Met wat spullen die echt de vriezer uit moesten vanwege de kraamkost die ik wilde invriezen, verzon ik een tijdje geleden deze capresequiche. Deze hartige taart bleek zo ontzettend lekker dat hij inmiddels regelmatig op ons weekmenu verschijnt.
Quiche met tomaat
Naast heerlijk is deze quiche ook nog eens heel makkelijk. De bereiding van dit gerecht vergt wel wat tijd, want om te zorgen dat de tomaatjes extra zoet zijn en de taart niet zompig wordt, worden de tomaatjes vooraf geroosterd.
Natuurlijk is de capresequiche het allerlekkerst met zelfgemaakte pesto. Lukt dat niet, kies dan voor een verse versie en let op dat daarin olijfolie en pijnboompitjes gebruikt zijn, in plaats van noten en andere olie.
Salade caprese als quiche
Dat beetje extra moeite is deze capresequiche echt meer dan waard. Een knapperige bodem gevuld met romige ricotta, met bovenop heerlijk zoete tomaatjes, met pesto en mozzarella. De bekende salade caprese als rijkgevulde hartige taart dus!
Capresequiche voor 2-4 personen
Met een salade ernaast is deze hartige taart voldoende voor 4 personen. Zonder salade is het net wat veel voor 2. Ook als borrelhapje is de capresequiche natuurlijk heel geschikt.
Je maakt deze hartige taart het makkelijkst in een echte quichevorm, zo’n metalen met een schulprand en losse bodem. Die van mij is geperforeerd, voor een nog krokanter resultaat.
Zo maak je 1 capresequiche van ca. 28 cm doorsnede:
- Voorbereidingstijd: 15 minuten
- Wachttijd: 25 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- 450 gr snoeptomaatjes
- 1 rol roomboterbladerdeeg, of 4 vierkante plakjes roomboterbladerdeeg
- 150 gr ricotta
- 2 eieren
- 4 el (zelfgemaakte) pesto
- 125 gr (buffel)mozzarella
Zo maak je het
Capresequiche met geroosterde tomaat
Verhit de oven voor op 200 graden hete lucht. Doe de tomaatjes met de olijfolie en een flinke snuf zout in een ovenschaal en hussel alles goed om.
Rooster de tomaatjes ca. 25 minuten, tot ze (vrijwel) allemaal gebarsten zijn en bruine plekjes beginnen te krijgen. Draai dan de oven naar 170 graden.
Quiche van bladerdeeg
Bereid ondertussen de bodem en de vulling van de capresequiche voor. Vet de quichevorm in. Gebruik je rond bladerdeeg, dan kun je dat gewoon in de vorm leggen en aandrukken. Gebruik je vierkante plakjes bladerdeeg, stapel die dan op elkaar en rol uit tot een grote lap. Bekleed de quichevorm daarmee en snijd de randjes netjes bij.
Hartige taart met ricotta
Klop voor de vulling van de capresequiche de ricotta los met de eieren, 1 el van de pesto, een flinke snuf zout en versgemalen zwarte peper naar smaak. Smeer het ricottamengsel gelijkmatig over de deegbodem.
Schep dan de geroosterde tomaatjes met een vork uit de ovenschaal en verdeel ze over de ricottavulling. Doe dit echt met een vork, zo blijft een deel van het sap achter in de ovenschaal. Zo zorg je dat de vulling van de capresequiche niet te nat wordt.
Capresequiche bakken
Knijp de bol mozzarella even lichtjes uit boven de gootsteen en scheur hem boven de quiche in stukjes. Verdeel ten slotte de overgebleven 3 el pesto over de capresequiche.
Bak de hartige taart in ca. 25 minuten goudbruin en gaar. Heerlijk met een pittige rucolasalade ernaast.
Laat hier weten wat je er van vindt