Knisperende toast, romige ricotta, zachte biet, knapperige dukkah en zoet-pittige honing. Klinkt wel goed hè? Dit is dan ook een héél fijne lunch. En razendsnel: terwijl het brood roostert, snijd je de biet, en daarna is het een kwestie van stapelen.
De grap is, ik maakte hem van restjes. Beetje desembrood van Stadsbakkerij Water & Bloem dat op moest, bietjes die op moesten in de koelkast, restje ricotta in een bakje. Dukkah en hot honey heb ik eigenlijk altijd wel in huis (en zijn een aanrader om ook te hebben!), maar met za’atar, gewone honing en chilivlokken lukt het ook.
Wel meteen ook op de foto gezet natuurlijk, want ik ben druk aan het oefenen voor mijn fotografiecursus #nevernotlearning. Trouwens, als jij ook zo wilt leren stylen en fotograferen, dan kan ik deze cursus van Kimberly Espinel écht aanraden. Fijne lessen, fijne vibe en domweg heel leerzaam! Via mij kun je hem bovendien volgen met 15% (!!) korting, met de code: emmaFD
Lunch met restjes biet en ricotta
En als je nu denkt, ik heb dat allemaal nooit, rustig aan. Desembrood kun je ook gewoon bij de supermarkt kopen, en met ander stevig brood is het ook lekker. Ricotta is lekker in van alles, maar met mascarpone of roomkaas kan het ook. Die bietjes, tja, die koop ik ook gewoon gekookt in een pakje, dus dat is een eitje. Dus hup, duik je koelkast in en kijk even wat je hebt waarmee dit kan!
Dukkah maak je echt heel makkelijk zelf, en dan heb je ook meteen een flinke pot. Heb je daar écht geen zin in, neem dan za’atar, evt met wat nootjes erbij. Hot honey maak ik zo af en toe, dan kan ik weer een tijdje vooruit. Hoewel, ik gooi het op van alles en nog wat, dus hij gaat wel altijd heel hard. Dikke tip dus!
Zo maak je toast met biet en ricotta voor 2 personen:
- Kooktijd: 5 minuten
- 2 stevige (zuurdesem) boterhammen
- 2 gekookte bietjes (gewoon uit een pakje)
- ricotta
- hot honey
- pistachedukkah
- optioneel: 2 takjes dille
Zo maak je het
Rooster de boterhammen. Snijd ondertussen de bieten in plakjes. Besmeer de boterhammen met ricotta en druppel er de honing overheen.
Verdeel de plakjes biet over de boterhammen. Bestrooi met dille, dukkah en zout naar smaak.
Laat hier weten wat je er van vindt