Een romige dahl van van rode linzen en tomaten. Doodeenvoudig en zo lekker dat ik meestal een dubbele portie maak zodat ik altijd dahl in de vriezer heb.

Een tijdje geleden bladerde ik weer eens door het onvolprezen boek Heel veel veg! en kwam een stickertje tegen bij dit recept. Het leek me tegelijk simpel en onzinnig veel werk: tomaten zelf inkoken? Maar vooruit, het was zondag en het zag er lekker uit, dus niks te verliezen.
Indiase dahl van rode linzen
Dat bleek een goede keuze, want dit mag dan een eenvoudig recept zijn, het is waanzinnig lekker. Ik serveerde het die dag met allerlei heerlijks uit de Bijbel van de Indiase keuken (aff.), maar ik eet het ook graag met (kokos)raita, met zelfgebakken naan, met kachumbar of gewoon, met rijst.
Dahl met paratha
Wil je het jezelf ultiem makkelijk maken, koop dan een pakje paratha in de supermarkt (in de diepvries). Dat zijn fantastische Indiase platbroden die je in een koekenpan bakt. Razendsnel en reuze makkelijk! Eventueel wat (kokos)yoghurt en koriander erbij en klaar ben je.

Toppings voor je tomatendahl
Hugh vindt dat er knapperige rode ui met kruiden op moet, maar die laat ik meestal weg, want daar ben ik te lui voor. Ik vind gefrituurde uitjes uit een potje trouwens een prima vervanger hiervoor.
Zo maak je eenvoudige dahl met tomaten voor 2-3 personen:
- Wachttijd: 10 minuten
- Kooktijd: 35 minuten
- 1 el neutrale olie
- 1 laurierblad
- 2 tl kurkuma
- 2 tl koriander
- 2 tenen knoflook
- 1 blik tomatenpulp (400 gr)
- 200 gr gedroogde rode linzen
- 1/2 tl fijn zeezout
- optioneel: toppings en bijgerechten naar keuze
Zo maak je het
Verhit de olie in een ruime pan op tamelijk laag vuur. Doe de laurier, de kurkuma en het korianderzaad in de pan. Pers de knoflook boven de pan en roer goed. Bak het mengsel een paar minuten zachtjes tot alles begint te geuren. Pas op dat de knoflook niet verbrandt!
Rijke dahl van rode linzen
Keer het blikje tomaten om en roer alles goed om. breng flink aan de kook en laat 10 minuten inkoken zonder deksel op de pan om een geconcentreerde smaak te krijgen.
Spoel ondertussen de linzen af in een zeef onder de koude kraan. Laat dan de linzen in de pan glijden en voeg het zout toe. Schenk er 800 ml water bij en roer goed.
Laat op tamelijk hoog vuur, zonder deksel 20-30 minuten koken tot de linzen helemaal gaar zijn en de dahl dik is. Roer regelmatig om te voorkomen dat de boel aanbrandt.
Als de linzen niet vanzelf uit elkaar vallen, kun je aan het einde van de kooktijd roeren met een garde. Haal de pan van het vuur wanneer de dahl gaar is en laat nog minimaal 10 minuten staan. Proef en voeg zonodig extra zout toe.
Serveer de dahl met toppings en bijgerechten naar keuze.
Laat hier weten wat je er van vindt