Foodfotografie en duurzaamheid

Of je nu in de foodsector werkt of niet, anno nu kun je natuurlijk niet om duurzaamheid als thema heen. Voor mijn bedrijf is duurzaamheid zelfs 1 van de 3 pijlers waar alles op rust. Want ik geloof dat eten weg moeten gooien na een shoot een doodzonde is.⁠

Als je motorolie, secondenlijm en haarlak nodig hebt om eten er mooi uit te laten zien, is het eten misschien gewoon niet zo lekker of mooi.⁠

Duurzaamheid begint bij alles opeten

Bij mij is álles wat je ziet echt en wordt álles opgegeten. Toegegeven, om van die mooie stapels te maken, stop ik wel eens ergens een prikker in. En kruimels en gesmolten ijs vloer, veeg ik natuurlijk gewoon op met een doekje.⁠ Maar verder vind ik duurzaamheid veel te belangrijk om alles níet op te eten.⁠

Dus nee, ik maak geen foto’s zoals je die bijvoorbeeld bij grote fastfoodconcerns ziet. Niet alleen vanwege de manier van stylen trouwens, ook gewoon vanwege de herkomst van de producten, de eindeloze verpakkingen etc.

Foodfotografie duurzaamheid

Duurzaamheid vs. perfectionisme

Daarmee zijn mijn foto’s misschien minder “perfect” dan die van dat soort ketens. Dat zij dan zo. De mensen voor wie ik mijn culinaire content maak, zijn sowieso niet op zoek naar perfect, maar naar maakbaar. Naar écht.

En ja, álles gaat hier op. Zeker niet allemaal zelf, we delen ook veel uit, want ik maak meer dan we op kunnen.

Want hoe zou ik eten kunnen weggooien, of vervuilen met bijvoorbeeld haarlak of secondenlijm, in de wetenschap dat er hard is gewerkt voor dat eten en dat er mensen zijn die er alles voor over zouden hebben om te kunnen eten?⁠

Duurzaam eten

Daarnaast beperk ik uiteraard mijn gebruik van dierlijke producten, komt het grootste deel van mijn groenten uit een lokale biologische groentetas én kweek ik ieder jaar met veel plezier zelf groente en fruit.

Van de 8 tomatenplanten van vorig jaar kwam minstens een kilo (!) snacktomaatjes per plant. Dat scheelt dus 16 plastic bakjes met plastic folie van de supermarkt. Een shitload gas en elektriciteit die niet nodig is geweest om voor onze 8 kilo een kas te verwarmen. 8 kilo minder om te transporteren.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt