Na de salade met gele biet en bulgur, had ik de smaak helemaal te pakken. Ik deed dan ook een klein dansje toen er in de groentetas weer gele bietjes zaten. Na even brainstormen maakte ik deze heerlijke vegan salade van gele biet en bonen, met een heerlijk frisse tahin-limoendressing.
De bietjes en de bonen gaan in de oven met ras-el-hanout, en daarna in de mix met veldsla en de dressing. Zoete en kruidige bietjes en sjalotten, knapperige bonen, een romige dressing en frisse veldsla. Wat wil je nog meer? Nou, dat wist mijn meneer wel: na twee happen zei hij “Heerlijk! Ook lekker naast een stuk lamsgebraad ofzo.” Right.
Gele biet uit de oven
Het voorbereiden van deze salade is zo gepiept, en daarna gaan de bietjes drie kwartier de oven in. In die tijd kun je dus rustig iets anders gaan doen. Ideaal voor doordeweeks wat mij betreft, juist omdat het een tijdje de oven in gaat. Die tijd gebruik ik meestal om lekker met H te spelen. Die is overigens wat minder fan van dit gerecht, maar dat komt vast nog wel.
Zo maak je salade van gele biet en bonen met tahin-limoendressing voor 2 personen:
- Wachttijd: 45 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
- 3 gele bieten (ongeveer 500 gr)
- 3 sjalotten
- 1 blik limabonen, afgespoeld en uitgelekt
- 1,5 tl ras-el-hanout
- chilivlokken naar smaak
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 el tahin
- 1 el vers limoensap
- 4 tl extra vierge olijfolie
Voor de tahin-limoendressing
Zo maak je het
Gele biet roosteren
Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht, of 220 onder- en bovenwarmte. Schrob de bieten goed schoon en snijd lelijke plekjes weg. Snijd de bietjes in stukken van ongeveer 2x2x2 cm. Snijd de sjalotten in kwarten. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de bietjes, de sjalotten en de bonen erop. Bestrooi met de ras-el-hanout, 1/4 tl fijn zout, plus chilivlokken en zwarte peper naar smaak. Sprenkel de olijfolie er overheen. Schep het geheel even om en rooster de groenten in 45 minuten mooi bruin en gaar. Tussentijds kun je de groenten het beste één of twee keer omscheppen.
Dressing van tahin en limoen
Klop voor de dressing de tahin los met het limoensap, de olie en 1,5 el heet (!!) water. Dit gaat het makkelijkst met een elektrische klopper, maar met de hand lukt het natuurlijk ook. Proef en maak op smaak met zout en peper, en eventueel meer limoensap.
Verdeel de veldsla over twee borden. Schep de geroosterde biet en bonen op de veldsla. Besprenkel de salade met de tahin-limoendressing.
Laat hier weten wat je er van vindt