Aardbeien zomerkoninkjes noemen, vind ik altijd een beetje suf, maar ik kan niet ontkennen dat aardbeien en voorjaar/zomer voor mij onlosmakelijk bij elkaar horen. Toen ik onlangs de vraag kreeg wat een lekker bijgerecht zou zijn bij mijn romige citroenpasta, dacht ik dan ook meteen aan een salade met aardbeien.
Dat werd deze combinatie van knapperige veldsla, zoete aardbeien, romige avocado, hartige amandelen en een frisse vinaigrette. Staat in een minuut of 5 (max. 10) op tafel en is eveneens heerlijk als lunch met een beetje brood erbij. Of, oooeeehhhh, met een geitenkaasdip en pitachips ernaast. Of met baguette en geklopte misoboter. Nou ja, you get the idea.
Salade met aardbeien en gerookte amandelen
Die gerookte amandelen trouwens: die zijn helemaal niet gerookt. Weet ik ook wel, en ze worden ook steeds vaker verkocht als rookamandelen. Het zijn gezouten amandelen met rookaroma. Maar ja, vroeger werden die dingen zonder gêne gerookte amandelen genoemd, en ik ben wat dat betreft van het jaar kruik, dus ik noem ze zo.
Kun je ze niet vinden, dan kun je ook gewoon gezouten amandelen nemen. Rookamandelen zijn echter nog meer umami, en hier dus lekkerder. Je kunt ze overigens ook zelf maken. Heb ik nog niet geprobeerd, maar dat ga ik wel doen!
Zo maak je salade met aardbeien voor 2 personen:
- Kooktijd: 10 minuten
- 100 gr aardbeien
- 1 avocado
- 30 gr gerookte amandelen
- 150 gr veldsla
- 1 el vers citroensap
- 3 el extra vierge olijfolie
- zwarte peper
Zo maak je het
Was en ontkroon de aardbeien en snijd ze doormidden, of grote aardbeien in kwarten. Halveer de avocado, ontpit hem en snijd in de schil in blokjes. Hak de amandelen grof.
Doe de veldsla in een kom, doe de aardbeien erbij en schep de avocado uit de schil bij de sla en de aardbeien.
Klop een vinaigrette van het citroensap en de olijfolie, plus versgemalen zwarte peper naar smaak. Giet de vinaigrette bij de salade en schep luchtig om. Strooi dan de gerookte amandelen over de salade. Serveer direct.
Laat hier weten wat je er van vindt