Bistro Manon – kookboekrecensie

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Een kookboek waar ik al een tijd naar uitkeek, is het boek van Manon Proper, Bistro Manon. Waarom? Omdat zij maar liefst 5 jonge kinderen heeft, die allemaal fijnproevertjes zijn. Aangezien ik enorm geloof ik in gerechten voor het hele gezin die geen “kindereten” zijn, was ik heel benieuwd naar haar recepten.

Bistro Manon

En reken maar dat Manon mijn verwachtingen waarmaakt met haar boek! Om maar met de deur in huis te vallen: dit is een boek dat ik zelf had willen maken. Fijne foto’s, smakelijke styling en het belangrijkste: heerlijke, maakbare recepten!

Bistro Manon voor het hele gezin

Niet alleen hebben Manon en ik hebben dezelfde filosofie als het op culinair opvoeden aankomt: de volwassenen eten niet met de kinderen mee maar andersom. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat kinderen dan maar altijd superpittig eten krijgen, of dat er geen gezinsfavorieten zijn. Juist wel, zou ik zeggen.

Een paar van de lekkerste gerechten op mijn site zijn gerechten die ook bij mijn kinderen enorm geliefd zijn, zoals vistaco’s, galette met maïs en tomaatjes en butter bloemkool. En ik zou ook wel elke dag bij Manon willen aanschuiven. En mijn kinderen erbij: die zijn zo mogelijk nog grotere fans van dit boek dan ikzelf.

Daarom kookte ik in één week maar liefst 5x uit het boek. Dat op zich is al een aanbeveling, maar het was ook nog eens allemaal heel lekker: venkelsalade (geliefd bij de dochter van 1!), pasta met ansjovis, komkommersalade en Vietnamese omeletjes met Vietnamese salade.

Bistro Manon

Kruidenmelanges voor jong en oud

Een geweldige vondst vind ik de zelfgemaakte kruidenmixen. Mijn kinderen lusten behoorlijk wat, maar sommige gerechten zijn eenvoudigweg te pittig voor ze. Reken maar dat ik binnenkort de rendang zonder rode peper op het menu zet, want ik ben dól op rendang, maar we eten het maar zelden vanwege de kindjes.

Bistro Manon

Vega en vegan in Bistro Manon

Liefhebber als ik ben van vega en vegan gerechten, was ik blij om te zien dat het grootste deel van de recepten in Bistro Manon zonder vlees of vis is. Bovendien zie je in het boek dat er goed is nagedacht over wel of geen vlees eten. Ik HOU echt van de mogelijkheden om te variëren, zoals de Chinese gemarineerde stukjes jackfruit, kip of garnalen.

Bistro Manon praktisch

Voorin het boek vind je de hoofdgerechten, daarna komen bijgerechten en ten slotte basisrecepten. Daarnaast staat het boek barstensvol handige tips, van “schaf een hogedrukpan aan” tot hoe je je kinderen soep kunt leren eten.

Recensie Bistro Manon

Wat ik in kookboeken vaak vervelend vind, is als ik van de ene naar de andere pagina wordt verwezen. Hier gebeurt dat echter ontzettend functioneel. Bijvoorbeeld door een verwijzing naar een dressing, of door bij een hoofdgerecht suggesties voor bijgerechten te geven en andersom.

Fotografie en styling

De fotografie in het boek is helemaal mijn smaak: fris, veel lichte kleuren en blauw en wit. De verrukkelijke styling was in handen van Ajda Mehmet van Vers uit de oven en Salad days. Naast foodfotografie bevat het boek ook veel foto’s van Manon en haar gezin. Allemaal heerlijk matchy gestyled, en het blijft toch bijzonder om te zien: een tweeling én een drieling in één gezin!

Bistro Manon

Conclusie

Of je nu kinderen hebt of niet, Bistro Manon is een aanrader! Heb je wel kinderen, dan zou ik je zelfs dringend willen adviseren dit boek gewoon te kopen. Of je kinderen nu – zoals die van Manon – alles uit het boek lusten of – zoals de mijne – bijna alles: van dit boek heb je jarenlang culinair plezier voor het hele gezin in handen.

Bistro Manon is uitgegeven door GoodCook en kost €25,95. Het is te koop bij je lokale boekhandel of op bol.com.

P.S. Ik heb dit boek van de uitgever toegezonden gekregen om een recensie te schrijven. De link naar bol.com is een affiliate link. Dat betekent dat wanneer je via die link bestelt, ik een een beetje commissie krijg, zonder dat jij extra betaalt. Daar maak je me dus erg blij mee!

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt