Mocht je naast het koken van kerstdiners op eerste en tweede kerstdag ook nog zin hebben om iets te bakken, dan is bananenbrood natuurlijk altijd fijn. Bananenbrood met cranberry en chocola dus, speciaal voor kerst. Lekker feestelijk en heerlijk vol van smaak!
Bananenbrood bakken
Ik ken eigenlijk niemand die geen bananenbrood lust, en deze variant is ontzettend lekker. Extra smeuïg, en met frisse cranberry’s en pure chocolade een echte traktatie. Zoals meestal heb ik havermout en volkorenmeel gebruikt. Dat maakt het nét een tikje gezonder, en – vind ik – ook nog eens extra lekker. En ik niet alleen…
Kerstontbijt
Dit bananenbrood met cranberry en chocola is natuurlijk ook perfect geschikt voor je kerstontbijt! Ik vind weinig zo lekker als ontbijten met een eigen baksel, en bananenbrood is verreweg het makkelijkste baksel dat ik ken! Door de toevoeging van speculaaskruiden en zwarte peper is dit bananenbrood bovendien heerlijk verwarmend.
Zo maak je 1 bananenbrood met cranberry en chocola:
- Wachttijd: 50 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- 50 gr gedroogde cranberry’s
- 50 gr roomboter
- 3 grote of 4 kleine bananen
- 40 gr kristalsuiker
- 2 eieren
- 1 el speculaaskruiden
- een flinke snuf versgemalen zwarte peper
- 125 gr havermout
- 140 gr volkorenmeel
- 1,5 tl bakpoeder
- 1/4 tl fijn zout
- 75 gr pure chocolade
- optioneel: amandelschaafsel en/of cacaonibs
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm van ongeveer 1,5 liter in. Week de cranberry’s in ongeveer 150 ml (kokend)heet water. Smelt de boter
Bananenbrood bakken
Pel de bananen en breek ze in grote stukken. Doe die samen met de suiker in een mengkom. Prak fijn met een vork en mix daarna met een handmixer, of meng meteen met een standmixer. Klop vervolgens één voor één de eieren erdoor, gevolgd door de gesmolten boter, de speculaaskruiden en de peper.
Meng in een andere kom de havermout, het meel, het bakpoeder en het zout. Hak de chocola grof. Giet de cranberry’s af en laat ze even uitlekken.
Bananenbrood met cranberry en chocola
Roer met een pollepel of spatel het droge mengsel door de natte ingrediënten. Roer tot alles net is opgenomen. Doe dan de chocola ende cranberry’s bij het beslag en roer tot ze net verdeeld zijn. Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bestrooi met amandelschaafsel naar smaak.
Bak het bananenbrood 50-60 minuten, tot een prikker er droog uitkomt, maar de kruimels aan de prikker nog wel vochtig zijn.
Laat hier weten wat je er van vindt