Geroosterde tomaatjes met koffie

Geroosterde tomaatjes met koffie

Super makkelijk, mega verrassend, waanzinnig lekker en overal heerlijk: geroosterde tomaatjes met koffie. Met koffie? Jazeker!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Hoe klinkt dat, geroosterde tomaatjes met koffie? Bizar? Ja dat vond ik zelf ook wel, toen het idee me te binnenschoot. Maar de combinatie liet me niet los. Dat zoete van de tomaatjes met het bitter van de koffie, het zuur van de tomaatjes dat wel eens heel mooi zou kunnen passen bij het kleine beetje zuur van de koffie… En ja hoor. Het bleek een perfecte match!

Geroosterde tomaatjes met koffie

Tomaatjes met koffie

Deze tomaatjes met koffie zijn waanzinnig. Heerlijk zo, op getoast brood, maar ook met bijvoorbeeld avocado en crispy chili op een sandwich. Of als een soort grove dip bij de borrel, op crostini of bruschette, het is allemaal even heerlijk. Je zou ze zelfs bij je (gevulde) pasta kunnen gooien denk ik.

Houd er wel rekening mee dat je de tomaatjes niet alleen moet roosteren, maar ook moet laten afkoelen. Daar gaat nu eenmaal wat tijd overheen, dus begin bijtijds! Verder is dit echt het makkelijkste recept ooit. Niet snijden, alleen roeren.

Geroosterde tomaatjes met koffie

Dit werkt met alle soorten snoeptomaatjes: die van mij waren niet zo lekker, daarom heb ik ze geroosterd. Dat is altijd een fijne manier om te zorgen dat minder lekkere tomaten overheerlijk worden. De kwaliteit van de tomaatjes is dus gek genoeg niet zo belangrijk.

Zorg wel voor espressopoeder van goede kwaliteit, en de lekkerste extra vierge olijfolie die je je kunt veroorloven. Met zo weinig ingrediënten, proef je echt het verschil.

Geroosterde tomaatjes met koffie bewaren

Je kunt de geroosterde tomaatjes met koffie zeker 3 dagen op kamertemperatuur bewaren, en een week in de koelkast. Je kunt zelfs invriezen!

Ik geef je trouwens het recept voor een kilo tomaatjes. Dat is meer dan je in één keer op krijgt met zijn tweeën, dat snap ik ook wel, maar het is precies een bakplaat vol. Dus kijk maar even wat je doet. Je kunt natuurlijk ook het recept halveren, of de helft van de tomaatjes voor iets anders gebruiken.

Geroosterde tomaatjes met koffie

Zo maak je 1 pot geroosterde tomaatjes met koffie:

  • Wachttijd: 2 uur 20 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • 1 kilo snoeptomaatjes of andere kleine tomaten
  • 3 el lekkere extra vierge olijfolie
  • 1 tl espressopoeder van goede kwaliteit
  • grof zeezout naar smaak

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht. Was de tomaatjes en verspreid ze daarna over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met 1 el van de olijfolie en schep even om. Rooster ze vervolgens 20-25 minuten, tot de velletjes op sommige plekken beginnen te blakeren.

Laat de tomaatjes daarna afkoelen tot kamertemperatuur of hooguit lauw. Dit duurt echt een tijdje, reken op minimaal een uur, maar liever twee uur.

Schep de tomaatjes dan in een ruime kom en voeg de rest van de olijfolie en de koffie toe. Roer alles goed door, proef en maak op smaak met wat grof zeezout.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt