Avocado vind ik heerlijk, maar het krijgt maar zelden een hoofdrol in gerechten. Zonde, want de footprint van avocado is bizar groot. Alle reden dus om avocado als hoofdrolspeler te nemen, zoals in deze soft taco’s, gevuld met gefrituurde avocado.
Een paar jaar geleden las ik voor het eerst over gefrituurde avocado. Dat vond ik enerzijds bizar, maar anderzijds heerlijk klinken. Je begrijpt, die wilde ik maken. Na een beetje tweaken kwam ik met mijn eigen recept voor taco’s met gefrituurde avocado.
Zoals bij alle Amerikaanse recepten zijn de taco’s hier zachte, kleine tortilla’s. Dat past perfect bij de crispy avocado. Liever toch een knapperige taco en niet bang voor koolhydraten? Probeer dan eens een dubbele taco: een knapperige taco met daaromheen een zachte kleine tortilla. Veel makkelijker te eten dan alleen een tacoschelp!
Gefrituurde avocado
Om nog even terug te komen op dat bizar: het is inderdaad gek, gefrituurde avocado. Maar het is ook waanzinnig lekker! De buitenkant wordt heerlijk crispy. En omdat de avocado maar kort in het hete vet ligt, blijft de binnenkant nog net zo vertrouwd romig als je hem kent.
Vegan taco’s
Naast de avocado vulde ik de taco’s met mijn gebruikelijke salsa (loeiheet, met de pitjes van de peper), ingelegde rode ui en een snelle salade van radijs en sla uit eigen tuin. Een koolsla of wortelsalade is hier ook heerlijk bij.
Al met al zijn deze taco’s helemaal plantaardig, dus geschikt voor heel veel eters. Wil je ze glutenvrij maken, neem dan taco’s van 100% maismeel en gebruik glutenvrije bloem voor het beslag.
Soft taco’s met avocado
Vraag je je met alle bovenstaande bijgerechten af waarom ik dit recept als peuterproof en dreumesproof heb getagd? Ten eerste omdat ik het beslag met bruiswater heb gemaakt ipv met (alcoholvrij) bier.
Ten tweede omdat ik voor H natuurlijk de spicy bijgerechten heb weggelaten. Hij kreeg een tortilla met roerei en een paar stukken gefrituurde avocado. Ook (in de lengte doorgesneden!) kleine tomaatjes zijn hier heerlijk bij voor kleintjes!
Zo maak je taco’s met gefrituurde avocado voor 2 personen:
- Kooktijd: 35 minuten
- olie om in te frituren
- 65 gr bloem
- 1/4 tl zout
- 1/2 tl chipotlepoeder
- 1/2 tl pimentón
- 2 grote avocado’s
- 180 ml ijskoud (alcoholvrij) bier of bruiswater
- 8 kleine bloemtortilla’s
- bijgerechten, koriander en evt. yoghurt naar smaak
- 1 rode ui
- 60 ml apppelciderazijn
- 1/2 el kristalsuiker
- 1/4 tl zout
Voor de taco’s met gefrituurde avocado
Voor de snelle ingelegde rode ui
Zo maak je het
Snelle ingelegde rode ui
Maak als eerste de ingelegde rode ui. Snijd daarvoor de ui in dunne halve ringen. Doe die in een goed afsluitbare pot. Doe de azijn, de suiker en het zout erbij, plus 40 ml water. Sluit de pot en schud tot de suiker is opgelost. Laat zo minimaal een uur voor het serveren staan. In de koelkast blijft de ui zeker een week goed.
Avocado frituren
Verwarm dan je frituurolie in een frituurpan of friteuse tot 180 graden. Roer ondertussen de bloem los met het zout, het chipotlepoeder en de pimentón. Halveer de avocado’s, verwijder de pitten, kerf de helften tot de schil in plakken van 1 cm dik en lepel ze uit de schil.
Klop dan vlot het bier of bruiswater door het bloemmengsel. Een dergelijk beslag pakt het beste als de vloeistof ijskoud is en je vlot werkt. Op die manier blijven de bubbeltjes behouden. Een paar klontjes zijn niet erg.
Haal vervolgens de plakken avocado door het beslag en leg ze in porties in het hete vet. Draai ze na ongeveer een minuut om met een tang. Bak ze niet langer dan in totaal 2-3 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn.
Verwarm de taco’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de taco’s gevuld met de gefrituurde avocado en alle bijgerechten die je er lekker in vindt.
Laat hier weten wat je er van vindt