Recensie Vers uit de oven

En alweer viel er een prachtig kookboek bij me op de mat: ik kreeg Vers uit de oven van Ajda Mehmet cadeau van de uitgever. En wat een cadeautje is dit boek! Na een paar pagina’s was ik al verkocht.

Vers uit de oven

In de ogen van Ajda is de oven ‘het Zwitserse zakmes onder de keukenapparatuur. Hij kan bakken, roosteren, grillen, deeg laten garen, crackers krokant maken, groenten karamelliseren en fruit zachter maken, en toch wordt hij nog steeds weinig gebruikt in vele huishoudens.’

Recensie Vers uit de oven

Of dat laatste waar is, zou ik niet weten. Ik weet wel dat de oven bij ons enorm veel wordt gebruikt, zowel voor ontbijt als lunch als diner als “losse” baksels. Maar ja, op culinair gebied hebben wij geen doorsnee huishouden, dat weet ik ook.

Ontbijt uit de oven

Tot mijn vreugde begint het boek met een hoofdstuk over ontbijt & brunch uit de oven. Zelf ben ik dol op verse, warme ontbijtje uit de oven. Dat gaat van diepvriescroissants (van Crisp of Picard) op de ochtend zelf tot ovenwentelteefjes, gebakken havermout en Dutch baby’s met zomerfruit en chocola.

Die zet ik het liefste de avond van tevoren al klaarmaak. Ik ben namelijk de gelukkige bezitter van een oven die met een timer ingesteld kan worden, waardoor mijn warme ontbijt precies klaar is als ik beneden kom, of de oven precies warm is op het moment dat de croissants erin mogen.

Recensie Vers uit de oven

Ook zonder zo’n oven kan je natuurlijk prima uit de oven ontbijten, zeker in het weekend. Vind je dat toch te veel gedoe, dan biedt het boek gelukkig nog veel meer mogelijkheden om het jezelf met hulp van de oven makkelijk te maken.

Gerechten uit de oven

Ook daar ben ik dol op: niet voor niets heb ik allerlei traybakes op de site staan: oven aan, bakplaat vol leggen en je kunt lekker iets anders gaan doen!

De gerechten in het boek zijn eigentijds, en in veel van de recepten zie je de Turkse achtergrond van de schrijfster terug. Wat dacht je van Turkse eieren met snijbiet als ontbijt?

In het hoofdstuk lunch & hartige tussendoortjes komen onder meer soepen en crackers voorbij, maar ook geroosterde tomaten met gemarineerde ricotta van de cover.

Het hoofdstuk diners is uitgebreid: van shepherd’s pie tot kipbiryani (Ajda is geboren in Londen en woont inmiddels in Nederland) en van gestoomde zalm en linzensalade tot spareribs en stoofpot.

Het hoofdstuk zoete hapjes omvat onder meer taarten, pudding, brownies koekjes, cake en heerlijk uitziende beignets.

Koken uit Vers uit de oven

De smaakcombinaties in dit boek zijn origineel: wat dacht je van Dutch baby met kardemom, peer en cacao, miso-auberginespiesjes met kokossalade, soep van geroosterde witlof en witte bonen of geroosterde peren met kastanjeroom?

Van de foto’s loopt het water me in de mond: kleurrijk, duidelijk en met soms een ruw randje. Alle foto’s zijn prachtig gestyled door Ajda zelf.

Ook staat bij elk recept de bereidingstijd. Dat vind ik persoonlijk erg fijn, ik houd ervan om te weten

Conclusie

Of je je oven nu al vaak gebruikt of niet: met dit boek in de kast zul je hem zeker vaker aan gaan zetten. Als je dat liever niet wilt, raad ik je af dit boek te kopen. Wil je je huis deze winter verwarmen met een beetje ovenwarmte, dan raad ik je aan dit boek zeker wél te kopen! Ook ontzettend leuk als cadeau voor Sint of kerst.

Vers uit de oven is uitgegeven door GoodCook en kost €20,95. Het boek is onder meer te koop bij bol.com. Als je het via die laatste link koopt, ontvang ik een klein percentage commissie. Daar maak je me uiteraard heel blij mee.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt