Uit eten met jonge kinderen

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Een vraag die ik heel vaak krijg is: hóe ga je zo makkelijk uit eten met je (jonge) kinderen? Nou moet ik bekennen dat ik om die vraag altijd een beetje moet gniffelen, omdat wij onze kinderen al vanaf dat ze een week of 5 waren mee uit eten nemen, en nog nóóit een probleem hebben gehad.

Daarom leg ik je graag uit hoe ‘wij dat doen: uit eten gaan met onze jonge kinderen. Wil natuurlijk niet zeggen dat dat voor iedereen werkt, maar ik ben ervan overtuigd dat als je uit eten wilt met je kinderen, dit het een heel stuk makkelijker gaat maken!

Met het hele gezin uit eten

Dat het zo makkelijk gaat, is omdat we er vanaf het prille begin in hebben geïnvesteerd. Sterker nog: uit eten kunnen gaan is één van de prioriteiten in onze opvoeding.

We houden heel erg van uit eten gaan, het is één van onze favoriete activiteiten om samen te doen, dus ruim voor we kinderen hadden, hadden we al besloten dat zorgen dat de kinderen gewoon mee kunnen, een prioriteit in onze opvoeding zou worden.

Dat klinkt misschien heel decadent, maar uit eten gaan is een waanzinnig goede leerschool, waar kinderen héél veel vaardigheden tegelijk oppikken:

  • aan tafel (blijven) zitten
  • netjes eten/tafelmanieren
  • beleefd zijn tegen en dingen durven vragen aan een onbekende
  • converseren
  • jezelf vermaken (zonder scherm!)
  • nieuwe gerechten proeven
  • rekening houden met anderen

Kindervermaak in het restaurant

Natuurlijk zorgen we ervoor dat uit eten gaan voor onze kinderen minstens net zo leuk is als voor ons.

Dus zorgen we dat we altijd iets te doen hebben voor ze (boeken, kleurtjes, loco voor de oudste, duplo/autootjes/poppetjes of iets anders kleins om op tafel mee te spelen). Sterker nog: het komt voor dat we impromptu uit eten willen en dan even snel leesboekjes of kleurboeken kopen om te zorgen dat ze iets leuks te doen hebben.

Tip: dit, dit en dit kleurboekje van de Hema zijn lekker compact en écht leuk voor kinderen tussen 2 en 7 jaar.

Uit eten met jonge kinderen

Overigens: schermtijd in een resto doen we niet aan. We willen voorkomen dat ze gaan denken dat dat normaal of zelfs maar acceptabel is als je uit eten bent. Dus dat doen we niet.

Regels voor uit eten gaan met kinderen

Daarnaast hanteren we nog meer strakke regels: onze kinderen weten domweg niet beter dan dat ze alleen tussen de gangen door van tafel mogen.

Uit eten met jonge kinderen

Rennen of gillen leidt ertoe dat we onmiddellijk afrekenen en vertrekken. De grap is: dat laatste hebben we nog nooit écht hoeven doen, het aankondigen is voldoende.

Genieten van uit eten gaan met ons gezin

En zo kwam het dat wij toen onze dochter 1,5 was en onze zoon bijna 5, ze groot genoeg waren om niet meer naast één van ons maar naast elkaar, tegenover ons te zitten tijdens het eten buiten de deur. Geen centje pijn: twee kindertjes die zaten te smikkelen en kletsen, tussen de gangen door lekker speelden en kleurden en verder ook geen geren, geloop of gedoe. En zo gaat het 1,5 jaar later nog steeds.

Uit eten met jonge kinderen

Nou wil ik ook weer niet beweren dat mijn man en ik elkaar uitgebreid spreken als we uit eten zijn met zijn vieren (soms wel, meestal niet), maar ja, daarvoor gaan we dan ook niet met zijn vieren uit eten. Dat doen we om elkaar allemaal te spreken, samen nieuwe gerechten te ontdekken en het als gezin gezellig te hebben.

Uit eten met jonge kinderen

En geloof me: het is fantastisch. Onze kinderen hebben plezier, wij hebben plezier en we eten heerlijk. Bovendien: simpelweg zomaar uit eten kúnnen met ons gezin is zo’n enorm cadeau aan onszelf!

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt