De 15 leukste plekken in Leiden voor kinderen

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Met een zoon van drie in huis, heb ik inmiddels een goed beeld van wat er allemaal voor leuks te doen is met kinderen in Leiden. Van uit eten tot spelen, de 15 leukste plekken in Leiden voor kinderen vind je hier.

Tabu

De leukste plekken in Leiden voor kinderen om te eten en drinken

Eigenlijk kent Leiden maar weinig plekken waar je niet prima met je kind uit eten of drinken kunt, maar een paar plekken zijn nét wat kindvriendelijker, dus die licht ik hier uit.

De Kleine Planeet

Leiden heeft sinds een aantal jaar een heus kindercafé: de Kleine Planeet. Hier kunnen kinderen (veilig) spelen en is de kaart aangepast aan jonge kinderen, maar zeker ook aan hun ouders. De Kleine Planeet is bovendien zó borstvoedingsvriendelijk, dat ze een speciale koffieboon laten branden die weinig caffeïne bevat.

Karalis

Bij Karalis merk je meteen dat er veel Italianen werken: ze zijn hier net zo dol op kindertjes als in Italië. Reserveer je een tafeltje met kinderstoel, dan liggen de kleurplaat en de kleurtjes al klaar, en aan alles merk je dat kinderen hier op handen worden gedragen. Kleine kanttekening: ze houden hier beduidend meer van kinderen die niet schreeuwend door het restaurant rennen. Ik vind dat vanzelfsprekend, maar voor veel ouders is het dat blijkbaar niet.

De kindergerechten zijn bovendien gewoon kleine versies van die voor grote mensen, daar houd ik van. En wil je kind alleen aardbeien als toetje? Geen probleem, dan regelen ze dat.

De Tuin van de Smid

Een stukje buiten het centrum, in een enorm polderpark, vind je de Tuin van de Smid. Op een groot terrein vind je allerlei dieren, een terras op het gras en een uitspanning met een zeer kindvriendelijke kaart. Let op: je kunt hier niet met de auto komen, dan moet je een paar honderd meter lopen. Met de fiets kom je wel tot de deur.

Tabù

Naast restaurant Tabù is een grote veilige speeltuin. Oudere kinderen kunnen zich hier uitleven terwijl hun ouders lekker binnen zitten, wij laten H (3 jaar) er rustig zijn gang gaan als we buiten zitten. Zien kunnen we hem dan niet door het muurtje, maar zolang we hem horen, vind ik dat wel genoeg. Zit je kleintje aan tafel, dan zijn ook hier een kleurplaat en kleurpotloden voorhanden.

Bij Tabù bestaat de kinderkaart deels uit kleinere versies van gerecht van de gewone kaart, deels uit friet enzo. Omdat het shared dining is, kun je je kind ook gewoon van alles laten proeven. H is dol op de groente-empanadas, en dus vroegen wij om (en kregen) 3 van die ipv de gebruikelijke mix, waar ook pittig gevulde empanadas bij zitten. Verder zijn de nachos, de gegrilde maïs, de tostada met aubergine, de kipspiesjes, het kaasbrood en de pastel de nata zeer geliefd bij onze peuter.

Tabu

City Hall

Ook bij City Hall liggen de kleurplaten en de krijtjes klaar, en ook hier passen ze met veel plezier gerechten aan voor kinderen. Zo maken ze er hier een sport van om zo spannend mogelijke paddenstoelen op de pizza van H te leggen, omdat ze het zo lollig vinden dat onze peuter vraagt om champignons op zijn kinderpizza. Veel gerechten zijn bovendien als kleine portie verkrijgbaar, dus keus genoeg!

De leukste plekken om iets te zien of te doen

Naast eten en drinken is er natuurlijk nog veel meer te beleven in Leiden! Van dino’s bewonderen tot met water spelen, het kan hier allemaal. De onderstaande plekken in Leiden vinden wij de leukste voor kinderen.

Naturalis

Jaarrond favoriet is Naturalis. Ook nu: met de expeditie (lees: speurtocht) in de hand doorkruis je het hele museum. Je kunt bovendien nog steeds met de dinovoetstappen meerennen, live kijken hoe fossielen worden schoongemaakt, over lava klauteren en meer, dus de ervaring is nog net zo tof al voorheen.

De leukste plekken in Leiden voor kinderen

Rijksmuseum Boerhaave

Met lekker weer steekt Boerhaave echter met kop en schouders boven de rest van de musea uit, want hier hebben ze de beste zomerattractie van Leiden: een waterspeeltuin! Spelenderwijs leren kinderen over schoepenraden, sluizen, hijskranen en meer.

De leukste plekken in Leiden voor kinderen

En de ouders? Die kunnen heerlijk zitten, zowel in de zon als in de schaduw, met koffie en iets lekkers van binnen.

De rest van het museum is trouwens ook erg tof voor kinderen! Zorg bij mooi weer dus wel voor zwemkleding.

Hortus Botanicus

Lekker buiten rondrennen en ondertussen van de omgeving genieten gaat goed in de Hortus. In het winkeltje hier vind je bovendien van alles waarmee kinderen over de natuur kunnen leren.

Bootje varen

Wist je dat Leiden na Amsterdam het meeste water binnen haar poorten heeft? Met 28 kilometer aan grachten en singels en maar liefst 88 bruggen is varen met kinderen hier één groot feest. Of je nu voor een grote of een kleine boot kiest.

De leukste plekken in Leiden voor kinderen om te spelen en te winkelen

“Waterbejnou”

Onze favoriete “speeltuin” van Leiden is de door H “waterbejnou” gedoopte fontein bij Molen de Valk. Op verschillende plekken spuit hier water uit de grond, maar af en toe stopt dat. Als klein dreumesje van anderhalf riep H dan “waaaaaaater, bej nou?!”, en een jaar later wist hij dat nog. Zo werd de naam geboren, en weer een jaar later is hij er nog altijd dol op.

Kom je dus met warm weer naar Leiden, zorg dan voor zwemkleding en evt. handdoeken!

De leukste plekken in Leiden voor kinderen

De Kleine Planeet

Niet alleen kun je bij de Kleine Planeet lekker zitten en spelen, er hoort ook een kids concept store bij. Hier vind je fijne merken als Tula, Klean Kanteen, Grapat, BIBS en Green Toys.

Jut&Juul

Schuin tegenover vind je Jut&Juul. Niet alleen hebben ze hier prachtig speeldgoed, je vindt hier ook de mooiste spullen om de kinderkamer mee in te richten.

Silvester

Op het Rapenburg zit jeugdboekhandel Silvester. Als kind kwam ik hier al regelmatig, en nog steeds vind ik dit één van de leukste winkels van de stad. Heerlijk tussen de kinderboeken snuffelen.

Uiteraard weten ze hier echt alles van kinderboeken én hebben ze heel veel op voorraad. Als je dus niet weet welk boek je eens voor een kind zult kopen, zit je hier gebeiteld. Je vindt hier bovendien een verteltheater.

Tokkelientje

Als je op zoek bent naar mooie kinderkleding, is Tokkelientje een aanrader. Je vindt hier Broer&Zus, Maed for Mini, Mushie, Sproet&Sprout en nog véél meer mooie merken.

De Leidse Hout

Wil je wat verder lopen dan in de Hortus én flink spelen, dan is de Leidse Hout een echte aanrader. Met twee speeltuinen, een hertenkamp, een theehuis, een enorm grasveld en een paar flinke stukken bos kan je kind hier heerlijk uitrazen. Opwarmen met chocolademelk en appeltaart (van Dudok!) is bovendien een feestje.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt