Pruimenclafoutis met boekweit

Clafoutis met pruimen

Als ik ergens van kan balen, is het wel van melig fruit. Gelukkig knapt zelfs het meligste fruit doorgaans enorm op van verwarmen. Bakken, grillen of jam van maken, alles werkt. Dus toen ik onlangs één van de laatste zakken pruimen van het seizoen gekocht had, lag het voor de hand het fruit te verwarmen. Geïnspireerd door mijn hartige clafoutis met tomaatjes, maakte ik er een heerlijke pruimenclafoutis met boekweitmeel en speculaaskruiden van.

Pruimenclafoutis met boekweit

Pruimenclafoutis met boekweit

De pruimen werden smeltend zacht en heerlijk zoet, de boekweit gaf een stevige bite en de speculaaskruiden maakten het heerlijk herfstig. Het geheel is lichtzoet, maar niet heel zoet. Mijn beide mannen vonden de clafoutis heerlijk! Omdat de pruimentijd natuurlijk bijna voorbij is, krijg je het recept meteen van me: ik heb hier gisteren nog mee ontbeten!

Glutenvrije clafoutis

Boekweitmeel is glutenvrij. Als je geen boekweitmeel in huis hebt, kun je ook gewone bloem of volkorenmeel gebruiken. Je mist dan wel de stevige, nootachtige smaak van de boekweit. Boekweitmeel traditioneel de basis van poffertjes en van de Franse hartige pannenkoeken galettes, dus je kunt ook gewoon eens een pak in huis halen. Je vindt boekweitmeel bij de glutenvrije producten in de supermarkt. Als je in plaats van koemelk notenmelk gebruikt, is deze pruimenclafoutis melkvrij en dus ook lactosevrij.

Clafoutis maken

Ben je net te laat voor pruimen, dan is deze clafoutis ook heerlijk met peer of appel. Liever een hartige versie voor de herfst? Maak dan eens clafoutis met andijvie en blauwe kaas.

Zo maak je een pruimenclafoutis met boekweit van 24-28 cm:

  • Wachttijd: 35 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • 400 gr pruimen
  • bakspray of boter om in te vetten
  • 50 gr suiker
  • 40 gr boekweitmeel
  • ½ tl speculaaskruiden
  • ½ tl kaneel
  • 180 ml (noten)melk
  • 2 eieren

Zo maak je het

Verwarm de oven op 190 graden. Vet een ovenschaal of bakvorm met vaste bodem (anders gaat ie lekken) van 24-28 cm in met boter of bakspray.  Halveer en ontpit de pruimen en schik ze met de platte kant naar beneden in de ovenschaal.

Pruimenclafoutis

Meng in een kom de suiker, boekweitmeel en kruiden met een snufje zout. Wil je een knapperig laagje suiker op de clafoutis, gebruik dan slechts 40 gram suiker. De overige 10 gram strooi je dan over je clafoutis voor hij de oven in gaat.

Pruimenclafoutis met boekweit

Voeg al kloppend met een garde de melk toe. Kluts daarna één voor één de eieren door het beslag. Giet het beslag voorzichtig tussen en over de pruimen. Bak de pruimenclafoutis in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar.

Clafoutis serveren

De pruimenclafoutis is lauw of op kamertemperatuur het lekkerst. Als je hem als ontbijt wilt eten, kun je hem de dag van tevoren maken en op het aanrecht laten staan tot de volgende ochtend. Serveer je de clafoutis als toetje, dan is een dot crème fraîche er heerlijk bij.

Ik ben benieuwd naar jouw feedback

Vijf sterren?

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal: 1

Nog geen feedback ontvangen

Dankjewel voor je positieve reactie!

Meer recepten? Volg mij op één van de volgende socials!

Jammer dat je niet tevreden was.

Ik hoor graag wat ik kan verbeteren!

Ik stel het zeer op prijs als je de moeite neemt mij dit te laten weten.

Gepubliceerd op 19 oktober 2018

Over Emma van der Deijl

Ik maak gerechten voor echte mensen met echte levens. Simpel, snel en smakelijk.
Ik kook graag, vaak en veel. Ook op dagen met weinig tijd. Ik word gelukkig van een eettafel vol vrienden en heerlijk eten, maar ook van een bakje zelfgemaakte comfort food.

Lees Interacties

Leave A Reply