Misschien wel de lekkerste manier om tomaten te eten is deze. Provençaalse tomaten getopt met broodkruim met peterselie, knoflook en olijfolie. Onwaarschijnlijk makkelijk, onbetamelijk lekker. En geloof mij: instant vakantiegevoel.
Tomaten met broodkruim
Het is het lekkerst om hiervoor oud wit zuurdesembrood te gebruiken. Liefst brood met een stevige korst, daarmee krijg je broodkruim met verschillende texturen. Ik gebruik zelf eigenlijk altijd oud stokbrood van mijn favoriete Franse bakker, maar het werkt zelfs met witbrood van de supermarkt.
Heb je helemaal geen brood in huis, dan is pankobroodkruim je redder in nood. Gebruik daarvan trouwens maar 30 gram in plaats van 50 gram, want panko is lichter dan oud brood.
De lekkerste Provençaalse tomaten
Natúúrlijk gebruik je voor Provençaalse tomaten alleen de allerlekkerste, superrijpe tomaten. Anders wordt het niks. Zijn je tomaten onverhoopt niet rijp genoeg, dan kun je dit recept beter een andere keer maken en in plaats hiervan geroosterde tomaten met koffie maken.
Deze tomaten zijn een heerlijke lunch, en ook een fijn, klassiek bijgerecht. Past bij alles, van boeuf bourguignon tot gegrilde vis, van inktvis van de barbecue tot biefstuk.
Zo maak je Provençaalse tomaten met broodkruim voor 2 personen:
- Kooktijd: 25 minuten
- 3 flinke rijpe tomaten
- 50 gr oud wit (stok)brood
- 3 takjes platte peterselie
- 2 tenen knoflook
- 1,5 el extra vierge olijfolie
- 1/2 tl grof zeezout
- zwarte peper
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de tomaten doormidden en verwijder de groene kontjes.
Maal het oude brood in een keukenmachine tot grof broodkruim. Hak de knoflook fijn en de peterselie grof.
De lekkerste tomaten
Meng in een kom het broodkruim met de knoflook, de peterselie, de olijfolie, het zout, plus versgemalen zwarte peper naar smaak. Proef even. Het mengsel moet behoorlijk zout zijn, omdat er verder geen zout over de tomaten gaat.
Leg de tomatenhelften in een ovenschaal en verdeel het broodkruimmengsel eroverheen. Zet de ovenschaal vervolgens in de oven en bak de tomaten in ca. 15 minuten goudbruin. Houd ze goed in de gaten: ze zijn ineens goed. Met panko kan het overigens iets langer duren.
Laat hier weten wat je er van vindt