Lamsstoof met granaatappel en zwarte knoflook

Uit het niets zei mijn man laatst ineens dat hij zin had in lamsstoof. Dat was inderdaad al een tijd geleden, en ik vond het ook een leuk idee. Dus hup, een flink stuk lamsbout gekocht en de keuken in! Met wat inspiratie uit Persiana en Feasts van Sabrina Ghayour maakte ik van een groot stuk lamsvlees deze heerlijke lamsstoof met granaatappel en zwarte knoflook.

Lamsstoof met granaatappel en zwarte knoflook

Stoofvlees met zwarte knoflook

En voor je nu vraagt wat zwarte knoflook is: dat is gefermenteerde knoflook. Ik heb het al vaker gebruikt, en dit voorjaar kreeg ik bij Business Ingredients een potje gepelde zwarte knoflook. Ideaal, want het spul plakt nogal, dus het pellen vond ik geen onverdeeld genoegen toen ik een bolletje had. De bolletjes zijn gewoon te koop bij de supermarkt, de potjes vind je onder meer bij Ekoplaza.

Lamsstoof met granaatappel

Het zoete van de zwarte knoflook gaat perfect samen met het zuur van de granaatappel. De kruiden maken het helemaal af. Dit stoofvlees is zoet, fris, kruidig en verwarmend. Perfect om idioot veel van te maken en in te vriezen! Dit recept is daarom véél meer dan de gebruikelijke tweepersoonsportie, eerder voor 6 personen. Op die manier kun je de rest lekker bewaren voor een andere dag.

Lamsstoof met granaatappel en zwarte knoflook

Lamsvlees uit de slowcooker

Ik heb deze lamsstoof in de slowcooker gemaakt, maar het kan natuurlijk ook gewoon in een pan. In de slowcooker duurt het langer, in de pan heb je wellicht iets meer vocht nodig.

Fluffy pita’s zijn hier lekker bij, net als couscous. In de oven geroosterde groenten zijn hierbij ook een heerlijk bijgerecht.

Zo maak je lamsstoof met granaatappel en zwarte knoflook voor 6 personen:

  • Voorbereidingstijd: 25 minuten
  • Wachttijd: 5 uur
  • Kooktijd: 5 minuten
  • 2 uien
  • 2 el neutrale olijfolie
  • kilo lamsbout of lamsschouder, zonder bot
  • 1 el komijn
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 blik polpa (tomatenpulp)
  • 1 tl grof zeezout
  • 2 tl sumac
  • 2 el dadelstroop of appelstroop
  • 4 el granaatappelmelasse
  • 15 tenen zwarte knoflook
  • zwarte peper
  • amandelschaafsel, platte peterselie en granaatappelpitjes om te serveren

Zo maak je het

Verwarm in een koekenpan of je stoofpan 1 el olijfolie op middelhoog vuur. Snipper de uien grof en doe ze in de pan. Draai het vuur laag en laat de uien rustig fruiten. Roer ze af en toe om.

Kruidige lamsstoof met granaatappel

Snijd ondertussen het vlees in dobbelstenen van ongeveer 3 cm rondom. Wanneer de uien klaar zijn, begin je aan het vlees. Doe daarvoor de rest van de olie in je stoofpan (of in je slowcooker) en fruit de komijn, kurkuma, kaneel en speculaaskruiden erin. Doe dan het vlees erbij en bak het rondom aan terwijl je het regelmatig omschept.

Voeg wanneer het vlees rondom gebakken is de ui toe. Voeg ook de polpa, het zout, de sumac, de dadel- of appelstroop, de granaatappelmelasse en de zwarte knoflook toe. Maal ten slotte flink veel zwarte peper boven je lamsstoof.

Lamsstoof in de slowcooker

Laat het vlees daarna op het allerlaagste pitje of in de slowcooker rustig stoven. In de slowcooker duurt het 5-6 uur voordat het vlees boterzacht is, in de pan 3-4 uur.

Proef na een uur of 2-3 even van de saus. Mis je zuur, voeg dan sumac toe. Mis je zoet, doe dan een beetje extra stroop in de stoof. Mis je pit, dan peper. Pas op met zout. Door alle kruiden heb je daar echt heel weinig van nodig in dit gerecht. Pas dus eerst álle andere smaken aan voordat je eventueel nog wat extra zout toevoegt.

Lamsvlees met granaatappel

Rooster wanneer je lamsstoof bijna klaar is het amandelschaafsel in een droge koekenpan. Hak de peterselie grof en haal indien nodig de granaatappelpitjes uit de vrucht. Bestrooi het stoofvlees met amandelen, peterselie en granaatappelpitjes voor je het serveert.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Aantal: 3

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.


NIEUW! Em’s real food nieuwsbrief!
Schrijf je snel in!

Maximaal 1x per maand inspiratie van Emma in je mailbox.


Gepubliceerd op 3 december 2020

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply


NIEUW! Em's real food nieuwsbrief!
Schrijf je snel in!

Maximaal 1x per maand inspiratie van Emma in je mailbox.