Toen we vier jaar geleden een week in Rome waren, hebben we ongelooflijk vaak heerlijk gegeten. Eén van de hoogtepunten was de lunch na ons bezoek aan de Vaticaanse musea, op een pleintje aan de Tiber. Ik bestelde risotto met radicchio en gorgonzola en dat was waanzinnig lekker. Verder bestond de week uiteraard uit heel veel cultuur, maar zo mogelijk nog meer lekker eten.
Radicchio, in Nederland ook bekend als roodlof, is het prachtig gekleurde zusje van witlof. Roodlof groeit boven de grond en krijgt daardoor prachtige kleuren, van paarsig rood tot lichtroze. De smaak ligt dicht tegen die van witlof aan, maar is wat steviger. Als je geen radicchio kunt vinden, kun je deze vervangen door witlof. De risotto ziet er dan natuurlijk niet zo spectaculair uit.
Risotto in Rome
Dus toen er radicchio in de groentetas zat, was voor mij meteen duidelijk dat ik die risotto zou proberen na te maken. Ik herinnerde me nog dat het een gerecht vol pittige, volle smaken was, zonder dat het overweldigend was. Dat gecombineerd met een zonovergoten terras en lekkere rode wijn zorgde voor het ultieme vakantiegevoel. Dit keer was de combinatie met rode wijn en buiten koud juist het ultieme thuisgevoel. Ook heerlijk! Overigens is radicchio hier alleen in deze tijd van het jaar verkrijgbaar, dus ik denk dat koud (en regen?) stiekem de best passende omstandigheden zijn.
Zo maak je risotto met radicchio en blauwe kaas voor 2 personen:
- Kooktijd: 30 minuten
- 1 ui
- 120 gr arboriorijst (of andere risottorijst)
- 400 ml groentebouillon
- 300 ml kokend water
- 2 stronkjes radicchio/roodlof
- 100 gr gorgonzola of een andere pittige blauwschimmelkaas
- 4 el slagroom of crème fraîche
Zo maak je het
Risotto maken
Snipper de ui. Verwarm in een hapjespan of wok een scheut olijfolie. Fruit daarin de ui tot die glazig is. Voeg vervolgens de rijst toe en fruit die mee tot de korrels glazig zijn. Voeg dan een flinke plons bouillon toe en zet het vuur laag.
Als de risotto bijna droog kookt, voeg dan weer een flinke plons bouillon toe en herhaal dit tot de rijst zacht en gaar is. Snijd ondertussen de radicchio in reepjes. Voeg 10 minuten na de eerste plons de helft van de radicchio toe. Verkruimel de gorgonzola. Voeg vervolgens het hete water toe. Blijf roeren en voeg als de rijst beetgaar is de room en de gorgonzola toe.
Risotto met radicchio
De risotto is klaar wanneer het geheel een golvende maar niet meer soepige massa is. Roer op het laatste moment de rest van de radicchio er op een handje na doorheen. Maak de risotto op smaak met versgemalen zwarte peper en bestrooi met het laatste beetje roodlof.
Laat hier weten wat je er van vindt