Bananenbrood met sinaasappel en chocola

Bananenbrood met sinaasappel en chocola

Dit bananenbrood met sinaasappel en chocola is misschien wel het smeuïgste bananenbrood ooit. De combinatie van frisse sinaasappel met pure chocola is geweldig!

365 dagen zonder pakjes en zakjes

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Toen de geweldige Karin Luiten van Koken met Karin mij onlangs vroeg om een recept bij te dragen aan haar 365 dagen zonder pakjes, voelde ik me enorm vereerd, en natuurlijk zei ik meteen ja! Niet alleen deel ik Karins standpunt dat eten véél lekkerder is zonder pakjes of zakjes, ook steun ik haar volledig in haar missie om mensen zonder pakjes en zakjes te leren koken. Ik volg Karin al jaren, en ben dol op haar boeken (ook geweldig als cadeau, zeker ook haar kinderkookboek!).

Bananenbrood met sinaasappel en chocola

Koken zonder pakjes en zakjes

Ook ik viel van mijn stoel van verbazing toen bleek dat Honig een gezin iedere dag van 2018 met pakjes zou laten koken. Niet veel later stond ik echter bovenop mijn stoel te applaudisseren voor 365 dagen zonder pakjes. Ook de zes gezinnen die een week lang zonder kookten, konden rekenen op mijn belangstelling. Dus toen Karin als aanstichtster hiervan mij om een recept vroeg, ging mijn bolletje druk aan het nadenken. Wat zou ik een voorschotelen? Een complete maaltijd? Brownies die net zo makkelijk zijn als die uit een pakje? Een leuk voorgerechtje? Twijfelkont als ik ben, kwam ik er niet uit.

Bananenbrood met sinaasappel

En toen maakte ik in een verloren uurtje dit bananenbrood met sinaasappel en chocola (en walnoten). De sinaasappels keken me rimpelig aan vanuit de fruitschaal, samen met hun makkers de bruine bananen. Daarnaast stond nog een enorme chocolade paashaas. De walnoten lagen naast de bakspullen. En zo werd dit recept geboren. Zoals alle versies van dit bananenbrood, simpelweg met fruit dat ik in huis had. Dus of dat nu sinaasappels, limoenen, peren, blauwe bessen zijn, of er zelfs helemaal geen fruit in huis is, dat maakt helemaal niks uit.

Bananenbrood met sinaasappel en chocola

Bananenbrood met chocola

Wat mij betreft vat dit recept daarmee het koken zonder pakjes en zakjes perfect samen. Kijk wat er is, en welke smaken goed combineren. Pas door veel te oefenen en veel te variëren, ontdek je welke combinaties jij het lekkerste vindt. En ook ik leer iedere dag bij. Tot ik dit bananenbrood proefde, hield ik niet van de combinatie van chocola en sinaasappel. Maar door verse sinaasappel te gebruiken, leerde ik dat wat ik niet lekker vind, de combinatie van chocola en sinaasappelsmaak is. Chocola en verse sinaasappel zijn fantastisch samen!

Smeuïg bananenbrood

Dit is het smeuïgste bananenbrood dat ik ken. Ik maak het met havermout en volkorenmeel, zodat ik mezelf ook nog kan voorhouden dat het een beetje gezond is. Volgens mij zorgt de havermout voor de smeuïgheid. Havermout neemt immers veel vocht op. Zeker weten doe ik het niet, maar wat doet het er ook toe. Hoe luxe je het ook maakt met heel veel suiker en bloem, lekkerder dan dit kan eigenlijk niet!

Bananenbrood zonder melk

In dit bananenbrood heb ik extra vierge olijfolie gebruikt in plaats van boter. Een paar weken geleden was ik op vakantie in Spanje en daar at ik allerlei heerlijke baksels zonder boter, maar met olijfolie, zoals tortas de aceite. Dat bracht me om het idee om ook hier de boter te vervangen door olijfolie. Bijkomend voordeel is dat ik zo geen boter meer hoef te smelten.

Bananenbrood met sinaasappel en chocola

Wel gaat er nog een beetje yoghurt in het bananenbrood. Die zou je, als je liever een melkvrij bananenbrood hebt, kunnen vervangen door 30 ml extra sinaasappelsap, of door 50 gr plantaardige yoghurt. Lees ook de verpakking van de chocola nog even na om te checken of die melkvrij is.

Zo maak je 1 bananenbrood met sinaasappel, chocola en walnoten:

 • Wachttijd: 1 uur
 • Kooktijd: 20 minuten
 • 2 sinaasappels
 • 3 grote of 4 kleine bananen
 • 50 gr suiker
 • 2 eieren
 • 50 ml extra vierge olijfolie
 • 125 gr havermout
 • 140 gr volkorenmeel
 • 1,5 tl bakpoeder
 • 1/4 tl fijn zout
 • 75 gr pure chocolade
 • 50 gr walnoten

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm van ongeveer 1,5 liter in.

Rasp de schil van één van de sinaasappels. Pers de sinaasappels uit.

Bananenbrood maken

Pel de bananen en breek ze in grote stukken. Doe die samen met de suiker in een mengkom. Prak fijn met een vork en mix daarna met een handmixer, of meng meteen met een standmixer. Klop vervolgens de eieren, de olie, de sinaasappelrasp en 120 ml sinaasappelsap erdoor.

Meng in een andere kom de havermout, het meel, het bakpoeder en het zout. Hak de chocola en de noten grof.

Bananenbrood met sinaasappel en chocola

Roer met een pollepel of spatel het droge mengsel door de natte ingrediënten. Roer tot alles net is opgenomen. Doe dan de chocola en 2/3 van de noten bij het beslag en roer tot ze net verdeeld zijn. Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bestrooi met de achtergehouden noten.

Bak het bananenbrood 50-60 minuten, tot een prikker er droog uitkomt, maar de kruimels aan de prikker nog wel vochtig zijn.

Heerlijk bij de thee, maar ook als ontbijt!

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 3.1 / 5. Aantal: 15

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt