Viral crispy rice salad

Viral crispy rice salad

Superknapperige spicy rijst, frisse groente en bakken vol smaak: deze crispy rice salad is echt belachelijk lekker.

Bij Engelstalige accounts zie ik deze salade met knapperige gebakken rijst de laatste tijd aan de lopende band voorbijkomen, maar in Nederland nog niet. Hoog tijd dus om hem zelf eens te maken én meteen met je te delen, want WOW wat is dit lekker!

De rijst bak je in de oven of airfryer met wat currypasta en olie tot hij superkrokant is. Ondertussen maak je een heerlijke, smaakvolle dressing en snijd je een heleboel frisse groenten en kruiden. Zodra de rijst knapperig is, voeg je het geheel samen tot een waanzinnige salade.

Viral crispy rice salad

Laotiaanse crispy rice salade

De oorspronkelijke versie van dit gerecht komt uit Laos en heet Nam Khao. Ik durf zeker niet te beweren dat deze ook nog maar iets met dat origineel te maken heeft, maar wat zou het, het is een heerlijke salade!

Ik at hem als lunch, wat perfect is. Wil je wat meer eiwitten, bijvoorbeeld om deze salade als diner op tafel te zetten, dan zou je er eventueel een gebakken ei bij kunnen maken. Nog lekkerder is echter knapperige tofu. Die schuif je met de rijst in de oven, dan maak je het jezelf ook nog eens mega makkelijk.

https://www.instagram.com/reel/DAiVYdUoQ39

Knapperige spicy rijst

LET OP: de rijst moet door en door koud zijn om écht crispy te worden. Zorg dus dat je de rijst minimaal 2 uur van tevoren kookt en in de koelkast zet. Voor wat extra vezels kies ik eigenlijk standaard voor zilvervliesrijst, maar iedere soort rijst werkt in dit gerecht.

Om de smaken goed op elkaar aan te laten sluiten, gebruikte ik in de dressing Thaise crispy chili olie van Trouble & Spice. Heb je die niet in huis (zonde, gauw bestellen!), vervang hem dan door evenveel sesamolie en een flinke snuf chilivlokken. Laat de lijst met ingrediënten voor de dressing je overigens niet afschrikken, want het meeste heeft iedereen wel in huis.

Zo maak je crispy rice salad voor 2 personen:

  • Kooktijd: 30 minuten

    Voor de crispy rijst

  • 300 gr gekookte of 100 gr ongekookte (zilvervlies)rijst
  • 2 el Thaise (rode) currypasta
  • 2 el neutrale olie
  • Voor de dressing

  • 1 el Yum Phrik (Thaise crispy chili olie) of sesamolie – zie tekst
  • 2 cm gember of 2 tl gemberpasta
  • 1 teen knoflook
  • 1 el sojasaus
  • Voor de salade

  • 1 rode ui
  • 1/2 komkommer
  • 1 groene peper
  • 2 bladen Chinese kool of een andere koolsoort
  • 1 flinke hand gezouten pinda’s
  • 2 handjes gemengde kruiden: munt, koriander en basilicum

Zo maak je het

Crispy rijst maken

Kook de rijst en zet die minimaal 2 uur in de koelkast. Verwarm de oven of airfryer voor op 180 graden hete lucht Meng daarna met je handen de currypasta en de olie door de rijst.

Verdeel de rijst over een met bakpapier beklede bakplaat en bak hem in 20-25 minuten superkrokant. In de airfryer duurt dit ongeer 8-10 minuten. Schep de rijst halverwege de baktijd even om.

Salade met knapperige rijst

Doe ondertussen de crispy chili of sesamolie in een kommetje en rasp hierboven de gember (indien nodig) en de knoflook. Voeg de sojasaus toe en meng alles goed door elkaar.

Snijd dan de rode ui in halve ringen, de komkommer in blokjes en de kool in reepjes. Hak de kruiden grof.

Verdeel de groenten over 2 kommen. Voeg daaraan de de rijst toe. Verdeel de kruiden, dressing en pinda’s over de kommen en serveer direct.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt