Comfort food is wat mij betreft niet alleen comfortabel om op te eten, maar ook om te maken. En veel makkelijker dan een traybake wordt koken niet. Ik ben dol op traybakes als complete maaltijd, maar deze feestelijke traybake met pastinaak en boerenkool is een perfect bijgerecht.
Pastinaak traybake met kerst
Het is een extra feestelijke versie van een gerecht met pastinaak uit het nieuwste boek van Sabrina Ghayour. Het is wel grappig: bij dit recept schrijft ze er juist over dat pastinaak in Engeland vooral met kerst geserveerd wordt, en ze dat zonde vindt omdat het zo’n lekkere groente is.
Dat ben ik met haar eens, maar ik vind ook, net als de meeste Britten, pastinaak perfect voor kerst. Niet alleen absoluut een seizoensgroente, maar ook een ideaal canvas voor de meest uiteenlopende smaken.
Feestelijke traybake
Pastinaak is lichtzoet, dus zoete smaken zijn complementair, terwijl frisse (zoals hier) en pittige smaken juist een mooi contrast vormen.
Boerenkool is natuurlijk ook helemaal in het seizoen, en wordt in de oven altijd zo lekker crispy en licht, bijna als chips. Die twee gecombineerd met een romige saus, frisse en knapperige granaatappel en rijke kruidenolie zijn perfect voor een makkelijk kerstdiner.
Traybake met kerst
Wil je deze traybake trouwens met iets anders dan mijn luxe mac ‘n cheese (met truffel) serveren, dan is confit de canard een echte aanrader! Gewoon uit blik uit de supermarkt, even opbakken in de oven of in de koekenpan en voilà, je extreem makkelijke kerstdiner is klaar.
Hoe je het makkelijkst de pitjes uit je granaatappel krijgt, zie je trouwens hier. Je houdt flink wat pitjes over, maar gelukkig kun je die voor allerlei ander lekkers gebruiken. Deze cocktail bijvoorbeeld, maar je kunt ze ook gewoon door de yoghurt roeren, voor een superfeestelijk ontbijtje. Als je trouwens plantaardige yoghurt gebruikt, is deze traybake met boerenkool en pastinaak vegan.
Het complete comfort food kerstmenu
Het hele comfort food kerstmenu, compleet met boodschappenlijst, vind je hier!
Zo maak je feestelijke traybake voor 2 personen:
- Kooktijd: 45 minuten
- 400 gr pastinaak
- 2 el neutrale olijfolie
- 2 grote handen gescheurde boerenkool
- citroensap
- 1/2 el tahin
- 2 el (plantaardige) Griekse yoghurt
- 1 takje dragon
- 2 takjes platte peterselie
- 2 el extra vierge olijfolie
- 40 gr granaatappelpitten
Zo maak je het
Traybake met geroosterde pastinaak
Verwarm eerst de oven op 200 graden. Snijd de pastinaken in de lengte doormidden. Dikke stukken mogen in vieren en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Hussel de stukken pastinaak met de neutrale olie, plus zeezout en zwarte peper naar smaak door elkaar. Rooster de pastinaak 30 minuten in de oven. Doe dan de boerenkool erbij op de bakplaat, schep om en rooster de boerenkool nog 5 minuten mee.
Pastinaak met tahin
Meng in een kommetje een kneepje citroensap met de tahin en 1 el heet (dit is belangrijk! Anders pakt de tahin niet) water tot een gladde saus. Meng dan de yoghurt er doorheen en maak op smaak met zout en peper.
Maal vervolgens de dragon en de peterselie met de olijfolie tot een gladde kruidenolie. Serveer de traybake met de yoghurtsaus, de kruidenolie en de granaatappelpitjes.
Laat hier weten wat je er van vindt