Afgelopen najaar kreeg ik het boek De Chocolade Bar van Anne-Marij de Koning toegestuurd door de uitgever. Ik maakte er destijds twee heerlijke repen uit, en onlangs begon het weer te kriebelen om zelf een chocoladereep te maken. Dit keer koos ik voor de lekkerste chocolade die ik ken, donkere melk. Ik maakte dus een reep van donkere melkchocola, gevuld met knapperige amandelen, sesamzaad en sumac en getopt met ook nog frambozen. Zó lekker!
Donkere melkchocolade met frambozen en amandelen
Precies de lekkerste elementen van de repen die ik eerder had gemaakt, met mijn favoriete chocola. Dat ik er überhaupt aan begon was een verdienste van het boek, want voorheen was het niet in me opgekomen om zelf een reep te maken. Maar Tony, eat your heart out, dit is nog leuker dan zelf samenstellen!
Zelf chocoladerepen maken
Bij het zien van het boek en de stories van Anne-Marij word ik altijd heel hebberig, dan wil ik ook van die mooie vormen om repen te maken. Ik heb inmiddels echter ervaren dat het met een bakvorm of plastic bakje ook prima lukt, en ook zo’n marmeren plaat heb je met de ent-methode van chocolade tempereren niet nodig. Laat dat je dus niet afschrikken.
Vegan melkchocola met amandelen
Je kunt deze reep trouwens heel makkelijk vegan maken. Gebruik daarvoor vegan melkchocolade, da’s alles. Tenzij je honing wilde gebruiken, dan moet je wel echt voor agavesiroop kiezen natuurlijk.
Zo maak je 1 reep donkere melkchocolade met amandelen, frambozen en sumac:
- Wachttijd: 1 uur
- Kooktijd: 30 minuten
- 80 gr ongebrande amandelen met vlies
- 20 gr sesamzaad
- 25 gr agavesiroop of honing
- 1/8 tl sumac
- 1/4 tl grof zeezout
- 100 gr melkchocolade (minimaal 35% cacao)
- 50 gr extra pure chocolade (minimaal 70% cacao)
- 10 gr gevriesdroogde frambozen
- Ook nodig: een koelkast bakje of bakvorm van ca. 15 bij 8 cm
Zo maak je het
Begin met de topping. Verwarm hiervoor de oven op 200 graden. Doe de amandelen met het sesamzaad, de sumac, het zout en de agavesiroop in een met bakpapier beklede ovenschaal of bakplaat. Rooster 20-25 minuten in de oven, tot het amandelmengsel goudbruin is. Schep tussendoor af en toe om.
Melkchocola met amandelen
Laat het mengsel helemaal afkoelen. Je zult merken dat het al snel krokant wordt tijdens het afkoelen. Hak het afgekoelde notenmengsel grof.
Bekleed het koelkastbakje of de bakvorm waar je de reep in wilt maken met bakpapier of vershoudfolie.
Zelf melkchocola tempereren
Hak dan de melkchocolade fijn en doe hem in een kom die op een pan met heet water past. Zet de pan op laag vuur en zorg dat de kom het water niet raakt en dat het water net niet kookt. Laat de melkchocolade rustig smelten.
Hak ondertussen de pure chocolade fijn. Voeg zodra de melkchocolade helemaal gesmolten is, de pure chocolade toe. Roer net zolang tot de pure chocolade ook helemaal gesmolten is.
Zelfgemaakte chocoladereep met amandelen
Giet de chocolade in je beklede vorm en voeg 2/3 van het notenmengsel toe. Roer goed om en strijk de bovenkant van de donkere melkchocola daarna glad. Verdeel ten slotte de frambozen en de rest van de amandelen over de reep en laat hem helemaal hard worden.
P.S. De link naar bol.com is een affiliate link. Dat betekent dat wanneer je via die link bestelt, ik een een beetje commissie krijg, zonder dat jij extra betaalt. Daar maak je me dus erg blij mee!
Laat hier weten wat je er van vindt