10 tips voor vakantie met kinderen

Ik heb de beste 10 tips voor vakantie met kinderen voor je op een rijtje gezet! Na een dikke 6 jaar minimaal 4x per jaar op vakantie met 1 of 2 jonge kinderen, heb ik een aardige lijst met aanbevelingen voor hoe je de vakantie met je (jonge) kinderen zo leuk mogelijk maakt. Van bestemmingen tot producten, van slaapschema tot zwembad en nog véél meer.

  1. Kinderen op vakantie
  2. Accommodatie met jonge kinderen
  3. Meenemen voor kinderen
  4. Slaapschema’s op vakantie
  5. Oppas op vakantie
  6. Uit eten met kinderen op vakantie
  7. Onderweg met jonge kinderen
  8. Uitstapjes op vakantie met kinderen
  9. Vakantiebestemmingen met kinderen
  10. Mijn favoriete producten voor op vakantie met kinderen op een rij

1. Kinderen op vakantie

Leer je kinderen een paar beleefdheidsvormen in de lokale taal. Dat kunnen ze prima. Echt. Onze beide kinderen zwaaiden met anderhalf al “owaaaa” in Frankrijk, toen onze zoon 2,5 was kon hij príma “ciao!” roepen in Italië en onze beide kinderen bestellen al sinds ze 2 zijn hun eigen drinken (“zjuudepomsievoepleh”) als we in Frankrijk zijn. Zie ook: uit eten met kinderen.

Werkt als een tierelier, omdat locals zien dat je je best doet, dat je investeert in beleefdheid (is in de meeste landen om ons heen nu eenmaal een stuk belangrijker dan hier) en omdat het domweg heel schattig is.

En handig, want mijn kinderen kunnen tegenwoordig in het buitenland samen brood halen, hun eten en drinken bestellen en ga zo maar door. Ze zijn 3 en 6.

2. Accomodatie met jonge kinderen

Een huisje, een hotel, een appartement of kamperen? Die laatste hebben we met de kinderen nog niet geprobeerd, maar we hebben zeker voorkeuren!

Hotels: kan prima, maar het is wel wat meer gedoe met eten (zie ook het kopje Uit eten). Wij vinden het minder prettig om een kamer te delen, want daar slaapt iedereen minder goed van, maar als je dat wel fijn vindt, is het natuurlijk heel gezellig!

Op Sicilië hebben we in 2,5 week 4 hotels aangedaan en dat ging eigenlijk prima. We hadden wel gezorgd voor grote kamers, vaak met een extra en-suite kamertje voor onze peuter.

Het liefste zitten we in een huisje, in warme gebieden altijd met (privé)zwembad. Echt een dikke tip: zorg dat je een zwembad op peuterloopafstand hebt. Is dat geen optie, neem dan zéker een opvouwbaar zwembadje mee. Wij hebben dit exemplaar: geen luchtkamers die lek kunnen gaan en de tas werkt als emmer om het badje te vullen!

Vakantie met kinderen

Kunnen je kinderen al echt zwemmen, dan is een privézwembad minder “nodig”, maar tot die tijd: 2x per dag slepen met kurkjes, zwembanden etc vind ik echt héél veel gedoe. Ik ga liever minder vaak uit eten mét privézwembad dan andersom!

3. Meenemen op vakantie

Wat voor accommodatie je ook kiest: een tentje als bedje is echt ideaal. je kindje slaapt hiermee elke nacht in hetzelfde bedje, en dat alleen al is goud waard. Neem trouwens wel een dikkere slaapzak mee dan je denkt nodig te hebben, want een dekentje blijft niet liggen.

Of je met het vliegtuig gaat of niet: iets om je kind in te vervoeren heb je wel nodig als ze klein zijn. Wij zijn erg fan van de draagzak (we hebben deze), maar een buggy is vaak ook erg fijn. We hadden vroeger een paraplubuggy en die was op zich fijn, maar we zijn 2 jaar geleden overgestapt op een Babyzen Yoyo2 en wát een verademing is dat zeg!

Ik zou dus aanraden een (super)compacte buggy te kiezen, die zijn vaak ook nog eens lichter en zijn veel makkelijker te vervoeren. Overigens nemen wij naar bestemmingen waar we veel ongelijke wegen etc verwachten (Sicilië bijvoorbeeld) geen buggy maar onze rugdrager mee. Veel praktischer, en mag net als de buggy als extra bagage mee in het vliegtuig.

4. Slaapschema’s op vakantie

Plannen maken om slaapjes heen is ook altijd een dingetje. Om te beginnen: kindjes die nog 3 of meer slaapjes doen, daar valt niet omheen te plannen. Die zijn bovendien nog klein, dus die van ons sliepen dan gewoon in de wagen, draagzak of auto terwijl we op pad waren.

Kinderen die 2 slaapjes doen: 2 opties. Ofwel vroeg op en vroeg ontbijten, dan iets leuks doen, slaapje en daarna ergens lunchen bijvoorbeeld. Dat eerste slaapje was bij ons ook vaak onderweg, bijvoorbeeld in de buggy. Dan terug naar huis met slaapje in de auto of slaapje in het huis, en dan eventueel einde middag nog iets kleins doen.

De andere optie: later ontbijten, de ochtend zoveel mogelijk oprekken en zorgen dat je kind tijdens de lunch slaapt. Kan je daarna in de middag nog iets leuks doen, einde middag het volgende slaapje, kan je zelfs ‘s avonds nog uit eten.

Doet je kind nog 1 slaapje, dan is het even puzzelen met tot hoe laat je dat kan rekken. Kan dat nog niet, dan vind ik de ochtend altijd de beste tijd voor iets leuks, kan je in de middag na het slaapje ook nog op pad. Kun je rekken, dan is buiten de deur lunchen altijd een fijne, kun je de middag lekker chillen tijdens het slaapje!

5. Oppas op vakantie

Neem oppas mee! Niet dat je nou gelijk een nanny op sleeptouw moet nemen, maar als je kinderen nog klein zijn is het echt ongelooflijk chill om bijvoorbeeld met (schoon)ouders op vakantie te gaan. Domweg om ook eens als stel op pad te kunnen, al is het maar naar de supermarkt.

Is dat geen optie, dan heb je nog 2 andere keuzes volgens mij. Ofwel een bestemming waar je oppas kunt boeken/regelen of animatie hebt. Zit je wellicht wel met een taalbarrière. Of, en dat is misschien toch wel de beste: laat het los. Zeul je kind gewoon mee, en leg je erbij neer dat uitjes met zijn tweeën de komende tijd niet bij vakantie horen.

6. Uit eten met kinderen op vakantie

Het hete hangijzer voor vakantie bleek uit eten met kinderen te zijn. Daar krijg ik vrij vaak vragen over, dus daar heb ik een apart artikel over geschreven.

Specifiek voor uit eten op vakantie heb ik nog wel een belangrijke tip: laat los dat het gezond zou moeten zijn. Zit je in een huisje of op een camping, dan kun je ze daar gezond eten voorschotelen, net zoals je thuis zou doen.

Zit je in een hotel of eet je om een andere reden buiten de deur: ze krijgen echt geen scheurbuik of andere gebreksziekte omdat je ze 2 weken buiten de deur hebt laten eten. Jijzelf immers ook niet.

Een voorbeeldje: toen wij met onze peuter op Sicilië waren, bestond het ontbijt doorgaans uit een Nutellacroissant of een taartje in een koffiebar, en dan lunchen en dineren met pasta, pizza etc.

Was ik daar heel blij mee? Ja, want de vreugde van ons kind over 2x op 1 dag pizza, en over taart als ontbijt, is me 100x meer waard dan iedere dag verantwoord eten. Dat gezegd hebbend: als we in een hotel met ontbijt zaten, at onze peuter voornamelijk fruit als ontbijt. Dus ik vond het nog meevallen eerlijk gezegd!

7. Onderweg met jonge kinderen

Heel eerlijk gezegd, heb je hier niks aan mij. Wij zijn gezegend met twee kinderen die écht heel makkelijk zijn op lange autoritten. Voor een rit van 6 uur draaien ze hun hand niet om, hooguit is het dan handig om af en toe een extra kleurboek naar achteren te gooien.

Geen schermen onderweg dus, wel spelletjes, kleurboeken, puzzels en ander speelgoed waar je goed in de auto mee kunt spelen en…. onbeperkt eten.

Geen reis zonder proviandtas, of we nu met de auto gaan (meestal) of vliegen (heel zelden): ik zeul altijd een tas mee met gesneden fruit en groente, broodjes, crackers, koekjes, knijpfruit en wat snoep.

Dat heeft een paar redenen. Ten eerste: geen kind zo klierig als een moe kind met honger. Zolang we onze kinderen maar regelmatig laten snacken, is hun humeur prima, en de kans dat ze onderweg in slaap vallen groter. Ten tweede: wij zijn zelf ook enorme roadtrip snaaiers. Vroeger ging elke roadtrip gepaard met snickers en chips, maar aangezien we toch een béétje het goede voorbeeld willen geven, hebben we die maar vervangen door die proviandtas.

Vakantie met jonge kinderen

Oh en in acute noodgevallen, zoals die keer dat we 3 uur (!) in de file stonden met onze zoon van toen 2,5: haal een grote zak chips bij een tankstation. Works every time.

8. Uitstapjes op vakantie met jonge kinderen

Om te beginnen: doe je lat omlaag.

Indachtig Jagen, verzamelen, opvoeden, doen we op vakantie eigenlijk nooit kinderuitstapjes, afgezien van af en toe een grote speeltuin opzoeken. In de zomer wel elke dag zwemmen, maar echte uitjes, nee.

Vakantiemet kinderen

Dus geen pretparken en weetikveel. Wel hebben we ons schema behoorlijk aangepast sinds we kinderen hebben. Vroeger deden we elke dag ofwel een cultureel uitstapje, ofwel een (berg)wandeling, maar dat hebben we losgelaten. Gewoon rommelen in en om het vakantiehuis is ook heerlijk.

Verder geldt net als voor de weg er naartoe: wees voorbereid. Dus gaan wij met buggy én draagzak stadjes bekijken, zorgen we dat we alles bij ons hebben om uit eten te kunnen en kiezen we wandelingen die niet te lang zijn én waar mogelijk langs een restaurant komen voor de lunch.

9. Vakantiebestemmingen met kinderen

Het klinkt een beetje lullig, maar houd vooral niet te veel rekening met je kinderen. HET IS OOK JOUW VAKANTIE!

Ja, natuurlijk kun je kiezen voor een camping met heel veel lawaai-animatie om de hoek bij een pretpark op niet zo ver rijden van je huis. De vraag is alleen: word je daar zelf gelukkig van? En je kinderen?

Natuurlijk denken we bij de keuze van een vakantiebestemming na over wat de kinderen fijn en leuk vinden, maar toch stiekem meer over waar wij blij van worden. Een ontbrekend tropisch zwemparadijs is namelijk makkelijker te compenseren dan een gebrek aan rust en stilte.

Dus kiezen wij vol overtuiging voor huisjes op verlaten plekken, maar dan wel met een grote tuin en/of eigen zwembad, voor rondreizen langs culturele hoogtepunten met strand en elke dag een ijsje en een pizza en voor elke dag buiten de deur lunchen en verder rond het huis rommelen.

En ja, natuurlijk werkt dat net zo goed met campings. Kies voor een rustige camping aan een meertje of aan het strand en laat ze lekker buiten klooien.

10. Mijn favoriete producten voor op vakantie met kinderen op een rij

Ze staan hierboven al genoemd in de tekst, maar voor het overzicht geef ik je hieronder een lijstje van mijn favoriete producten voor op vakantie met kinderen.

Bedje: Deryan popuptentje

Buggy: Babyzen Yoyo2

Draagzak: Ergobaby Adapt

Rugdrager: Deuter Kid Comfort 3

Zwembadje: Decathlon Tidipool

Kleurboeken voor onderweg: HEMA

Koop je iets via de linkjes naar bol.com, dan krijg ik een klein percentage commissie, zonder dat het jou iets extra kost. Daar maak je me dus heel blij mee!

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt