Deze quiche met courgette en ricotta maakte ik voor het eerst voor de verjaardag van mr. Em. Het bleek een doorslaand succes! Zo op de valreep van het courgetteseizoen, leek het me leuk en lekker hem nog eens te maken en het recept met jullie te delen.

Quiche met courgette
Hoewel de quiche er misschien uitziet als heel veel werk, valt dat echt reuze mee. Het netjes schikken van de courgetteplakjes is eigenlijk het moeilijkste onderdeel. Het recept heb ik overigens losjes gebaseerd op dit recept voor een galette. Heb je dus geen zin om blind te bakken, of heb je geen geschikte quichevorm, voel je dan vrij om het korstdeeg gewoon om de vulling heen te vouwen.

Dit recept is voldoende voor een quiche met courgette en ricotta van 28 cm doorsnede. Met een frisse (tomaten)salade ernaast, heb je dan een bescheiden hoofdgerecht voor vier personen, of een stevig hoofdgerecht voor twee mensen met flinke trek. Als hapje voor een feestje is deze quiche natuurlijk ook ideaal, omdat hij vrij groot is, haal je er heel veel smalle puntjes uit.
Korstdeeg voor je quiche
Voor het korstdeeg gebruikte ik dit recept, uit Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall. Ik maak meestal een dubbele portie van dit deeg, waarvan ik dan de helft invries, zodat ik een volgende keer snel korstdeeg heb. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een ander recept, of zelfs voor korstdeeg op de rol uit de (Franse of Belgische) supermarkt. Zorg echter wel altijd voor korstdeeg dat met boter is gemaakt en niet met plantaardig vet. Dat komt niet alleen de smaak, maar ook de textuur enorm ten goede.

Zo maak je een quiche met courgette en ricotta:
- Kooktijd: 1 uur 10 minuten
- korstdeeg voor een quiche
- een middelgrote courgette, of twee kleine courgettes
- 1 ei
- 150 gr ricotta
- 75 gr Parmezaanse kaas, versgeraspt
- 1 tl wittewijnazijn
- 1 1/2 el gedroogde Provençaalse of Italiaanse kruiden
Zo maak je het
Quiche maken
Verwarm de oven op 180 graden. Vet een quichevorm van 28 cm doorsnede in. Rol het deeg uit en leg het in de vorm en laat het iets over de rand van de vorm hangen. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bedek de bodem met bakpapier of aluminiumfolie en leg hierop je blindbakvulling. Bak de bodem gedurende 15 minuten blind.
Maak terwijl het korstdeeg blind bakt de vulling van de quiche. Klop daarvoor de ricotta los met het ei, de Parmezaanse kaas, de azijn en 1 el van de kruiden, plus versgemalen zwarte peper naar smaak.
Snijd de courgette(s) in hele dunne plakjes. Dit gaat het gemakkelijkst met een mandoline (pas op!), maar met een scherp met krijg je ook prachtige dunne plakjes.
Wanneer de bodem blind gebakken is, haal je deze uit de oven. Vis de vulling eruit en snijd de randen met een scherp mesje bij. Druk eventuele bubbels in de bodem glad.
Quiche met ricotta
Verdeel het ricottamengsel gelijkmatig over de bodem. Schik daar de plakjes courgette in een mooi patroon bovenop en bestrooi ze met een snufje zout, wat versgemalen zwarte peper en de laatste halve eetlepel kruiden. Bak de quiche gedurende 25-30 minuten, tot de randjes mooi bruin zijn en de courgette licht begint te kleuren.
Tips:
- Wil je graag nog meer pit in je quiche? Voeg dan een handje gehakte groene olijven toe aan de vulling.
- Deze quiche kun je gemakkelijk voorbereiden en later opwarmen. Bak hem dan iets korter, tot de randjes net beginnen te kleuren, en warm de quiche gedurende 15 minuten op in de oven op 150 graden.
Marlies zegt
Heb je courgette taart gemaakt met als kruiden dragon….. heerlijk!
Em's Real Food zegt
Leuk!! Hoe is het met het courgette-overschot? Er komen binnenkort nog een paar recepten met courgette, naast de curry van maandag ?