Naast heerlijk eten (ontbijten, lunchen én dineren) en winkelen kun je in Leiden natuurlijk ook van alles dóen. De 15 leukste dingen om te doen in Leiden zet ik hieronder voor je op een rij.
Al deze activiteiten kun je ook in coronatijd doen. Check wel altijd de website van de betreffende activiteit om tickets te boeken en teleurstelling te voorkomen.
Terrasboten in Leiden
Mensen van buiten Leiden verbazen zich vaak over onze terrasboten: platte schuiten die in de gracht liggen, waar een terras op staat. Leidser dan Leids blijkbaar, want zelf ben ik er helemaal aan gewend. Dus kies zeker voor een terrasboot als je even pauze wilt, en kijk vanaf het water naar de mensen op de kade en de bootjes in de gracht.
Leiden museumstad
Leiden staat bekend om haar musea, en daarvan zijn er dan ook echt véél: 13 stuks maar liefst. Daarmee heeft Leiden naar het schijnt zelfs het grootste aantal musea per inwoner van Nederland! Mijn favorieten vind je hieronder.
Molen de Valk
Niet alleen heeft Leiden meerdere molens binnen de singels, één daarvan is bovendien een museum. Molenmuseum de Valk vind je vlak bij het station. Op zaterdag bevindt zich rondom de molen tegenwoordig de markt!
Rijksmuseum van Oudheden
Het Rijksmuseum van Oudheden is bij mij al favoriet sinds ik nog klein was, want de mummies spraken enorm tot mijn verbeelding toen ik klein was. Zo zeer zelfs dat ik niet 1 maar 2 keer een mummiefeestje als verjaardagspartijtje heb gegeven.
Heb je geen zin om het hele museum te bekijken, loop dan toch zeker even binnen. In de gratis toegankelijke hal van het museum vind je namelijk een Egyptische Taffeh-tempel. Deze tempel kreeg Nederland als dank voor het helpen redden van kunstschatten bij de aanleg van een stuwdam in de Nijl. Voorwaarde was wel dat de tempel vrij toegankelijk zou zijn.
Leuk weetje: wanneer er verkiezingen zijn, kun je in de hal van het RMO aan de voet van de tempel stemmen! De tempel is trouwens ook voor peuters erg tof.
Boerhaave
Met de oudste universiteit van Nederland in de stad, kan een museum over wetenschap natuurlijk niet ontbreken. Rijksmuseum Boerhaave is gewijd aan natuurwetenschap in brede zin. Van een anatomisch theater en foetussen op sterk water tot verrekijkers en een waterspeeltuin op de binnenplaats om te leren over water, alles wat met wetenschap te maken heeft, vind je hier.
Momenteel loopt hier de tentoonstelling Besmet!, over pandemieën. Actueler wordt het niet!
Museum Volkenkunde
Wetenschap is uiteraard breder dan natuurwetenschappen, en dus vind je in Leiden ook museum Volkenkunde, gewijd aan antropologie. In dit museum reis je rond de wereld en langs de mensen die de wereld bevolken.
Naturalis
Fantastisch met kinderen, maar zeker ook zonder is het bekende Naturalis. Onlangs geheel verbouwd, onder meer om plaats te bieden aan Trix de T-rex en haar dinovriendjes.
De Lakenhal
Ook onlangs verbouwd: de Lakenhal. Dit is museum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van de stad Leiden. Hier vind je onder meer het Drieluik van het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden. Dit werk is zo bijzonder dat het tijdens de verbouwing van de Lakenhal mocht logeren in de eregalerij van het Rijksmuseum!
Pilgrim museum
Soms lijkt Leiden wel het centrum van de wereld: hier vandaan vertrokken immers ook de Pilgrims naar Amerika, om daar de grondleggers van de VS te worden.
In het centrum van de stad vind je het zogenaamde Pilgrimhuisje. In dit 14e eeuwse huisje zie je hoe de Pilgrims in het begin van de 17e eeuw in Leiden hebben geleefd.
Wandelen in Leiden
Het centrum van Leiden, binnen de singels, is lekker compact en leent zich daardoor uitstekend voor wandelingen. Mijn favoriete plekken om te wandelen zijn de volgende.
De Burcht
Met stip op 1: de Burcht. Letterlijk het centrum van Leiden. Op een kunstmatig aangelegde heuvel vind je een oude omwalling. Leuk om te beklimmen en omheen te slenteren! Onderaan de heuvel vind je twee terrassen waar je met uitzicht op de Burcht heerlijk wat kunt eten of drinken. Mijn persoonlijke favoriet is het Koetshuis, omdat het zo’n mooi oud pand is.
Het Singelpark
Over die singels gesproken: aan de binnenkant daarvan is de afgelopen jaren hard gewerkt aan de aanleg van het Singelpark.
Dit bijzondere park loopt rondom het historische centrum van Leiden. Voorheen waren dit losse stukjes groen, maar nu is dit het langste park van Europa. Hier loop je een rondje van ongeveer 6 km rondom het oude centrum van de stad.
Aan het Singelpark vind je de Hortus Botanicus, waarover ik hier al meer schreef. Aan de Hortus vast zit de Sterrewacht. Weliswaar is dit geen wandeling, maar wel een bezoekje waard! Let op: de Sterrewacht is onderdeel van de rechtenfaculteit en kun je daarom niet altijd bezoeken.
Leidse hofjes
Kenmerkend voor het centrum van Leiden zijn ten slotte de hofjes, waarvan er maar liefst 35 zijn. Je kunt een echte hofjeswandeling doen, al dan niet met een gids, of al wandelend door de stad hofjes die je tegenkomt bekijken.
De hofjes worden overigens allemaal gewoon bewoond, dus houd rekening met de bewoners. Niet alle hofjes zijn altijd toegankelijk voor bezoekers.
Schommelen in de Pieterskerk
Uniek in Leiden in de mogelijkheid om te schommelen in een kerk! In de Pieterskerk, de grootste en mooiste kerk van de stad, hangt een metershoge schommel, waarop ook volwassenen zich kunnen uitleven. Een kaartje boek je hier.
Varen in Leiden
Met al dat water kan het natuurlijk niet missen: varen in Leiden is ontzettend fijn! Op een grote of kleine boot met gids, met of zonder eten of natuurlijk op een bootje dat je zelf bestuurt, het is allemaal even gezellig.
Laat hier weten wat je er van vindt