Vegan chocoladetruffels? Jazeker! Minstens even lekker als de versie met room. Maar eigenlijk vind ik deze gewoon nóg lekkerder. Fancy genoeg voor kerst, zo lekker dat ik ze elke dag wel lust. En ja. Passievrucht en rode peper.

Die combinatie ontdekte ik tijdens onze laatste vakantie in Frankrijk. Ik kijk daar altijd even bij de chocoladerepen om te kijken of ze nog bijzondere smaken hebben die in Nederland niet te koop zijn. Zoals tijdens mijn laatste zwangerschap de melkchocolade met amandelen en gekonfijte citroenschil. En ook dit keer was het weer raak: melkchocolade met gekaramelliseerde cashewnoten, passievrucht en rode peper. Ik was op slag verliefd.
De cashewnoten heb ik gelaten, want ik houd van superromige chocoladetruffels. In plaats daarvan voegde ik een snufje zout toe voor nóg meer smaaktdiepte.

Truffels met passievrucht en rode peper
Voor vegan chocoladetruffels moet je natuurlijk wel vegan chocola gebruiken. Bij mijn vegan chocolade-kokostruffels is dat makkelijk: die maak ik met pure chocolade en dat is altijd vegan. De chocoladetruffels met rode peper en passievrucht wilde ik echter met een minder pure chocolade maken. Een zoete chocolade contrasteert namelijk mooier met het frisse van de passievrucht en de pit van de rode peper.
Daarom heb ik gekozen voor een combinatie van pure en vegan melkchocolade. Die laatste is gelukkig prima verkrijgbaar. Met 100% vegan melkchocolade lijken deze me trouwens ook overheerlijk!

Chocoladetruffels met kokosroom
De kokosroom die ik gebruik is géén kokoscrème, kokosvet of santen, maar de room die bovenop drijft in een blikje kokosmelk. In sommige blikjes worden emulgatoren gebruikt om dat juist te voorkomen, maar bij de Fairtrade kokosmelk niet.
Wel zaak dat je het blikje dus níet schudt, en dat het liefst even de tijd heeft gehad om rustig te staan, zodat de room naar boven kan drijven. Gebruik een blik van 400 ml en laat dat een nacht in de koelkast staan voor je de truffels gaat maken.
Zo maak je ca. 24 vegan chocoladetruffels met passievrucht en rode peper :
- Wachttijd: 2 uur
- Kooktijd: 30 minuten
- 100 gr kokosroom uit een blikje Fairtrade kokosmelk (zie tekst)
- 2 passievruchten
- 1 rode peper
- 1/8 tl zout
- 100 gr vegan melkchocolade
- 100 gr extra pure chocolade (70%)
- 2 el cacaopoeder
Zo maak je het
Bekleed om te beginnen een cakeblik of koelkastbakje van ca. 10*20 cm met vershoudfolie.
Open het blikje kokosmelk en schep de room van het kokoswater af. Je hebt 100 gr van de room nodig. De rest van de inhoud van het blikje kun je net zo gebruiken als gewone kokosmelk, bijvoorbeeld in rendang of curry. Doe de kokosroom in een klein pannetje.
Zelf vegan chocoladetruffels maken
Snijd vervolgens de passievruchten doormidden en schep de pulp (het vruchtvlees met de pitjes) bij de kokosroom. Snijd de rode peper in dunne ringetjes en voeg ook die aan de kokosroom toe. Voeg ten slotte het zout toe.
Breng de kokosroom aan de kook. Laat 2 minuten doorkoken en draai dan het vuur uit. Laat de kokosroom zo een kwartier staan.
Eenvoudige vegan chocoladetruffels
Hak ondertussen de chocolade fijn en doe die in een ruime hittebestendige schaal. Hang een zeef boven de chocolade. Breng dan de kokosroom nog eenmaal aan de kook. Giet de kokendhete kokosroom in de zeef en wrijf zoveel mogelijk van het roommengsel door de zeef.
Laat de chocolade vervolgens 5 minuten staan. De chocolade zou nu gesmolten moeten zijn. Het kan gebeuren dat dat niet helemaal lukt, bijvoorbeeld als het koud is in de keuken.
Geen nood! Zet dan de schaal 2×30 seconden op 600 watt in de magnetron. Roer tussendoor even om. Daarna zou het mengsel als je het roert helemaal glad moeten zijn.
Giet het chocolademengsel in de beklede vorm. Tik met de vorm een paar keer op het aanrecht om luchtbellen te laten ontsnappen. Zet de vorm dan in de koelkast: minimaal 2 uur, maar beter 4 uur of zelfs een hele nacht.
Vegan chocoladetruffels
Haal de plak vegan chocoladetruffel uit de vorm en leg deze met folie en al op een snijplank. Maak de folie aan de zijkanten los, maar laat hem aan de onderkant zitten. Zo voorkom je dat de boel aan je snijplank blijft plakken.
Verdeel het cacaopoeder over een plat bord en zet een bakje voor de truffels klaar. Hier kun je als je wilt wat extra cacaopoeder in strooien zodat de vegan chocoladetruffels daarin niet aan elkaar zullen plakken straks.
Maak een groot koksmes goed heet onder de warme kraan. Veeg het droog en begin met het snijden van blokjes. Maak het na elke snede opnieuw warm en droog. Op deze manier kun je de truffels zo mooi mogelijk snijden.
Een kleine kanttekening: perfect strak is zelfs mij nog nooit gelukt. Dus als je daar de perfecte truc voor hebt, hoor ik het graag!
Rol de gesneden blokjes door het cacaopoeder. Bewaar de vegan chocoladetruffels tot het serveren in de koelkast.
Wil je ze als een compleet dessert serveren, dan is het erg tof om er verse passievruchten en eventueel ander tropisch fruit bij te serveren!
Laat hier weten wat je er van vindt