Midden-Oosterse crispy chili met za'atar

Midden-Oosterse crispy chili met za’atar

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Of je nu van Aziatisch eten houdt of niet, grote kans dat je ergens het afgelopen jaar kennis hebt gemaakt met crispy chili oil, want het spul is overal. Logisch wel, want smaakvolle, pittige olie met heerlijke crunchy stukjes ís ook gewoon overal lekker op. En deze Midden-Oosterse chrispy chili met za’atar al helemaal!

Crispy chili met za’atar

Dol als ik ben op crispy chili, ging er een wereld voor me open toen ik de crispy chili oils van Trouble & Spice ontdekte: nog veel meer smaken van mijn favoriete condiment! Thais, Mexicaans, Italiaans, Indiaas, Turks, Nicole maakt ze allemaal. Er ging een wereld van crispy chili varianten voor me open.

Ondertussen maakte ik al zeker een jaar minimaal 1x per week een za’atareitje: een eitje gebakken in olijfolie met za’atar. En aangezien 1+1 nu eenmaal 2 is, integreerde ik die twee liefdes in 1 waanzinnig lekkere crispy chili met za’atar!

Midden-Oosterse crispy chili

Natuurlijk voegde ik ook nog andere Midden-Oosterse smaakmakers toe, en de naamgever van dit recept: chilipeper! Ik koos hier voor een vrij milde peper, namelijk pul biber, Turkse chilivlokken. Gewoon te koop in de supermarkt, en anders bij de Turkse winkel.

De za’atar is natuurlijk de ster van de show, dus zorg dat je er eentje met veel smaak kiest. Dat kan uiteraard in de Turkse winkel, in de supermarkt kies ik eigenlijk altijd voor die van Euroma.

Daarnaast voeg ik sumak toe voor wat frisheid, pistachenootjes voor wat extra bite en – heel belangrijk voor zowel textuur als smaak – ui en knoflook!

Zelf crispy chili oil maken

Mijn techniek is overigens iets anders dan degene die je online meestal ziet, waarbij gloeiend hete olie over alle ingrediënten wordt geschonken. Staat natuurlijk superleuk in een reel, maar dan worden de ui en knoflook niet lekker knapperig, dus dat is een beetje zonde!

Midden-Oosterse crispy chili met za'atar

Waar gebruik je crispy chili bij?

Of beter gezegd: waar niet? Ik gooi het met grote regelmaat op mijn lunch, van crackers met avocado tot gebakken rijst en en van toast met hummus tot gebakken eieren. Hummus met een lading crispy chili oil erop is één van mijn favoriete borrelhapjes, en verreweg het makkelijkste ook nog. Çilbir wordt nóg lekkerder met een schepje van deze crispy chili. Heel eerlijk, in feite pep je iedere saaie maaltijd op met een schepje crispy chili!

Zo maak je 1 flinke pot crispy chili met za’atar:

  • Kooktijd: 15 minuten
  • 2 el pul biber
  • 3 el za’atar
  • 1 el sumak
  • 25 gr pistachenootjes
  • 1 kleine 1 of gewone sjalot
  • 4 tenen knoflook
  • 200 ml zonnebloemolie

Zo maak je het

Doe de kruiden bij elkaar in een ruime, hittebestendige kom. Hak de pistachenootjes grof en doe ze ook in de kom.

Snipper de ui of sjalot. Snijd de knoflook in plakjes en die plakjes weer in smalle reepjes.

Makkelijke crispy chili oil

Schenk de olie in een steelpan en voeg 1 snippertje ui toe. Verwarm op middelhoog vuur tot het snippertje ui flink begint te bruisen.

Voeg dan de rest van de ui en de knoflook toe. Laat rustig bruisen terwijl je af en toe – voorzichtig! – roert. Haal de pan van het fornuis zodra de ui ligt goudbruin begint te kleuren.

Schenk dan onmiddellijk – wederom voorzichtig! – de kokendhete olie met de ui en knoflook bij de kruiden in de kom. Roer eenmaal om en laat daarna rustig afkoelen.

Schep of schenk de olie wanneer deze id afgekoeld in een goed afsluitbare (weck)pot. In de koelkast blijft je crispy chili met za’atar maandenlang goed.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt