Gesauteerde doperwtjes met chorizo en ei uit Basque

Gesauteerde doperwtjes met chorizocroutons en ei uit Basque

Een heerlijk recept, deze gesauteerde doperwtjes met chorizocroutons en ei. Je kunt dit gerecht eten als ontbijt, als lunch of als diner, het is op elk moment van de dag lekker!

Koken uit Basque

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

In het fijne boek Basque staan heel veel recepten die ik graag eens wil maken. Deze gesauteerde doperwtjes met chorizocroutons en ei werd het eerste gerecht dat ik maakte, omdat het me enorm deed denken aan een gerecht dat ik als puber en als student wel 100 keer gemaakt heb. Als puber met rijst, knakworstjes en doperwtjes in blik, als student met chorizo in plaats van knakworst. Hier geen rijst, maar wel ei en croutons. Daarnaast gebruikte ik doperwtjes uit de vriezer. Die uit blik zijn ook heerlijk in bepaalde gevallen, maar absoluut niet geschikt voor dit recept. Een volwassen versie van een favoriet uit mijn jeugd dus!

Gesauteerde doperwtjes met chorizo en ei uit Basque

Gesauteerde doperwtjes

Het gerecht wordt volgens het boek gemaakt met traanerwten (guisantes de lágrima). Die heb ik hier niet, maar met gewone fijne tuinerwtjes uit de vriezer werd dit ook heerlijk! Ik had nog een stuk Frans brood liggen, dan werden de croutons. Het is belangrijk hier een beetje stevig brood voor te gebruiken, dus niet gewoon droge boterhammen uit de supermarkt.

Doperwtjes met chorizocroutons en ei

Natuurlijk paste ik een paar dingen aan, waaronder een deel van de volgorde. Bij mij waren de erwtjes namelijk véél eerder klaar dan de croutons, en dat vond ik zonde. Ik vond 200 gram doperwtjes een beetje weinig klinken, maar door de toevoegingen is het een prima maaltijd. Wel vond ik het fijn om er salade naast te eten. Wil je liever je buikje rond eten aan dit gerecht, dan kun je eenvoudigweg de hoeveelheden verdubbelen.

Zo maak je gesauteerde doperwtjes met chorizocroutons en ei voor 2 personen:

 • Kooktijd: 35 minuten
 • 60 gr chorizo
 • 75 gr oud (zuurdesem)brood
 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 200 gr diepvriesdoperwtjes
 • optioneel: 2 el witte wijn (te vervangen door 2 el water)
 • 2 eieren
 • een klein handje muntblaadjes

Zo maak je het

Chorizocroutons maken

Snijd de chorizo in dobbelsteentjes. Snijd het brood tot croutons. In het boek zijn de croutons net zo groot als de dobbelsteentjes chorizo, maar ik houd wel van croutons met wat meer bite.

Verhit een scheutje neutrale olijfolie in een koekenpan en bak op middelhoog vuur de chorizo hierin uit tot die knapperig is. Vis de chorizo uit de pan en zorg dat er zoveel mogelijk vet achterblijft in de pan. Laat de chorizo uitlekken op keukenpapier en doe daarna in een schaal.

Bak de blokjes brood op laag vuur in het bakvet van de chorizo omscheppend bruin en krokant.

Doperwtjes sauteren

Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflook fijn. Fruit de ui op laag vuur in een wok of hapjespan tot hij glazig ziet. Voeg de knoflook toe en fruit mee tot die geurt. Doe dan de doperwtjes en de wijn of het water toe. Laat zachtjes pruttelen tot de wijn grotendeels is verdampt.

Meng de croutons wanneer ze knapperig zijn door de chorizo. Bestrooi met flink wat versgemalen zwarte peper en een beetje zout.

Baskische doperwtjes met chorizocroutons en ei

Bak de eieren in de chorizopan in een beetje olie op hoog vuur, tot de randjes knapperig en bruin zijn, maar de dooiers nog zacht.

Schep de erwtjes in de borden en verdeel het chorizomengsel erover. Leg op elk bord een ei bovenop en verdeel de muntblaadjes erover.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Reacties

 1. Het lijkt mij een lekker recept.
  Wat ik mis is voor hoeveel personen het is.
  Ik ben alleen en gezien de hoeveelheden lijkt het mij geschikt voor een persoon.
  Is het lastig de hoeveelheid porties te vermelden.

Laat hier weten wat je er van vindt