Kookboekrecensie de Vega Optie

Onlangs kreeg ik van de lieve Joke Boon een berichtje: of het me leuk leek om haar nieuwste boek, de Vega Optie te recenseren vol vegetarische en veganistische recepten? Natuurlijk leek dat me leuk!

De Vega Optie recenseren

Ik volg Joke al jaren op twitter en had al heel wat berichtjes over haar boek voorbij zien komen. Ik was erg nieuwsgierig, maar omdat er al een stapel kookboeken lag te wachten om gebruikt te worden, had ik haar boek nog niet gekocht. Ik was dus heel blij dat ik het zomaar cadeau kreeg.

Kookboekrecensie de Vega Optie

Zelfgemaakte vleesvervangers

Meteen toen ik het boek in handen had, was ik onder de indruk van het uiterlijk van het boek. De layout is zo tof en zo anders dan bij andere kookboeken! Heel grafisch, met pastel. Het deed me erg denken aan de fotografie in het kookboek dat Ikea een paar geleden (helaas alleen in het Zweeds) heeft uitgebracht.

Over vegetarisch eten

En dan de inhoud. Ook daarvan was ik onder de indruk: het begint met een enorme berg aan informatie over waarom we vlees eten, welke voedingsstoffen we nodig hebben, vegetarisme, veganisme en nog veel meer.

Vleesvervangers in de Vega Optie

Dit boek is vooral bedoeld voor mensen die de vleesvervangers uit de supermarkt zat zijn en ze liever zelf maken. Nou kwalificeer ik mezelf meer als een flexitariër die geen vleesvervangers eet, maar hier staan zoveel heerlijke dingen in dat ik graag aan de vleesvervangers ga.

De Vega Optie

Ik bedoel, wie wil er nu geen slavinken van boon en prei met tomaten-mosterdjus, vegan Spaanse worstjes, zwartebonenköfte of vegetarische Schotse eieren. Of eet jij liever aubergineburgers met worteltzatziki of biet-courgettekoekjes? En wauw, vegan hachee met tempeh!

Stuk voor stuk zijn de gerechten écht origineel en spannend. Dat is knap, want veel zelfgemaakte vleesvervangers zijn een variant op bonenburgers, en dat is hier absoluut niet het geval. Ze staan er natuurlijk wel in, en dat is maar goed ook, want een satébonenburger en een havermoutburger lust ik wel!

De Vega Optie

Juist omdat ik de fotografie zo prachtig vind, vind ik het jammer dat er niet van alle gerechten foto’s van het resultaat in staan, van sommige gerechten staat er alleen een foto van de ingrediënten. De index van het boek vind ik heerlijk helder en overzichtelijk, ook qua typografie.

Daarnaast zien sommige gerechten er in ieder geval op papier uit als veel werk. Dat vind ik jammer, omdat ik denk dat het juist mensen die willen proberen op deze manier minder vlees te eten, kan afschrikken. Hoe makkelijker je het mensen maken, hoe beter het gaat.

Conclusie

De Vega Optie is een spectaculair uitziend kookboek vol spannende, originele gerechten. Een aanrader voor iedereen die minder vlees wil eten en niet vies is van een zelfgemaakte vleesvervanger! De Vega Optie is uitgegeven door uitgeverij Nieuw Amsterdam en kost €20,99. De Vega Optie is onder andere te koop bij bol.com. Als je het boek via de laatste link koopt, maak je mij heel blij, want dan krijg ik een klein percentage commissie.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt