5 beste ontbijtjes voor de zomer

Dutch baby met citroen en zomerfruit

Is het geen plaatje, deze Dutch baby met citroen en zomerfruit? Eenvoudiger dan hij eruit ziet, en waanzinnig lekker. Fris door de citroen en vol fruit!
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Een paar jaar geleden maakte ik al eens een Dutch baby pannenkoek naar recept van Yvette van Boven, in ons huis in Frankrijk. In de grote gietijzeren koekenpan, in onze houtoven. Al met al maakte dat het nogal een ingrijpend klusje. Dus ook al kreeg ik vorig jaar mijn prachtige tarte tatin vorm/pan die in de oven kan, ik had nog geen zin gehad om opnieuw een Dutch baby te maken.

Totdat ik opeens een paar plaatjes achter elkaar van Dutch babies voorbij zag komen. Toen ging het toch wel weer een beetje kriebelen. En met die mooie nieuwe rode pan zou het toch makkelijker moeten zijn… Nou en of!

Dutch baby met citroen en zomerfruit

Dutch baby maken

Prachtig zomerfruit van de markt deed de rest: ik moest en zou een Dutch baby met zomerfruit maken. En een Dutch baby maken is heel makkelijk! Het enige wat je nodig hebt is een pan met dikke bodem die in je oven past en wat geduld. Op zoek naar een goed recept kwam ik op mijn favoriete kooksite meerder Dutch babies tegen. Geïnspireerd door die recepten en een versie van Smulpaapje maakte ik mijn eigen variant, met citroen en zomerfruit.

Hoe het technisch werkt, snap ik (nog) niet helemaal, maar de methode is als volgt. Je smelt boter in een ovenbestendige pan. Daar gaat een dun pannenkoekenbeslag in. In de oven kruipt de pannenkoek vervolgens langs de randen van de pan omhoog! Mijn pan is 28 cm doorsnede. De randen waren zo bizar hoog dat dit beslag ook genoeg moet zijn voor een pan van 30 cm. Is je pan kleiner, bijvoorbeeld 24 cm, dan zou ik 2/3 van het beslag maken, want anders heb je denk ik echt te veel beslag.

Dutch baby met citroen en zomerfruit

Je kunt je Dutch baby natuurlijk met van alles op smaak brengen en vullen. In dit seizoen zou ik sowieso voor mooi zomerfruit kiezen. Verder wordt vanille veel gebruikt, maar ik ben dol op het frisse van citroenrasp in mijn ontbijtbaksels. Dit is dan ook mijn favoriete combinatie!

Zo maak je een Dutch baby met citroen en zomerfruit voor 2 personen:

  • Wachttijd: 15 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • 3 eieren
  • 120 ml melk
  • 1,5 el (20 gr) kristalsuiker
  • 65 gr bloem
  • geraspte schil van 1/2 citroen
  • 35 gr roomboter
  • 250 gr vers zomerfruit naar keuze
  • poedersuiker naar smaak

Zo maak je het

Verhit om te beginnen je oven op 210 graden. Doe de boter in de pan en zet de pan in de oven. Laat de boter in de oven smelten tot de boter belletjes begint te vertonen.

Dutch baby pannenkoek

Kluts ondertussen in een kommetje de eieren los met de melk en de suiker. Doe de bloem met de citroenrasp en een snufje zout in een grote kom. Doe de natte ingrediënten bij de droge en klop tot een beslag. Maak het zo glad mogelijk, een paar klontjes zijn echter niet erg. Liever klontjes dan te lang klutsen, want dan wordt je pannenkoek taai!

Dutch baby bakken

Haal dan (voorzichtig, met ovenwanten!) de pan uit de oven en giet het beslag erin. De boter zal deels over het beslag heen klotsen, dat is prima.

Zet de pan daarna voorzichtig terug in de oven. Bak je Dutch baby tot de randen en het midden mooi goudbruin zijn. Dat duurt 15 tot max (!) 20 minuten. Terwijl de pannenkoek in de oven staat, kun je het fruit schoonmaken.

Haal je Dutch baby uit de oven en vul hem direct met het fruit. Bestrooi als je wilt met poedersuiker. Snijd de Dutch baby op tafel aan. Maple syrup is hier trouwens ook heerlijk bij, net als een beetje citroensap.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal: 0

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Kerst 2023Kerst 2023

Lees Interacties

Laat hier weten wat je er van vindt