Salade in de winter? Ja hoor, deze warme salade met gele biet en bulgur zeker! Ergens vorig jaar zag ik een receptje voor een winterse salade met gele biet voorbij komen. In een aangepaste versie stond die hier op tafel. Lekker, maar nog niet lekker genoeg, dus na nog wat verder tweaken rolde dit recept eruit. Deze winterse salade met gele biet en bulgur is lekker warm, rijk gevuld en bovendien goed op smaak. Hij staat ook nog eens binnen een half uur op tafel. Perfect voor grauwe dagen!
Salade met gele biet en bulgur
Gele bieten smaken gek genoeg heel anders dan rode. Hoe het kan begrijp ik ook niet helemaal, maar ze zijn zoeter, zachter en voller van smaak, vind ik. Probeer ze dus zeker eens te pakken te krijgen, want ze zijn heerlijk! Gele bieten zijn in elk geval verkrijgbaar van januari t/m maart, met name bij goed gesorteerde winkels.
Ze zijn dus helaas niet overal even goed verkrijgbaar, maar gelukkig zijn er alternatieven: de beste vervanger vind ik Chioggiabiet (die met die mooie streepjes), maar met gewone rode biet werkt dit natuurlijk ook. Heb je echt haast, dan kan je deze salade zelfs met gestoomde bieten uit de winkel maken. Dan mis je echter wel de bite die bakken geeft, dus ik raad het niet aan.
Als je dat liever hebt, kun je de geitenkaas overigens prima vervangen door feta. Je kunt de kaas ook weglaten en/of vervangen door wat gepofte pompoenpitten of noten, dan is de salade vegan en dus melkvrij. Wil je liever minder carbs en meer eiwitten, dan kun je in plaats van bulgur voor quinoa kiezen.
Zo maak je salade met gele biet en bulgur voor 2 personen:
- Kooktijd: 30 minuten
- 600 gr gele biet
- 1 ui
- 2 tl gemalen komijn
- 1 tl pimentón
- 550 ml groentebouillon
- 150 gr bulgur
- 1 el extra vierge olijfolie, plus extra naar smaak
- 2 el (geroosterde) sesamolie
- 1 el appelciderazijn
- 1 avocado
- 60 gr rucola
- 100 gr zachte geitenkaas
Zo maak je het
Gebakken bietjes
Schil de bieten en snijd ze in blokjes van ca. 2x2x2 cm. Verhit daarna in een grote wok een scheutje neutrale (olijf)olie en bak de stukjes biet met een flinke snuf zout daarin op middelhoog vuur tot ze bruine plekjes beginnen te krijgen. Voeg wanneer dat zover is 100 ml water toe en zet een deksel op de pan. Draai het vuur laag en laat de biet zo 10-15 minuten doorgaren, tot de stukjes zacht zijn, maar nog wel bite hebben. Laat zonodig overgebleven water even verdampen met het vuur uit en het deksel van de pan af.
Gekruide bulgur
Snipper ondertussen de ui en fruit die met wat neutrale olie in een kookpan op middelhoog vuur tot hij glazig ziet. Voeg de komijn en de pimentón toe en fruit die 1 minuut mee. Doe dan de bulgur en de bouillon erbij, draai het vuur laag en zet een deksel op de pan. Kook de bulgur zo in 10 minuten gaar.
Klop in een grote saladeschaal een vinaigrette van de olijfolie, de sesamolie, de azijn en versgemalen zwarte peper naar smaak. Zout kun je beter achteraf toevoegen, want de bouillon is ook al zout. Halveer de avocado en snijd hem in blokjes.
Salade met biet maken
Doe de bulgur en de biet in de saladeschaal. Scheur de rucola erboven en verkruimel de geitenkaas erbij. Voeg de avocado toe. Schep alles luchtig om. Serveer met extra olijfolie naar smaak.
Tip
Wil je de salade nóg lekkerder maken? Een schep zelfgemaakte pesto, bijvoorbeeld van rucola, peterselie of wortelloof is hier heerlijk bij!
biet | Koemelkvrij | lactosevrij | maaltijdsalade | melkvrij | salade | winter | Zwangerproof
Laat hier weten wat je er van vindt