Deze borrelhap is ontzettend lekker, een stuk eenvoudiger te bereiden dan bitterballen en kan prima worden ingevroren. Een ideaal hapje dus eigenlijk, dit recept!
Risottoballetjes
Voor kerst maakte ik dit als amuse, met een zalvige tomatensaus. Ik gebruikte saffraanrisotto, maar je kunt dit met iedere soort risotto maken. Zorg wel dat er niet te veel grote stukken in zitten, want dat is lastig met verwerken.
Zo maak je 12 risottoballetjes:
- Wachttijd: 2 uur
- Kooktijd: 1 uur
- 120 gr arboriorijst
- 1 envelopje saffraan
- 0,5 liter groente- of kruidenbouillon, of natuurlijk zelfgemaakte bouillon!
- 2 dl droge witte wijn, of 2 dl extra bouillon
- Overgebleven risotto, of een pan risotto naar keuze van 120 gr droge rijst, koelkastkoud
- Een halve bol goede (buffel)mozzarella
- Bloem
- 1 ei
- Paneermeel
- 1 pond minipomodori
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 tl balsamicoazijn
- 1 tl gedroogde kruiden naar smaak (Italiaanse of Provençaalse)
Voor de saffraanrisotto
Voor de risottoballetjes
Voor de tomatensaus
Zo maak je het
Saffraanrisotto maken
Verhit in een hapjespan of wok een scheut olijfolie. Fruit hierin de rijst tot alle korrels glazig zien. Voeg dan de wijn en de saffraan toe en laat al roerend bijna droogkoken. Voeg dan één of twee soeplepels bouillon toe, laat weer onder voortdurend roeren bijna droogkoken, en zo verder, tot de risotto een golvende, romige massa is. Eet meteen op, of laat helemaal afkoelen om er arancini van te maken.
Arancini maken
Snijd de mozzarella in stukjes van 1 bij 1 cm. Doe bloem, geklutst ei en paneermeel in drie aparte diepe borden. Voeg peper en zout naar smaak toe aan de bloem en roer los. Neem een klein handje koude, opgesteven risotto en maak daarvan een schijf. Druk daar een stukje mozzarella in en vouw de risotto om de kaas heen. Maak zo nog 11 balletjes.
Rol ieder balletje eerst door de bloem, dan door het ei en dan door het paneermeel. Laat de balletjes vervolgens in het bord met paneermeel liggen tot je ze gaat gebruiken. Dit kan op twee manieren: in de frituur (180 graden) tot ze goudbruin zijn, of met bord en al in de vriezer. Als ze stijf bevroren zijn, kunnen ze bij elkaar in een zakje of bakje.
Als je de balletjes hebt ingevroren, moet je ze voor het frituren wel ontdooien, want anders blijft de mozzarella hard, ipv een mooie draad te trekken bij het opeten.
Serveer met of zonder saus naar keuze, vast ook heerlijk met bijvoorbeeld truffelmosterd! Hier op de foto zie je de testversie met grove tomatensaus, maar met kerst maakte ik er de onderstaande saus bij.
Tomatensaus voor bij de risottoballetjes
Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht). Snijd de tomaatjes doormidden, giet de olijfolie erover, bestrooi met peper en zout naar smaak en hussel door elkaar.
Doe de bakplaat in de oven en bak gedurende 25-35 minuten tot de tomaatjes wat ingedroogd zijn en bruine randjes beginnen te krijgen. Doe de tomaatjes in een maatbeker en laat afkoelen.
Gladde tomatensaus
Pureer de tomaatjes vervolgens met een staafmixer tot de velletjes helemaal verdwenen zijn. Werk de saus vervolgens door een zeef, om de pitjes eruit te halen. Wrijf net zolang tot de pitjes bijna droog zijn. Proef de saus die door de zeef gekomen is. Voeg daaraan de azijn toe en zonodig nog peper en zout.
borrel | borrelen | borrelhapje | eten met kinderen | luxe | risotto | saffraan | Snack | Zwangerproof
Laat hier weten wat je er van vindt