, van echt koken is het hier nog niet gekomen. Gelukkig kan ik op mijn werk elke dag drie gangen warm lunchen!

Maar goed, ik kan dus wel wat rust gebruiken. Weinig rustgevenders dan gehaktballetjes draaien en dan stoofschotels maken, dus ik had die twee met een vooruitziende blik in de week voor mijn vertrek gecombineerd met deze tajine met gehaktballetjes. Aromatische gestoofde groente met kleine, gekruide balletjes.”

Zo maak je tajine met gehaktballetjes voor drie personen (of twee mensen met veel trek):

 • Kooktijd: 1 uur

  Voor de gehaktballetjes:

 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • 1 ei
 • 300 gr lams- of rundergehakt
 • 1/4 tl kaneel
 • 1 tl ras-el-hanout
 • een handje pistachenoten
 • Voor de rest van de tajine:

 • 1 tl komijnzaad
 • 1 ui, in halve ringen
 • 2 paprika’s, in halve ringen
 • 1/2 bos koriander, niet de dikke steeltjes, grof gehakt
 • 1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
 • 2 blikken tomaatblokjes
 • 12 gedroogde abrikozen, in stukjes
 • chilipeper naar smaak, ik gebruikte 1/2 tl piment d’Espelette

Zo maak je het

Marokkaanse gehaktballetjes

Maak eerst de balletjes: kneed alle ingrediënten behalve de nootjes door elkaar. Voeg als de massa nog erg plakkerig is een beetje paneermeel toe. Rol vervolgens steeds een balletjes ter grootte van een walnoot , maak daarin een deuk, doe er een nootje in en vouw het gehakt eromheen. Leg de balletjes vervolgens op een bord en zet minstens 30 minuten in de koelkast.

Koken in de tajine

Verhit dan een tajine of een stoofpan. Rooster daarin de komijnzaadjes tot ze beginnen te geuren. Voeg dan een scheut olie en de uien toe en fruit die tot ze glazig zijn. Doe dan de paprika’s erbij en bak tot die zacht zijn.

Doe dan de koriander, tomaatblokjes en kikkererwten naar smaak erbij. Doe de tajine dicht en laat alles op zacht vuur gedurende minstens 20 minuten pruttelen. Roer dan de abrikozen erdoor. Leg vervolgens de gehaktballetjes op de saus en doe het deksel weer op de tajine. Na 20 minuten zijn de balletjes gaar. Laat ze niet veel langer staan, want dan worden ze droog!

Serveer met couscous, koriander en eventueel wat (knoflook)yoghurt!

 

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.7 / 5. Aantal: 18

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Reacties

Laat hier weten wat je er van vindt