Schotse eieren uit de Vega Optie

Schotse eieren uit de Vega Optie

Deze Schotse eieren uit de Vega Optie worden gemaakt van bonengehakt met heerlijke smaakmakers en worden gebakken in de oven!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Deze Schotse eieren komen uit het fijne kookboek de Vega Optie. Normaalgesproken zijn Schotse eieren gepaneerde en gefrituurde gehaktballen gevuld met ei. Deze vegetarische variant wordt gemaakt van bonengehakt met heerlijke smaakmakers en wordt gebakken in de oven.

Schotse eieren uit de Vega Optie

Schotse eieren

Ik viel meteen voor deze Schotse eieren. Ik kende het concept Scotch egg wel, omdat ik heel veel inspiratie vind op de website van BBC Good Food. Volgens mij zijn Schotse eieren de Britse variant van de Groningse eierbal, maar dat weet ik niet 100% zeker.

Vegetatische Schotse eieren

Hoe dan ook: deze vegetarische Schotse eieren zijn geweldig lekker! Mijn kritische publiek bestond uit een peuter van 2,5 en een mijn man, die door al die jaren dat ik voor hem kook behoorlijk streng is als het op eten aankomt. Allebei waren ze laaiend enthousiast. Ikzelf ook trouwens. Een beetje pittig, knapperig, en dat ei middenin vind ik zó heerlijk. Heerlijk in combinatie met een frisse tomatensalade, maar bijvoorbeeld ook met gevulde courgettes of tomatenrijst. Schuif je die er lekker naast in de oven.

Schotse eieren uit de Vega Optie

Zo maak je 4 Schotse eieren uit de Vega Optie:

 • Kooktijd: 45 minuten
 • 5 kleine of middelgrote eieren
 • 50 gr wortel
 • 1 blik kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt
 • 40 gr havermout
 • 50 gr gezouten cashewnoten
 • 1 el rode Thaise currypasta
 • 2 el citroensap
 • 2 el extra vierge olijfolie
 • 4 el paneermeel
 • 2 el sesamzaad

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Kook 4 eieren in 6 minuten halfhard. Laat ze schrikken en pel ze. Laat ze even afkoelen. Rasp ondertussen de worel fijn.

Vegetarisch gehakt

Doe dan de bonen met de havermout, wortel, cashewnoten, currypasta, citroensap, 1 el olijfolie met 1/4 zout plus peper naar smaak in de keukenmachine. Draai daarvan een samenhangend, op gehakt lijkend mengsel.

Verdeel het gehakt in 4 porties en vorm er ballen van. Neem een bal in je hand, maak er een kommetje van en leg er een ei in. Plooi het gehakt rond het ei en vorm er weer een bal van. Modelleer het zo dat al het bonengehakt als een mooi gesloten geheel om het ei zit. Herhaal dit proces met de andere eieren en gehaktballen.

Schotse eieren uit de oven

Sprenkel wat olie op het bakpapier. Klop het overgebleven ei los met een snuf zout in een diep bord. Men in een ander diep bord het paneermeel met het sesamzaad. Rol het Schotse ei eerst door het losgeklopte ei en dan door het paneermeel. Zorg dat de bal aan alle kanten bedekt is. Leg de ballen op de bakplaat en bak de Schotse eieren in 25 minuten krokant en bruin.

Liever in de (frituur)pan? Bakken in de koekenpan kan in ongeveer 10 minuten in 3 el olie. Frituren kan op 180 graden in ongeveer 8 minuten.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt